Zvyknutie na zubnú náhradu

31. okt 2024

Ahojte snáď ma vaše komenty povzbudia mám dosť depresiu z toho. Mám 27 rokov a už nemám vyše polovicu zubov spodné stoličky ani jednu už nemám takmer kde jesť. Je to dedične z otcovej strany. Predné zuby mi chýbali už som sa veľmi hanbila tak som sa rozhodla pre zubnú náhradu aspoň prednú. Mám ju prvý deň boli ma to veľmi nemôžem s tým hrýzť.. Doktorka povedala že prvé dni sú také že o pár dni mám prísť a zbrúsi mi ju. Ako ste to mali vy? Zvykli ste si na náhradu?

minenkak
31. okt 2024

Nezvykla,mám ju len dočasne kým mi nespravia implantáty a nosím ju len keď musím ísť von z domu,nikdy ma netlačia a ani nebolelo nič

thunderdome
31. okt 2024

Áno. Presne tak to je. Prvé dni bolesť. Ani sa to nemá moc namáhať teda nehrýzť tie mäsá čo sú ako guma. Dobrúsili, zrástlo to s ďasnom, a po nejakom čase ani necítim že ich mám. Horšie bude keď to raz odpadne. Už nebudem mať nikdy tolko peňazí aby to opravili.

azha04
31. okt 2024

Otázka zvyku. Prvý týždeň je ťažký, u zubára 2x opravili, no teraz si už ani nevnímam, že ju mám.

madla60
31. okt 2024

Zvykla som si, ale napr. jablko neodkúsnem, musím si krájať na plátky. Mám doma elektrický pilník na nechty, a keď ma niekde tlačili, tak som troška spilovala, či to bol placebo efekt alebo ozaj som niečo zbrúsila, hlavne že netlačilo.

janka1011
31. okt 2024

Mrzí ma tvoja situácia a iste si po čase zvykneš, zo začiatku to býva ťažké. Len nenahováraj si prosím ťa nič o dedičnosti, zubný kaz dedičný nie je a poriadne sa začni starať o zvyšné zuby, aby ti aspoň tie zostali. O zuby prichádzame kvôli našej zlej hygiene,žiadna dedičnosť.

joesvk
1. nov 2024

@janka1011 Toto nie je pravda.Dedičnosť hrá veľkú úlohu.

joesvk
1. nov 2024

A k téme. Áno-niekedy dlhšie trvá, kým si človek zvykne. Na miestach,kde to boli, bude ešte pravdepodobne potrebné ju zbrúsiť.

autor
1. nov 2024

@joesvk samozrejme že hrá. Vždy som sa o zuby starala aj tak sa mi rozpadávajú. Otec mal toho iste od 27 rokov strácal všetky zuby a tiež sa o ne staral. Z otcovej strany sesternica ma to iste

janka1011
1. nov 2024

@joesvk nie, dedičnosť nehrá ale že žiadnu úlohu. Každý zubný lekár na svete ti to potvrdí. Za rozpad zubu sú zodpovedné kazy a tie sa veru nededia. Všetko je to len o hygiene. Čistý zub sa ti nikdy nepokazí.
@autor to, že si sa starala ešte neznamená, že si to aj robila správne. Od rodičov dedíme jedine tak nesprávne návyky čo sa týka čistenia, nie kazy. Či sa to niekomu páči alebo nie.

candii
1. nov 2024

@janka1011 a ako mi vysvetlis potom ľudí, ktorí si zuby neumyvaju a nemajú kazy a ani zubný kameň ? A to poznám celú rodinu takú.. čo to je ak nie genetika?

janka1011
1. nov 2024

@candii to je mizivé percento. Je to aj o strave aj o zložení slín. Ale skôr či neskôr to každého dobehne.
Ty môžeš mať genetiku akú chceš, ale ak si čistíš správne zuby, žiadny kaz ťa nedobehne. Ale chápem, oveľa ľahšie je vyhovoriť sa na genetiku.
Ono to všetko začína v detstve, ako nás rodičia vedú k týmto veciam. Našťastie, doba sa zmenila a dnes už rodičia úplne inak pristupujú k detským zubom a čisteniu celkovo. Chodia s deťmi na dentálnu hygienu, učia ich používať medzizubné kefky, dočisťujú zuby. Robí sa obrovská osveta v tomto smere. Toto kedysi nebolo, šuch sem šuch tam a spať. V noci sladený čaj a pohoda. Som si istá, že generácia dnešných detí bude na tom so zubami oveľa lepšie ako my. Nikdy však nie je neskoro nakúpiť pomôcky na čistenie, chodiť na dentálnu hygienu, naučiť sa čo a ako a zachrániť aspoň to, čo sa dá. Čisté zuby sa nemajú ako pokaziť. Čistý zub sa ti len tak sám od seba nerozpadne.

klip0
1. nov 2024

Súhlasím že kde nieje povlak, tam sa kaz nespraví

minenkak
1. nov 2024

@klip0 ja mám tiež zuby ako moja mama úplne na hovno,úplne rovnako sa mi kaziae,môj foter si zuby dobrých 40rokov neumyl a nemá žiadne kazy a nech mi nik nevraví ,že to nie je genetika

janka1011
1. nov 2024

@minenkak treba si naštudovať ako vzniká zubný kaz...a potom niečo písať o genetike 🙂

klip0
1. nov 2024

@minenkak ale keby si tie zuby umyvas správne a dôkladne nemala by si na nich žiadny povlak. A keď by tam nebol povlak, kaz by nemal z čoho vzniknúť

minenkak
1. nov 2024

@klip0 a môj foter či si neumyvam zuby a má ich zdravé

minenkak
1. nov 2024

@janka1011 a potom prečo môj foter má zdravé zuby a nestará sa o ne vôbec,neumyva si ich roky rokúce

janka1011
1. nov 2024

@minenkak tým by som sa teda vôbec nechválila, to ako sa dá žiť s človekom, čo si 40 rokov neumyl zuby? Prepáč, ale akosi tomu neverím, že v dnešnej dobe môže byť niekto taký humusák, sorry.
Pozri, ja ťa tu nejdem presviedčať, čas sa už vrátiť nedá. Ak ťa to upokojuje, kľudne sa chláchoľ rečami o genetike a nepriznaj si, že za svoj stav môžeš sama. Veď už si poštuduj niečo o tom, ako sa kazia zuby, čo tomu predchádza. Vedia to už deti v škôlke.

minenkak
1. nov 2024

@janka1011 a napíšeš mi prečo je humusak,z úst mu nesmrdi,zuby má zdravé,tak prečo humusak.A ako si za svoje zuby môžem sama,keď sa o zuby naozaj starám celý život a vysvetli mi ako je možné ,že môj foter má zdravé zuby aj napriek tomu ,že si ich neumyva.Nechvalim sa tým ,jednoducho som dala príklad,mala som čo vlastného otca vyhodiť z domu lebo si neumyvam zuby,alebo som mala ako malé dieťa ísť na ulicu bývať?

vorkola
1. nov 2024

@minenkak Mohla by si mi aj tu napisat,co ta bude stat jeden implantat? To je ten srobik, co najskor naskrutkuju do dasna.lebo aj ja mam zuby v katastrofalnom stave,a žabu by som nerada, dakujem

minenkak
2. nov 2024

@vorkola mne robia v Nemecku,len implantáty štyri ,osem tisíc ,plus korunky ,tie mi našťastie preplatí poisťovňa ,dva a pol tisíca.A nie je to len srobik čo si naskrutkuju do ďasná,najprv jeden srob,potom po pár mesiacoch druhý srob a potom až po pár týždňoch korunky

vorkola
2. nov 2024

@minenkak Dakujem,tak, je to riadna paka,co sa tyka financii.Ak to bude u mna ,aktualne mozem ta oslovit,samozrejme do ip,na konkretnu kliniku,lebo ,uz si setrim aj ja ,ale ja mam az 10 zubov,takze aj dlhsie setrenie.Prajem zdravie a pekny den

minenkak
2. nov 2024

@vorkola kľudne,Ďakujem aj tebe

jarvisstyle
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mama_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
minenkak
8. nov 2024

@mama_ môj foter sa sprchuje aj tri krát do dňa,používa kozmetiku,má jednoducho zdravé zuby

mama_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz