Zuby v hroznom stave

26. aug 2021

Ahojte, mala by som takúto otázku.
Moji rodičia sa v podstate celý svoj život nestarali o svoj chrup na jednej stránke nemali sme moc peňazí, aby sa starali o svoj dbali o to aby sme mali so sestrou v poriadku náš a na druhej stránke majú obaja obrovský strach zo zubára. Ocino mal v mladosti zlú skúsenosť zubár mu vytrhol okostnicu so zubom a odvtedy k zubárovi ide už len tak keď je veľmi zle aj to rovno vytrhnúť a zatína sa tam proste strach a hrôza. Žiadny zubár ho nevezme, lebo majú plno tak mu len vytrhnú zub a hotovo. Mamina tiež sa bojí a podľa mňa tých 20 rokov u zubára ani nebola. Obaja majú zuby v hroznom stave pokazené, dolámané, všetko možné. Chcela by som aby si ich dali do poriadku no nemám šancu ich dostať k zubároci klasicky plus už v takomto stave by asi všetky museli von a dať umelé, ale to je finančne veľmi drahé. A preto hľadám nejaké možnosti či sa to dá nejako komplexne, že vsetky vytrhnut naraz a potom nejako dat spravit umele ale ci sa to da nejako financne rozumne. Jednej znamej mama takto bola v nemocnici si vybavila ze ma strach so zubarov uspali ju vytrhli a jej to aj preplatili maximalne platila par drobnych platila za umely chrup ale nie klasicku sumu. Tak ci neviete ako to funguje alebo o nejakej takejto moznsoti. Dakujem

deti95060810
26. aug 2021

čo to presne znamená "tých pár drobných" ...😉

autor
26. aug 2021

@deti95060810 to bolo pred rokmi a vravela dakych 100€ cca ...ako je mi jasne ze v dnesnej dobe aj viac by to bolo ale urcite si nemozem dovolit dat kazdemu za chrup 1000€

h2
26. aug 2021

No veď sa skús opýtať teda tej známej.

zirafienka
26. aug 2021

myslím, že najlepšie bude prekonzultovať s lekárom. Každý má iný cenník a viem, že u niektorých sa dá dohodnúť na splátky.

kubkovamama
26. aug 2021

Trhanie a zakroky v celkovej narkoze sa robia len v odovodnenych pripadoch,strach zo zubara bohužiaľ..Niektoré kliniky to robia,ale tam je suma vysoka,co ty nehladas.Potom klasika celustna chirurgia,ale to su skor úrazové stavy,rozne anomálie,ked sa výkon robí pod sedaciou.Ešte psychiatrická diagnóza.Chrup urobit vo vyssom veku a v dezolátnom stave nikdy nebude za pár eur,iba vytrhnutie s platbou na poistovnu mas od 15€ za zub.Proteza je najlacnejšie,najmenej boľavé riešenie,ale tiež si časť sumy hradis.Rana po trhani sa musi zhojit,kosť dorast,potom az sa robí odtlačok a prve mesiace proteza sadá,tiez to byva nepríjemné.To všetko lekar rodicom povie a bohvie ci budu vobec chciet do toho ist,ked maju paniku.Obvolaj si kliniky,vacsinou maju cenniky aj na nete,ale nikto ti nepovie co a ako kym chrup nevidi.Na začiatok treba rodicom najst dvorného zubára,preventivku,dentalnu hygienu.

kubkovamama
26. aug 2021

1000€ si este málo predstavujes,to bude suma len za základné veci prvej pomoci

kiki68
26. aug 2021

@kubkovamama strach zo zubara je odovodneny, ako je stempel od psychiatra k tomu. Lebo tam sa to da pod neosetritelneho pacienta dat. Mne to hovoril moj zubar, ze takto to robia, ked je niekto pre mich neosetritelny a musi sa robit dost vela zavaznych ukonov naraz. Ciastocne to potom ide na poistovnu a nieco sa doplaca. Robi da to v nie kazdej nemocnici. Lebo ako inak s takym pacientom? Oni ho nemozu u zubara priviazat. Druha metoda je ( ponukaju to viacere kliniky), ze ten clovek tam chodi postupne si sad it do kresla a otvorit usta , az sa dopracuju k osetreniu s pomocou injekcii. To robia aj tam kde chodim a naozaj je vela dospelych, co tam takto chodia ako male deti. Ako nieco to stoji, ale ten clovek sa nauci nemat strach zo zubara. Zuby su nebezpecna vec a mozu zapricinit rozsiahle zapaly v tele. Takze je dolezite ten chrup udrziavat

andrea169
26. aug 2021

Mojej známej vytrhal zubár zuby za pár euro a spravil krásnu protézu za 100eu. V Nitre

kubkovamama
26. aug 2021

@kiki68 no ved to,ze je to financne trosku dost,co autorkini rodicia si nemozu dovolit.Na nasej klinike su tiez sposoby spracovania pacienta,ukludnovak,injekcie,avsak jedno pichnutie doplacas 25€.Tak si predstav ak treba osetrit napr.len 20 zubov a plus este doplatok za úkon na tom zube.Dezolatny stav-napr.korenova vypln,trojploskova plomba,uv lampa 260-300€ len jeden zub.Tak neviem,skusit obehat nemocnice celustne chirurgie a cestovat kvoli tomu.

surama
26. aug 2021

Moja mama teraz riesi nieco podobne, avsak ona chodila aj predtym k zubarke, ale ta bola total neschopna a mame vzdy len tahala zuby...no to je jedno. Isla k inej, kde jej zhodnotili kompletny stav chrupu a navrhli postup. Niektore jej vytiahli, niektore obrusili a bude mat umele. Ale celkova suma je teda vyjde na cca 4000e a poistovna jej nehradi nic. Poistovna hradi iba bezne osetrenia a dentalnu hygienu.