Ahojte mam 25rokov a strašne sa mi kazia zuby už od malička mam zle gény. Nepomáha nič dokonca mi zubár aj predpisoval pastu s väčším obsahom fluoridu chodila som na dentalnu hygienu. Cca pred 3rokmi som mala všetky zuby komplet opravené, potom som bola tehotná a teraz som bola na preventívke, kde mam z 22zubov iba 2dobre na všetkých ostatných je kaz alebo niečo co treba opraviť. Proste sa mi stále kazia. Rozmýšľam nadtym dat si ich všetky vytrhat a urobiť si vyberá iu protézu lebo finančne je to jediná možnosť, implantáty sú drahé pre mňa. Už som investovala strašne peniaze na opravu a stále sa kazia, poraďte aká je ešte možnosť? A je podľa vás v pohode mat v 25ke umelé zuby
Keď to inak nejde, neurobíš s tým nič ... môžeš mať špičkovú starostlivosť, zuby sa aj tak kazia ... mám kolegyňu, ktorá po prvej dcére prišla o všetky zuby, mala 23, má vyberateľnú protézu ... druhá si dala robiť implantáty, to už bolo dosť rokov dozadu, strašné peniaze za to zaplatila a jej organizmus ich aj tak neprijal ... za mňa mať protézu vôbec nie je hanba, život stojí na iných veciach ... dnes vedia aj tie vyberateľné protézy urobiť tak, že si málokto všimne, že nemáš svoje zuby.
Podotknem, nie je hanba mat umelé zuby ako pani hore píše … hanba nie je ani nemať zuby…. Proste niekto nemusi mat na protézu…
Hanba je to nazývať hanbou …
@buzz5 A prečo hneď vyberaciu? Ja som od Teba o vyše 20 rokov staršia, ale mať v noci zuby v pohári by som nechcela. A ani o 30 rokov nebudem chcieť. Nie som odborníčka, ale určite sú aj iné možnosti, ako mať umelé zuby, ktoré budeš mať na stálo, než drahé implantáty. Keď píšeš, že sa Ti zuby stále kazia, tak to aj tak si stále u zubára a ide to tak či tak do peňazí.
Vôbec to nie je hanba!!! Nie každý ma predpoklady na dokonalý chrup...
Moja mamina mala protézu tiež v skorom veku a mne prvé tehotenstvo tiež dosť doriadilo zuby a rátam s tým, že toto druhé už doničí aj to, čo ostalo takže po pôrode sa tiež chystám si dať zuby spraviť a to budem mať 28. A čo ako... Radšej umelé ako zničené a škaredé vlastné. Dneska ti už spravia také, že nok nezostí, že sú to neni tvoje. Ale do vyberatelnej protézy by som asi isto nešla...
@buzz5 a čo tak mostík? A niekde implantát? Veď nemusíš mať iba implantáty...ono zuby nás po trápia celý život...hanba vôbec nie je mať aj "žabu" ale pokiaľ sa dá ja by som sa tomu vyhla...
@buzz5 to by bola obrovská škoda. Mate 22zubov, čo je minimálne 5 v každom kvadrante. Ak sú korene dobre, alebo osetritelne, je treba pouvažovať nad korunkami. Aj tie môžu byť v lacnejšej verzii-nie celokeramicke..to chce rtg panoramatický snímok a lekára, ktorý sa Vám bude naozaj venovať. A navrhne postup vhodný pre Vás. Aj vyberateľná proteza nie je navždy, menia sa pomery v ústach a musí sa upravovať. Mnohí lekári nemajú na pacienta čas. A to je veľká škoda. Riešenia naozaj existujú aj iné, aké mate v plane. Prajem Vám, aby ste sa rozhodli pre Vás správne!!!!
@buzz5 Fu, no ja by som bojovala za svoje zuby čo najviac sa dá. Svokra si minulý rok dala vytrvať všetky zuby, aj dve, ktoré boli zdravé a dnes to veľmi ľutuje. Totižto umelé síce môžu dobre vyzerať, ale stále sa jej to zapaľuje, je jej to v ústach nepríjemné a nevie s nimi dobre hrýzť a to už má druhú protézu. Čo sa týka financií , stojí ju to stále veľa, pretože na protézu potrebuješ tie gély + špeciálnu starostlivosť, aby sa čo najviac predchádzalo zápalu. Moja babka má niektoré zuby ešte svoje a pohryze na nich všetko, tie umelé veľmi nepoužíva na zuvanie stravy.
Preto by som ti radila ozaj čo najviac držať pri živote zuby, ktoré máš, s umelými sa žije omnoho ťažšie.
Dala som si urobiť v 31 rokoch štyri korunky, vrchné predne. V dvoch zuboch som nemala nervy od 15rokov, opravovane a proste už to nebolo ono, hanbila som sa aj usmiať, takže som išla do toho a išla by som znovu.
Treba myslieť aj na to, že pri bezzubej sánke a čeľusti dochádza časom k atrofii alveolárnych výbežkov, čo znamená, že o pár rokov už nebude mať na čom tá protéza držať. Taktiež kvôli nedostatku kosti už nebude do čoho zaviesť implantáty. Určite by som volila menej radikálne riešenie - čapové nadstavby, korunky, mostíky. Ale základ je naozaj dokonalá domáca aj profesionálna dentálna hygiena. Prípadne ak už by naozaj išli všetky zuby von, tak je možnosť dať si celkovú náhradu fixovanú na niekoľkých implantátoch, nemusí byť implantátom nahradený každý zub.
@buzz5 neviem či nájdeš zubára, ktorý ti v tvojom veku vytrha zuby bez toho aby to naozaj nebolo nutné. Teda všetci zubári sa snažia svoje zuby zachovať, aj keď je malá šanca ale radšej opravia ako vytrhnú. Majú na to viacero dôvodov, niekto ti tu už písal o tom, že sa časom deformuje sánka a veľa iného. Ale chápem ťa samozrejme, že oprava zubov stojí veľmi veľa peňazí. V tvojom prípade by som konzultovala so zubarom najvýhodnejšiu možnosť pre teba s ohľadom na financie. Ale v 25 rokoch dať si vytrhat všetky zuby to asi nie. Inak existujú zubári, ktorí robia zuby aj na splátky, niektorí ľudia si berú v tvojom veku pôžičky na autá, ty môžeš na zuby. Ja by som to riešila kľudne aj takto lebo mať zdravé, pekne zuby je sa mňa základ.
@tncka hanba je mať pokazené zuby a nestrat sa o ne a nie mať umelé 🤦 Nie všetci majú to šťastie a vydržia im zuby celý život. Čo potom majú takýto ľudia robiť podľa teba, zostať štrbavi?? Paradoxne tie umelé zuby keď su dobre spravené, sú krajšie ako svoje a laik to na pohlad nema šancu rozoznať. Takéto povzbudenie autorka nepotrebuje, aj tak je dosť na psychiku keď ma človek v jej veku uz pokazene zuby....
@buzz5 no neviem,aj v 45 by som sa hanbila mat umele zuby...ja by som bojovala za svoje,lebo umele tiez nie su nejaka vyhra🤔ale je to na tebe ako sa rozhodnes...Ako som sa nedavno rozpravala s jednou pediatrickou o dcerinych zuboch len tak medzi recou,vravela ze za kazivostou zubov moze byt aj alergia na mliecnu bielkovinu🤷♀️