Zuby mám v zlom stave

23. máj 2023

Zdravím slečny, kočky, maminy .. mám problém. Ide totižto o moje zuby, mám ich v katastrofálnom stave a taktiež paradontózu. Mám 23 a neskutočne ma to štve, žiadne sebavedomie. Ale skôr, než začnete komentovať .. menšia vsuvka. Ako malá som zubára navštvevovala pravidelne, vyšetrenia, kontroly, schyľovalo sa aj ku strojčeku (keďže mám zuby dedične krivé), lenže sa udiala taká vec, že na mojej poslednej kontrole, zubár na mňa vyvinul taký tlak po psychickej stránke, zúril, kričal a mal nevskusné poznámky, čo malo za následok môjho extrémneho strachu z akejkoľvek návštevy zubára. Roky som u žiadneho nebola, mám neuveriteľný strach a taktiež sa bojím toho, čo všetko by som si musela vypočuť.. avšak, už mám toho dosť a som rozhodnutá si dať zuby dokopy, avšak stojím si za tým, že chcem čisto nový chrup. Žiadne opravy, nič také .. ma tu niektorá s vás skúsenosť s celkovou opravou chrupu? Mostiky alebo vyberacie zuby? Na koľko vás to vyšlo v dnešnej dobe?

gemerka17
23. máj 2023

Mladá baba a vyberacie zuby, prosím ťa neblázni. To je najhoršia vec, ktorú môžeš urobiť. Má to kopec problémov, o komforte ťažko hovoriť. Preto radšej idú ľudia do implantátov aj keď je 10 krát drahšie riešenie. Osobne si ani neviem, ktorý zubár - blázon by išiel u tak mladej baby do vyberacích zubov. Ideálne si nájdi plne vybaveného zubára a možno ťa to aj prekvapí ale bude treba pár opráv a bude hotovo a potom už len udržiavať a nezanedbávať. Priprav si peňaženku, rátaj v tisícoch.

vanilkovazmrzka
23. máj 2023

Neukazes fotku, v akom to mas stave? Chapem, ze to je asi dost citliva tema pre teba… ale prosim ta, ak nemas zuby skrz na skrz prezrate kazmi, urcite si ich nenechaj vytrhat. Ziadna umela nahrada, akokolvek vizualne dokonala, ti nenahradi zivy zdravy zub. Najdi nejakeho citliveho zubara, ktory ti v prvom rade zhodnoti zdravie zubov a opravi nejake tie kazy, ktore sa mohli za ten cas spravit. Napriklad moja zubarka ma ordinaciu v zakladnej skole, chodia k nej tym padom aj deti zo skoly, je uzasna, mila, trpezliva, a ma velmi citlivy pristup. Takze urcite existuju aj zubari, ktori ti dokazu pomoct spracovat tu traumu. A potom - strojcekov je teraz na trhu tolko, ze si mozes zubky postupne vyrovnavat a nikto to prakticky sni nemusi vidiet.

simca06022011
23. máj 2023

Všetko sa dá, záleží na čo máš našetrene. Zuby dnes zachránia, záleží na stave, takmervvzdy. Aj ked jeden povie trhať, druhý to v pohode opraví ( a to mam od viac Dr skúsenosť. Pacient si nechcel dat zub trhať,chlebom si jeden nevedel dat rady a tak išiel za inym) . V prvom rade tvoja prvá cesta smer zubár, smer dentalna hygiena. Zhodnotia stav a aj urcia postup. Aj cenu. Cena je naozaj všade iná.

Mrzí ma tvoja skúsenosť z detstva, ale na druhej strane mi nejde do hlavy ako sa to môže nechať "len tak" roky.

nelca0510
24. máj 2023

Vždy sa každé zuby b dezolatnom stave môže zubár. To tu je ako obohrata pesnička. Takže od mala si si kvôli jednému zubárovi už ani neumumyvala zuby? Čo si čakala,že sa mu takto pomstis? No priprav si tisíce,nájdi dobreho a empatického zubára a choď do toho. Ale už aj keď máš paradontozu,tak to bude na roky,dlhé roky.

mamickalisticka
24. máj 2023

Strach zo zubára je len vyhovorka.. aj moja bola.. ale začala mi rásť osmička do sedmičky a hneď som prišla k mojej zubarke so sklonenou hlavou.. čo som sa dušovala, že k nej nikdy neprídem.. vysledok? Spravila mi zuby za 300eur, opravila kazy dala plomby. V priebehu týždňa.. ešte ma aj pochvalila, že na to, že som toľké roky nebola, mám krásne zuby.. ešte ma čaká operácia osmičky a každý rok preventívka.. už na to jednoznačne nebudem kašľať 🥴

mirkava
24. máj 2023

Juuuj chúďa. Tak to je TOP zubár keď kričí na pacientov 😒.
Neboj nič, dajú iniejciu nebudeš nič cítiť, hlavne sa neboj, bude to dobré 😉😊.
Držím palce

sweet20
24. máj 2023

ahoj napis mi spravu...

nepic
24. máj 2023

@mirkava
Áno môžem potvrdiť,že kedysi boli takéto praktiky viac normálne. Vytrhnutý vedľa zdravý zub namiesto zlého,dokonca osobná skúsenosť- fackanie keď som vraj nedržal otvorenú hubu. 😆

wade
24. máj 2023

Teraz som pocuval jeden podcast so zubarom (Luzivcak:

https://www.youtube.com/watch?v=TYvV-zgfLao

Popocuvaj, mozno ta inspiruje. Hovori tam (okrem novych technologiach) aj o tychto pripadoch, ked ludia chcu komplet novy chrup (a co to znamena a ako dlho to vydrz - spojler - urcite nie do konca zivota). Najdi si dobru kliniku, skonzultuj s nimi a oni ti poradia. Tvoj zub (akokolvek opravovany ale zivy) je urcite lepsi ako umely. Inak, nemaj strach, nie si jedina - stava sa to ze ludia toto opominaju a riesia to az v horsich stadiach, ale vsetko sa da vyriesit. Len to uz neodkladaj.

mamelka
24. máj 2023

Teraz máš toľko možností. Nemaj strach, hanbu nechaj doma. Vieš koľko úst prebehne zubárovi pod rukami? Napíš odkiaľ si, dievčatá isto poradia zubára dôležité je tam ísť, spraví ti kontrolu a maximálne rtg ak to ma v ambulancii. Máš 23r si si vedomá toho,že zuby máš v zlom stave.dobry zubár sa snaží zachrániť tie zuby, čo bude musieť von dá von. Nedaj sa znechutiť. Mne strelila facku zubarka keď som mala 6r čiže viem co je to mat strach. V 28 som začala chodiť do školy v Nemecku a som zubna sestricka😉 ja som môj strach chytila pod krky😄 kľudne mi napíš, ale keď to takto riešiš si na dobrej ceste si spraviť termín. Inak mne pomohlo,že manžel išiel so mnou a držal ma za nohu 😉 je to normálna vec, každý má z niečo stracg

shawlin
24. máj 2023

Ahoj ja som mala.zuby v zlom stave..moja.zubarka mi zaplombovala kazy skoro na kazdom zube postupne... vsetko mi preslo az k nervom a mala.som zdravotne problemy bolesti hlavy kazdy den za skoro 3 mesiace .
Nasla som inu zubarku ktora mi nieco opravila a nieco pohnojila..zase som menila dokonca mi chybala predna dvojka ale dala som si spravit zub na sklenenom vlakne a zatial klop klop ten horor skoncil..skoncila som.tak.ze mam asi 8 zubov mrtvych ..takze chapem ze mas strach so zubarov no musis.najst odhodlanie a najst spravneho odbornika

mirkava
24. máj 2023

@nepic 😯😒

milanemila
24. máj 2023

Moj muz si dal robit komplet zirkonove korunky a aj s tym, ze mu robili nejake opravy uz povodne opravenych zubov to bolo 10 000e
On mal geneticky zle zuby a uz si za zivot u zubarov vytrpel dost aj starostlivost ma tip top a aj tak sa mu stale nieco kazilo, takze to vyrieisl takto a je spokojny ma krasny usmev 🙂

dilino
24. máj 2023

Príprav sa na to že lacne to nebude ak máš zdravé niektore zuby tak sa zachraňiť budu dať myslím že nevytrha TI všetký zaradom.Skúsi poblombovať a potom pomedzi to nejaku zubnu náhradu sú aj nevyberacie zubne náhrady.Treba najsť empatického zubára /zubárku nie všetci sú ako mäsiari.Ja som si pre zuby prešla peklom mám už sice všetko urobene pekné ale rozpravka to nebola. Ja som viac ako polovicu mala úplne zdrave. Väčšinu som mala zdravé mi nechala a čo bolo zlé tak vytrhla ale dala mi na nie vyberanie ti náhrady čo mi chybali po vytrhnuti.Cím horšie zuby tým viac eur.Ja som veľa neplatila lebo sa kamarátim zo zubárkou.Ale už len obťiažne najsť zubára.U niektorých sa dá aj na splátky ked je to vysoka suma.

rhodesian
24. máj 2023

Mala (mám) som podobný problém. Avšak u nás v rodine sú proste zuby zlé, mama mala vyberacie zuby už v 40tke, otec, Stará mama tiež do 50tky zuby preč.
Ja som ešte veľmi múdro nosila veľa rokov piercing aj v jazyku, aj v spodnej pere. To ešte nehovorím o tom ze priemerne vypijem 8 káv za deň a bola som silný fajčiar. Zuby katastrofa.
Keď prvý začal bolieť, nespala som týždeň, to boli ukrutne bolesti. So sklonenou hlavou som prišla k zubárovi, vytrhol. Povedal mi ze keď sa zahojí mám prísť. Na 28 zuboch bol kaz na 26 z nich. Povedala som mu ze ich chcem vytrhať a chcem nové. Povedal nech nebláznim, zachranime.
V pondelok mam ďalšie sedenie, už ostáva opraviť "len" 5 zubov. Všetky urobil krásne, polámane opravil, žlté vyčistil. Už sa nebojím zahryznúť do jablka.
Zabojuj o svoje zuby, je to to najlepšie čo môžeš urobiť 🙏
A ako čerešnička na torte, mám panicky strach zo zubára, ale ten môj má tak úžasný humor, že už po prvých minútach u neho sa cítim príjemne aj keď viem čo ma čaká.
Hľadaj zubára s ľudským prístupom.

mirka2418
24. máj 2023

@wade jej, môj zubar Janko 😊👍🏻 inak mne môj bývalý zubar zanedbal zuby, chodila som tam ako na klavír, hore pod mostíkom sa mi všetky pokazili 🙄 tak som zmenila zubára, išla na kliniku do RS, prístup úžasný, do roka a do dňa bude všetko hotovo a teda prešla som si trhanim všetkých zubov hore, ktoré sa už nedali zachrániť, potom implantáty, opravy zubov dole, zas 3 implantáty, ale už mám skoro hotovo 👍🏻 naozaj prístup tohoto zubára je úžasný ❤️

nepic
24. máj 2023

@mirkava
A priznám sa,že mám už po 50-ke a u zubára som bol naposledy asi v siedmej triede na základnej škole. Veď tak adekvátne mi tá polovica čo ešte mám aj vyzerá 😅.

janka1011
24. máj 2023

@milanemila geneticky zlé zuby neexistujú, to je len taká naša obľúbená výhovorka, keď sme sa o zuby poriadne nestarali.

milanemila
24. máj 2023

@janka1011 je mozne, ze v detstve nieco jeho rodicia zanedbali, ale som s muzom 10 rokov, tak snad viem posudit ako sa o svoje zuby stara 🤷🏼‍♀️ a ano existuju aj geneticky “zle” zuby kt maju sklon sa kazit, su krive atd. ako akekolvek ine geneticke “vady” zdedene po rodicoch.

janka1011
24. máj 2023

@milanemila žiadny zubár na svete ti nepotvrdí, že je kazivosť zubov dedičná. Môžeš zdediť tvar zubov, postavenie, ale kazy nezdedíš nikdy. Čistý zub sa nepokazí. To, ako sa o svoje zuby muž stará dokáže posúdiť zubár, ale nie ty. Je čistenie a čistenie. Môžeš čistiť aj 10 minút, ale ak to nerobíš správne, je to k ničomu.
Súhlasím jedine s tým, že naša generácia nebola vedená k správnemu čisteniu zubov tak ako je tomu teraz. Teraz je už v tomto smere veľká osveta aj vďaka internetu a rodičia v porovnaní s minulosťou kladú na zuby svojich detí oveľa väčší dôraz ako kedysi.

milanemila
24. máj 2023

@janka1011 no hlavne, ze ty to vies posudit ako sa moj muz stara o zuby 🤷🏼‍♀️

janka1011
24. máj 2023

@milanemila ja nikde netvrdím, že to viem posúdiť. Písala som, že to vie posúdiť len zubár, nie ty.

nelca0510
24. máj 2023

@milanemila úprimne,aj ja som si v detstve myslela,že mám zle zuby po mame. Že genetika. Ale potom som si ich začala správne čistiť,chodiť na dentálnu a prekvapivo ich mám zdrave a bez kazu už niekoľko rokov.

mooonika1975
24. máj 2023

@janka1011 presne ,to je totálna blbosť , zuby môže mať každý zdravé

milanemila
24. máj 2023

@nelca0510 chodime na dentalnu obidvaja 2x do roka aj nasa 3,5 rocna uz bola, samozrejme aj na preventivky. Pouzivame medzizubne aj jednozvazkove kefky, ja teda ovela lajdackeksie ako on a mam 2 kazy urobene (jeden este z detstva) a on mal stale nejaky problem, este aj v robote po obede umyval zuby 🤷🏼‍♀️

tinqua
24. máj 2023

Mne ked sa zlomil predny zub stalo ma to 800e...to len jeden, ale komplikovaný zákrok...v priemere mozes ratat 300e za korunku ak bude treba viac čarovať bude to samozrejme drahšie, co sledujem okolie tak oprava celeho chrupu je cca okolo 10k...treba prekonat strach, lebo vsetko je potom len drahšie a nakoniec budes nútená to riešiť, zuby sú vizitka človeka, všíma si to naozaj každý

lope_lope10
25. máj 2023

Na korunky a podobné veci sa vykašli. Nájdi si dobrého zubára, skús popozerať recenzie urcite niečo nájdeš. Moja terajšia zubarka je zlaticko uplne, veľmi rada tam chodím🙂 Takisto som si zazila aj nepríjemnú skúsenosť s arogantnou zubarkou ešte v detstve a to som ani nemala extra pokazené zuby takže nie je to o tom aky máš chrup, ale o ľuďoch.
Len nedavaj si ziadne umeliny! Si mlada bude sa to casom musieť meniť..