Zvýšená chorobnosť v 3. tehotenstve

mamina_tatiana
15. júl 2017

Ahojte. Prosim vas o radu. Mam doma dve deti (2010,2012) s ktorými som mala bezproblémové tehotenstva. Akurát, žiaľ obe skončili sekciou ale zotavila som sa super a rychlo, zápal prsníka síce pri oboch ale to bol jediný problem.
Teraz čakáme 3. Dieta. Prvý raz sme dieta a tehotenstvo plánovali. Neviem ci to nebola chyba. Spontánne veci su vačšinou krajšie a jednoduchšie. Odkedy som otehotnela sprevádzajú ma zdravotne problémy. Najrpv (v 8 tt), mi vyberali 10 znamienok ktore sa mi rychlo zacali zväčšovať, potom v 20 tt som ochorela na 2 mesiace tak ze som brala 5 (!!!) antibitik 2x zinnat , 1x Augmentin, 2x summamed (chodila som od pľúcneho ju gynekológovi aj som si poležala v nemocke). Citila som sa ako pokusný králik lebo nevedeli zistit co mi je, nic mi nezaberalo, horúčky som mala vysoké, crp 80-100, kašľala som tak dusivo az som vracala, bolelo ma z toho brucho myslela som ze potratim.
Počas tejto choroby som začala mat problémy so srdcom, mala som tachykardie a arytmie (nikdy v živote predtym som nemala nic take), mala som raz stav ked som mala hodinu tep 190, nevedeli to zastaviť, potom som mala zvýšené Kardio markery (troponin a dalsie) ktore bývajú pri srdcovou zlyhávania alebo poškodení srdca. Bola som psYchicky na dne, myslela som ze je koniec, ze zomriem, predstavte si este v tej chorobe kde kašlete a ležíte v horuckach, ze zažijete toto. Dali mi EKG, echo, holter, kde vlastne nic nezistili, lebo tachykardia sa im nepodarila zaznamenať počas toho ako som ju mala. Takze sa to uzavrelo do stratena. Tie hodnoty sa mi po 2 týždňoch vrátili na normál, takze si mysleli ze to bolo len z toho rýchleho tepu.
Ked som sa ako tak dala do kopy, zlomila som si maliček na nohe. Sprosto som utekala za synom ktory vystrájal a kopla som do vane ked som ho isla sprchovat. Sama sebe som zle urobila. Maliček uplne na 90 stupnov mimo ostatných prstov, bolesť hrozná, dlaha na mesiac. Odporučenie fraxiparine injekcie ktore mi predpísali na zrážanlivost krvi (v tehotenstve je vraj prirodzene vyššia a zlomenina to este zhoršuje...) takze si picham do brucha každé rano a budem az do 6 nedelia.
Do toho som začala mat strasne zvýraznené žily na nohe - nie celkom ako kŕčové ale modré fialove mapy, presvitajú mi cez kozu ale nie su vypuklé, bolia ma na dotyk, beham po cievnom, dali mi panchuchu na sťahovanie nohy, vraj mam velku útlak na tepnu kvoli maternici a mam aj nejaký liek ale neberiem to lebo vraj to nie je vazne ale mna to boli.
Do toho sa mi zhoršuje stav hemoglobínu, co síce nie je závazne ale začala som cítiť dôsledky toho, som strasne slabá, unavena, buší mi srdce, hodnoty mam 90-100, maju byt okolo 140. Beriem železo ale nepomáha.
A aby toho nebolo malo a kvoli čomu pisem. Vcera som sa zobudila s príšerne navretou manďlou v hrdle, zvonku uzlina ako Ping pong loptička, boli ma z mandle az do ucha cela práva strana. Ja uz neviem ci som prekliata alebo co, ale fakt nevládzem. Bola som na pohovosti a nemam chut ist na dalsie ATB. Vzali mi krv, crp je 10 a leukocyty OK, Ale aj tak mi predpísala antibiotika duomox keby sa mi to zhoršilo. Neviem co mam robit. Na krku mam octan aby ustúpil opuch, kloktam soľ, šalviu, užívam colostrum, mega vitamin C, zelene potraviny chlorella, zelený jacmen. Zasmejete sa ale som výživová poradkyňa a naozaj sa stravujem zdravo, ovocie a zelenina je základ mojej stravy. Mlieko nepijem vobec. Som príklad toho ako to jednoducho nefunguje. Chápete iste ze uz som aj psychicky na dne z tohto, chcem aby to konecne skončilo a prosim Boha aby to odišlo odo mna. Som veriaca a nerozumiem prečo to Boh na mna dopúšťa, ci mi chce nieco ukázať ale ja sa cítim naozaj zle. Toto tehotenstvo je jedno trápenie a uz chcem aby bol koniec. Myslite si vobec ze to moze byt zapríčinené tehotenstvom? Skončí to keď pôrodim? Ani snáď nemusím hovoriť ze sa bojim ze sa mi pri pôrode nieco stane, po tomto všetkom uz neviem neviem... Dakujem za vas cas...

amyamyamy
15. júl 2017

Mne sa zhorsil zdrav.stav (predchádzajúce tehotenstva som mala bezproblémové, hoci koncili predcas.porodmi), tretie tehotenstvo som od polky prelezala, napríklad som mala presne aj to, co ty - zvacsovali sa mi znamienka a vytvarali nové... Po porode všetko skoncilo, aj znamienka sa same vcucli (mne ich v tehotenstve veru nechceli vyberať, divim sa, ze tebe hej). Tak snáď ta to aspoň trochu povzbudi. ;) Ako - podľa mňa to je aj vekom. A telo je už aj vystavene všetkým tým kojenim a zmenami, ktorymi prechádza. Starostlivosť o dve malé deti ta isto zamestnava az-az, co tvojej imunite, ktoré je tehotenstvom vycerpana, nepridava. Je to spojenie všetkých týchto faktorov.
Nehakymi nadpozemskymi znameniani by som sa rozhodne nezaťažovala... Ničomu to nepomoze.

bosoriak
15. júl 2017

@mamina_tatiana Tak sudim, kedze je to tretie tehotenstvo, ze uz nemas 20 rokov 🙂 Strasne vela tychto veci ma suvislost s vekom. A s tehotenstvom 😀 Mas dalsie dve deti, takze pravdepodobne nesedis cely den s knihou. Deti nosia z kolektivu vselijake potvory, na ktore ty mozes byt teraz citlivejsia. Tehotenstvo je obrovsky zasah do imunity a do hormonov.

Problemy s cievami a so zelezom su v tehotenstve bezne. Ja som pri tretom tehotenstve musela dostat infuzku zeleza, co som ho mala tak zalostne nizke a tiez som sucasne s tym brala aj tabletky Maltofer.

Chapem, ze si z toho na nervy a vidis vselijake znamenia a podobne. Som si ista, ze ide o zhodu nahod, chorob a vobec. Vsetko bude dobre, tretie dieta je parada (mam podobne rocniky)! Ale je pravda, ze moje posledne tehotenstvo bolo zasadnym dovodom pre manzelovu vazektomiu 😀

Drzim palce, nech uz to mas za sebou.

mamina_tatiana
autor
15. júl 2017

@bosoriak dakujem. Mam 31 rokov. Povzbudila si ma. Ja sa vramci 3. Sekcie davam tiez sterilizovať😊.

pininka
15. júl 2017

@mamina_tatiana tie tretie tehotenstva su fakt nejake zlomove, aj mne bolo tak ako nikdy predtym a same somariny mi pozistovali, kazdy mesiac sa vyklulo nieco ine. Nastastie atb som brala len raz. Urcite ti to prejde po tehu. Ja mam cely zivot nizky tlak,ale priserne vysoky tep a v tehu este viac som mala. Trikrat som bola na kardiologii a nikto nic nezistil, ze srdce ako zvon mam. Kedze mame v rodine problem so stitnou zlazou,tak to hadzali na to,lenze ja ju mam ok. A tiez som sa dala sterilizovat, hlavne kvoli vysledkom z hematologie.