Zuby a tehotenstvo

sfet
9. aug 2018

Ahojte ženy. Tento mesiac budem mať 33 rokov a som v 8tt čomu sa všetci veľmi tešíme, ale trochu mám obavy o bábätko lebo mám hrozne zuby. Ako to začalo? Ešte pred nejakými 11 rokmi som mala výstavné zuby na ktorých som si fakt zakladala, dentálna hygiena bola u mňa prvoradá, trochu problematické som mala osmičky, ktoré som si dala vytrhnúť a na pohotovosti mi zubárka odporučila, aby som si dala vymeniť asi 4 plomby, lebo sú zastarale. Tak som v dobrej viere išla a našla si zubára ale žiaľ imbecila, ktorý sa nenamahal spraviť mi rengen, robil mi zuby od buka do buka, chodila som tam ako na klavír, nechala aj kopec peňazí a po 4 mesiacoch zhodnotil, že zúbky sú opravené. Po roku som sa sťahovala a tam sa začalo ďalšie turné so zubami, mala som zápaly, skryté kazy, o 2 horné predné som za sebou nenávratne prišla, asi 3 typy koruniek telo neprijalo, každá vyšla okolo 100 eur, ja sa fakt za z už by hanbím, ale čo mám robiť? Nosím medzerník, mostík sa bojím dať, čo keď to telo zase neprijme, chodím každý týždeň opravovať, ale o mesiac mám ten istý problém, používam 4 druhý kefiek, medzizubné, chodím na dentálnu hygienu, používam ústne vody, rôzne gély a stále sú problémy. Bojím sa o bábätko, že vraj zuby môžu mať veľmi zlý vplyv. Rozmýšľam dať si aspoň horný rad vytrhat a dať snimatelnu protézu, ale to mňa straší mama, že dala si a telo jej to neprijalo a tak je spolovice bezzubá a teraz veľmi ľutuje. Čo robiť? Zubárovi verím aj neverím, lebo mám skúsenosť aj takú, že pomáhajú tak, aby pomohli hlavne svojej peňaženke a ja odložených 20000 eur na zuby naozaj nemám.

bucko555
9. aug 2018

Teraz to neries uzivaj si tehotenstvo babu sa nic nestane poznam ludi z hroznymi zubami a deti maju v poriadku a ked porodis postupne vytrhat a dat protezku a neviem preco by nemalo prijat to si treba len zvyknut na to a nestoji ani tak strasne moc

evittam
9. aug 2018

@sfet Ze vraj? Zase nieco ako JPP. Zuby nemajú žiadny zlý vplyv na dieta. A suhlas s
@bucko555

fabrika
9. aug 2018

asi budeš musieť vydržať. teraz by som sa kašlala na to a potom keď sa malinké narodí, by som sa na zuby znova pozrela

mirka6661
9. aug 2018

Zuby sa mi zacali kazit v tehotenstve,a mala som aj problemove tehotenstvo,na zaciatku mi zubarka kazy rozvrtala a ze mi to robit teraz nebude,no len medzitym sa mi normalne rozdrobili po kuskoch,som 4m po porode a chcem s tym nieco robit,len moja zubarka je dlhodobo PN zastupuje ju jeden zubar,ale ten berie len bolestive pripady. Aj som si vyhliadla zubarku,ale normalne sa k nej hanbim ist.

whatever1
9. aug 2018

Pokial nemas kazy alebo zapaly tak ries mostiky, alebo protezy az po tehotenstve. Zvys hygienu este viac pretoze teraz sa ti budu dasna viac prekrvovat aby si sa vyhla zbytocnym problemov. Akoze tvoje telo neprijalo korunky? Ani celokeramicke? Myslim ze by bolo skoda vytrhat ked si este mlada... Mozno ze mas alergiu na kov, a pri mostikoch alebo aj korunkach sa niekedy vkladaju do korenov take kovove capy na spevnenie. Myslim ze uz vyrabaju aj z inych materialov. A celokeramicke korunky su drahsie ale krajsie a nemali by sposobit problem. Treba dobreho zubara, ktory vie co ma robit...

ivi175
9. aug 2018

Dobry den,
prave teraz by ste mala zajst na preventivnu prehliadku. Pocas tehotenstva mate pravo ist bezplatne 2x. V prvom a tretom trimestri sa neodporuca vykonavat osetrenie, ale v druhom. Urcite nedajte na rady okolia a nevytrhavajte si zuby, aby ste "mala pokoj". Kazdy jeden zub je dolezity. Ak mate tak vysoku kazivost, skuste sa poradit s dentalnou hygienickou, alebo vasou zubarkou. Doneste si na osetrenie kefku, nech vam ukazu ako cistit, nech sa pozru, ako cistite, ci niekde nerobite chybu. Ak je cistenie spravne a poctive, tak si spravte obraz o tom, co asi jedavate. V akych intervaloch jedavate, ci nepijete vela sladenych napojov. Pricina vysokej kazivosti je urcite niekde, len ju treba objavit a vyriesit. Nasledne osetrit chrup a v spravnej hygiene pokracovat, aby ich dostalo do vienka aj vase dietatko. Bez obav, bez hanby za svojim lekarom. Osetrenie nieco stoji, tak sa dohodnite s lekarom na nejakom plane. To najnutnejsie si nechajte opravit uz pocas tehotenstva (2.trimester) a vsetko ostatne, ked sa babatko narodi a budete si moct na hodinku, dve odbehnut. Pytajte sa na pouzite materialy, konzultujte a verim, ze riesenie najdete.

bodkolienka81
9. aug 2018

@sfet teraz by som si neodkladne poriesila zapaly a velke kazy, hocijaky zapal v tele ma zly vplyv na funkciu organizmu, v tehotenstve nielen Tvojho, moze vyvolat predcasny porod, nizsiu vahu novorodenca... Po porode by som si nasla podla referencii odbornika a riesila opravu/vymenu zubov s nim..

sfet
autor
10. aug 2018

Ja už moje zuby riešim dobrých 7 rokov, aj u dentálnej som bola asi 4x, ale ide o to, že ked som dieťa, tak som pojedla strašne veľa druhov antibiotík, lebo som bývala často chorá a prekonala som aj nejaké infekčné choroby, aj obojstranný zápaľ pľúc, mala som aj nábeh na tuberkolózu, naši sa aj báli, aby sa to niekde neodrazilo, vyzerá to, že na zuboch. Však ja som si dávala spravit nejeden zub aj zo 5x a po mesiaci sa vrátim k zubárovi s tým znova, zubára som menila asi 4x. A najlepšie je, že jeden povie tak, druhý tak a tretí inak, tak potom si mám asi vybrat. Teraz v stredu som bola u zubára, spravil mi kaz, aj rengén, dúfam, že to neublížilo bábu, aj ked vie, že som tehu, ale vraj v prvom trimestri na rengén možem, ešte povedal, že s tehotnými sú problémy, pekný prístup k tehotnej žene teda, vypýtal si 50 eúr, som zvedava kolko mi to vydrží, jednoducho ja to vidím ako hlavne velmi výnostný biznis, chodím k zubárom už roky ako na klavír, vždy tam nechám celý majetok, radšej ani nepočítam kolko som tam nechala, to by už bolo na lepšie auto a zuby mám horšie a horšie, každý rok prídem o jeden, minimálne, čo už nejde zachránit, pred dvomi rokmi mi jeden za každú cenu zachraňovali, čistili zubné kanáliky, potom to bolelo, pretrpela som a minulý rok v decembri aj tak musel íst von, zubár usúdil, že na nič iné ani nie je súci. Ale 250 eúr som donho vrazila, jasné že to mi nikto nevrátil. A tiež si vždy vytrpím v zubárskom kresle a zuby sa mi pokazia ešte viac, lebo zubár sa to vždy bude snažiť zachraňovať nejako inak. A ja faktk nemám zbytočných 100 eúr mesačne len na zubára, stratila som po tých rokoch už aj doveru, keby ste sa pozreli na moje zuby, tak by ste si povedali, že táto nebola asi 10 rokov u zubára, pritom ja by som si tam mohla založit aj domovské právo. Preto si nechám vytrhat aspon horný rad, s tým asi nepohne fakt nikto, zubár mi sám povedal, že toho horného radu sa bojí, že čo tam všetko nájde a dolný rad možno teda opravit, vyskúšam protézu a tak uvidím. Inú možnost nevidím, síce som mladá na protézu, ale tak aj mladšie už mali a prežili, pre mňa je doležité, aby som sa nemusela hanbiť usmievat, alebo otvorit ústa, však kto mi dnes dá prácu so zničeným chrupom, baví ma práca s ľuďmi a mezi ľuďmi, ale nemožem sa takto pred nikým ukazovat, moj manžel hovorí, že jedna ich kolegyňa to tak má, že si dala spravit peknú protézu ale spodnú radu, že tá bola hrozná, bolo to určite lacnejšie ako opravovanie do aleluja, trochu je vidno, že ten dolný rad je ovela krajší ako horný, že asi je to umelé, ale má problém a krásne zúbky a hlavne žiadne bolesti, horný rad sa jej drží ako tak, tak si ho necháva, že sa to ešte dá, tak ja mám v pláne to isté, ale naopak. Horný rad von a dolnému dám teda ešte poslednú šancu.

katuska93
21. aug 2018

Ahoj @sfet 🙂
Pred pár týždňami som tu pýtala radu, kto pozná fakt dobrého zubára, pretože tiež mám extrémne problémové zuby a smolu na zubárov. Dnes ani to, že u zubára necháš pol výplaty, bohužiaľ nie je záruka, že odviedol kvalitnú prácu. A tiež mi tu baby písali, že si mám zuby vytrhať a dať umelé, ale podľa mňa to nie je dobrý nápad. Radím hľadať a hľadať, keď sa ti čokoľvek nepozdáva, choď k niekomu inému. Ja som za posledného pol roka prešla asi 5 rôznych ambulancií (fakt tých naj, krásne, moderné, drahé a so skvelými recenziami) a väčšinou mi viac posrali ako pomohli. A slušne si za to nechali zaplatiť :D Ale teraz som náhodou natrafila na jedného mladého zubára, veľmi šikovný, poopravoval, čo ostatní pokazili - už som si fakt nemyslela, že taký zubár existuje 🙂
Takže držím palce, určite hľadaj ďalej, ak ti každý zub robia aj na 5krát, nie je to dobre.
(Ak si z BA alebo okolia, kľudne ti dám kontakt na toho môjho)

sfet
autor
22. aug 2018

Mne by sa skor zišiel zubár v Cechách, Praha alebo Kladno lebo tu prechodne bývam a asi aj zakotvím trvalo, ale dakujem. V BA som bývala aj tam k zubárovi chodila a žial mám dojem, že tam to domrvili a sfušovali, lebo od tej doby tieto problémy stále. Vcera som zrovna bola v Prahe u zubára, robil mi 2 zuby síce za 1400 korún a to som mala ešte zlavu, ani jeden nie je dokončený len otvoril, večer boleli neuveritelne a ešte povedal, že má dojem, že jeden alebo aj dva horné mi vypadnú alebo sa budú trhat, že tam sú kazy neskutočné, že sa ich ´boji otvorit.

katuska93
22. aug 2018

Fúha, máš to ťažké, zuby vedia riadne potrápiť :( Tak snáď sa ti podarí dať zúbky čo najskor do stavu, aby si ich aspoň chvíľu nemusela riešiť a miesto toho si si mohla naplno užívať tehotenstvo. Drž sa 🙂