Zväčšené uzliny - mezentérium, retroperineu

15. apr 2023

Ahojte, je tu nejaky lekar prosim? Bola som na pet/ct, v zavere je ze teda nepoukazuje na ziadne makro lezie, ktore by poukazovali na nejaky onko nalez, ziadne lezie vykazujuce glukozovu metabolizaciu, avsak ked som si porovnala pet/ct spred dvoch rokov, tak ma zarazilo, ze v tom aktualnom mam popisane 7mm uzliny v mezenteriu a retroperineu, na pet/ct z 2021 tam tisdne uzliny v tejto bolasti neboli …. Cim to moze prosim byt? Mam z toho totalnu uzkost, ako moze byt zaver ok, ked tam pribudli taketo uzliny v bruchu, ci je normalne aby sa v bruchu len tak zvacsili tieto uzliny? Ďakujem moc moc ❤️ prosim nazor lekara, pripadne niekoho s podobnou skusenostou! Neviem co mam robit, ci ist inemu lekarovi (moj si precital len ten zaver) alebo co robit?!

martul
15. apr 2023

Moja mama chodí roky na pet ct a nikdy nás nenapadlo porovnávať výsledky. Doktorka ich pozrie oznámi že sú ok a všetko v norme a žijeme existujeme ďalej. Sama vieš aký máš výsledok tak prečo spochybňuješ záver? Uzliny môžu vzniknúť z mnohých iných dôvodov a neznamenajú nič zlé. Prečo máš pochybnosti?

autor
15. apr 2023

@martul tak uzliny často byvaju ukazovatelom, ze sa nieco opat deje …. A teda ja si citam cely popis vždy, nie len zaver …. A tak ma to trosku znervozni, ked tam vidim v bruchu zrazu uzliny, ktore neboli a keby mi lekar k tomu aspon povie, ze su tu len uzliny navyse, ale to moze byt tym a tym, to nic nie je …. Ale vlastne tam vidim uzliny navyse niekde v bruchu, okrem inych a ziadny komentar k tomu, tak sa bojim, ci je to normalne … lebo tie uzliny sa zvacsuju z nejakeho dovodu a najma niekde vnutri brucha predsa

heidy222
15. apr 2023

Som lekárka. 7 mm je nič, možno si len mala pred pár dňami nejaké prechladnutie alebo ľahkú črevnú virózu

autor
15. apr 2023

@heidy222 ďakujem moc moc ❤️ takze tieto uzliny suvisia s crevami a travenim? este taka otazka, mam zistene polypy na zlcniku, dva o velkosti 2mm, len ich sledujeme sonom, mozu byt tieto uzliny teda v suvislosti s tym zvacsene napriklad? Dlhodobo? Okrem toho mi na to petku nasli este v hrudnej casti v VII. oblasti nejaku hypodenznu strukturu o velkosti 9,2mm, bola tam uz aj minuly rok, co moze byt takato hypodenzna struktura? Ďakujem ❤️

heidy222
15. apr 2023

Kebyže hocikoho dáš do PEt, MR alebo CT prístroja tak sa niečo nájde, nejaký výrastok, nejaká jazvicka na plucnom tkanive nejaký polyp, radiolog musí tieto veci popísať, ale väčšinou nie sú klinicky relevantné

autor
15. apr 2023

@heidy222 čiže ak by to boli nejake suspektne veci, ci uz uzliny alebo nejaky hypodenzit tak to spomenie v zavere ano? Pokial nespomenul v zavere, neni to suspektne?

heidy222
15. apr 2023

Áno

autor
15. apr 2023

@heidy222 ďakujem 🙂

heidy222
15. apr 2023

Presne z tohto dôvodu v Nemecku nedávame pacientom výsledky do ruky na papieri, lebo potom z toho majú úzkosť 😊 veľmi sa sledovať nie je dobré

autor
15. apr 2023

@heidy222 tak ja som na to petko išla lebo som mala 5 rokov dozadu onko diagnozu a aktualne da mi začali zvysovat jemne markery a kolisu mi …. Tak potom to človek aj viacej cita, namysla si, ze ta uzlina uz nieco znamena, ze sa nieco deje a este aj kazdy lekar inak popisuje …. Mne tam na jednu uzlinu teraz napisali ze stacionarna uzlina oproti minule ale pritom v popise z minula ju popisanu nemam, cize ten lekar ju ani nespomenul, tak potom clovek aj panikari ze tam je napisane nieco co minule nepopisal 🥹 a mam 3-rocne dieta, odkedy sa narodilo tak sa este viac o seba bojim

autor
15. apr 2023

@heidy222 nemohla by som ti do spravy poslat cely ten popis co na to hovoris? ❤️