maminky viete mi niekdo povedat nejake informacie dcerka mala zvysene amylazi v krvi a aj v moci doktorka nam nasadila kreon mate niekdo prosim skusenost?
@dena567 určite by som žiadala o sono brucha keďže je ta amylaza dlhodobo zvýšená a zároveň by som žiadala odber krvi rozšíriť o lipázu. Lipaza sa pri bežnom odbere krvi nevyšetruje .
@dena567 lipaza sa robí z krvi u gastroenterologa . Nemá dcéra dlhodobo problémy so stolicou? Zápchy alebo hnačky ?
Pokial dcerka rastie ako ma, pribera, nema bolesti brucha ani problem so stolicou, hladina amylaz nestupa a usg pankreasu je dobre, tak by som to neriesila .... nema sa predsa liecit laboratorna hodnota. Na druhej strane treba pan. enzymy a usg pravidelne kontrolovat. A v pripade zmeny klinickeho stavu - napr bolesti brucha - upozornit lekara nech skontroluje amylazy/lipazy ev ziadat podrobnejsie zobrazovacie metody na pankreas. Ak neveris gastroenterologovi alebo ti nechce vysvetlit podrobnejsie svoje zavery, treba ho vymenit. Predpokladam ze nevysetril len amylazy , ale aj vsetko ostatne okolo toho vratane stolice. Spytaj sa ho a nenechaj sa odbit.
@dena567 pozri ja by som vymenila gastroenterologa. Tiez som lekar a stale som si na rodicov nasla cas. Nie je mozne ze im nevysvetlim co sa deje. Takze skus najst ineho lekara. A hlavne ako som pisala. Laborat hodnota sa neriesi ked je vsetko v poriadku . Ale zas vysetrenia vratane klinickeho vysetrenia....labakov a zabrazovacich metod musia byt podstivo urobene
Odkial ste.
@katharinka1 prosím ťa vedela by si mi poradiť,mne zistili tiež vyššie amylazy a lipazy v moči,bola som na gastre,lebo som mala 3 týždne hnačky, ktoré sa striedajú so zapchou tam mi lekár povedal,že to je nič zvýšené amylazy v moči 14.teraz znovu sa mi pustila hnačka už 7 deň úplne vodnára,nič nezaberá
@kakavenko ja som mala zvýšenú lipazu v krvi. Pravidelne beriem panzytrat 25000. Skús si pripadne dať nejaké enzýmy na trávenie resp najprv treba začať s diétou. Vylúčiť mastné, vyprážané, pečené v rúre.
@katharinka1 ďakujem a ty si mala nejaké problémy?
@kakavenko bolesti, nevoľnosti, únava , zápcha. Hnačky nemávam, skôr “vetry”.
Syn mal tiez kreon a Nutridrink, mal ale tusim znizenu amylazu . Resp mi to doktorka vysvetlila tak, ze ma znizeny enzym na stiepenie tukov a podvyzivu. Maval krce, zapchu. Mal aj nemliecnu dietu rok, odvtedy krce neboli. Dietu nema ziadnu. Z problemov vyrastol, uz mu len obcas sama kupujem Nutrdrink. Casom zacal omnoho viac jest a uz sa ma dobre.
Ahojte je tu mamicka ktora ma podobne problemy ako my?syn ma 7 rokov a uz 2 roky mame zvys.hodnoty AMS v moci aj v krvi.Dakujem
@dena567 no neviem, kreon sa dava pri nedostatku pan enzymov nie ked su zvysene. Ake ste mali hodnoty. To vam dal obvodak ci gastroenterolog.