Zuby a nový chrup

patrik2410
29. apr 2022

Ahojte, volám sa Patrik, mam 20 rokov.

No, ako začať 😅.
Mam 20 rokov a môj chrup je v katastrofálnom stave. Neusmievam sa, hanbím sa, nechodim kvôli tomu poriadne ani von, čistá katastrofa.
Od malička som nejako zubami nevinikal, v rodine mame všetci zlý chrup, asi to je dané geneticky, ale všetci máme krehké zuby, ľahko sa lámu a sú tak tenké ze dole pri hrane sú takmer priesvitné. Celá moja rodina ma urobene zuby. Len ja nie. Keď som bol mladší, kašlal som na to, že sa nejako bolo - nejako bude. Ale čím som starší, stále viac a viac ma to trápi.
Spodnú časť mam krásnu, bez kazu. Problémom je horná časť.
Polovica zubov mi chýba, a ta druha polovica je sama diera. Na RTG snímkach je vidieť, že kazy nemám, ale žiaľ mal som zlu zubárke, čo som pochopil trošku neskoro. Zakaždým mi iba obrusovala kde sa dalo a robila diery až to došlo do štádia ze mam všade diery a tam sa začínajú robiť kazy.
Od vtedy mam celkom veľkú traumu zo zubárov.
Za posledný rok som mal asi 3x zápal v zube, čiže -3zuby. .
Premýšľal som že si dám všetko hore vytrhat a dám si tam implantáty, tak ako to ma celá rodina.

Chcem sa spýtať, je tu niekto, kto by mi vedel poradiť v tomto ohľade? Koľko taka sranda stojí? Pretože pre mňa, ako študenta to bude zahul. Ale nemienim takto ďalej fungovať
Chcem sa proste usmievať tak ako každý iný a nemať pocit menejcennosti.
Budem rad za každú radu.
Ďakujem.

dadis
29. apr 2022

Prepac, len ma zaujima, ako obrusovala zubarka obrusovala zuby? Kvoli comu? K tym cenam sa neviem vyjadrit presne, ale su to niekolkotisicove palky...ja by som do toho v 20r nesla..skusila by som o tie zuby este zabojovat, predsa len tvoj zub je tvoj zub..teraz je vela moznosti...napriklad fazety a pod.

patrik2410
autor
29. apr 2022

@dadis no lebo sa tam zevraj začínali kazy. Nechápem prečo to nechcela zablombovat, bola to asi 60rocna mrzuta pani 😅.
Neviem, či si ich chcem dať opraviť, keďže ajtak nemôžem jest veľmi tvrdé veci inak sa mi zub zlomí. To je taktiež dôvod prečo chcem druhé zuby.

dadis
29. apr 2022

@patrik2410 a to ti to vyvrtane hadam zablombovala? Ak tam bol kaz, tak to trebalo vyvrtat.

patrik2410
autor
29. apr 2022

@dadis neblombovala, iba tuším raz stoličku. Ostatne všetko nechala otvorené ze sa to musí liečiť 😃 ako vravím, mam z nej doteraz traumu.

dadis
29. apr 2022

Ak maju v rodine vsetci zuby porobene, tak ti hadam poradia, co kolko stoji. Inak, je to chyba tvojich rodicov, lebo ak oni mali problem so zubami, bolo ich psou povinnostou venovat tvojim zubom 200% pozornost 🤨. Mozno si natrafil na zlu zubarky, ale mal si tam byt len raz, mali tvoji rodicia zakrocit..inak na v bratislave ti vedia osetrit zuby medici, myslim na Heydukovej, skus ist tam, nech nieco poriesia. Teraz sa daju robit s novymi kompozitmi zazraky..

dadis
29. apr 2022

@patrik2410 No to sa robi pri mliecnych..odvtedy si tam nebol?

patrik2410
autor
29. apr 2022

@dadis dobre ďakujem😇

patrik2410
autor
29. apr 2022

@dadis bol, veľa krat😅 naposledy som bol u nej v 17tich, od vtedy som bol u zubarky iba na bolimazub ako je trnavské mýto. Aj to kvôli trhaniu.
No a k rodičom. Zuby mame zle všetci z fotrovej strany. Oni si ale dávali daaavno robiť zuby, sestra bola posledná co si dávala robiť zuby a to bolo v dental clinic, tam si na to chuda zobrala pôžičku, ale nepovedala mi ze za koľko jej to spravili a ani mi to nejako prezradiť nechce.

dadis
29. apr 2022

@patrik2410 Je mi ta luto. Ale musim povedat, ze mne sa v puberte tiez pokazilo natraz vela zubov (mala som zlozvyk sa v noci ist napit vody s ribezlovym sirupom a ist znova spat). Po roku som mala na preventivke 6 ci 7 kazov. Som myslela, ze do 30tky ostanem bez zubov :(. No zuby mi opravili, zaplombovali. Zacala som sa o zuby starat, dosledne umyvat, medzizubne kefy, zubna hygiena min 1x rocne a teraz budem mat 41 a zuby mam fakt bezproblemove. Chodim na prevenciu len. Kaz som nemala ani nepamatam. Moja mama a otec uz v tomto veku zacinali riesit, aky mostik si kam dat. U mna ani nahodou, davam si pozor na zuby. Rovnako som bola pedantna pri mojich detoch, ci uz na prevenciu kazu - ziadne dzusy, sladke vody, celodenne pojedavanie, nocne kojenie a samozrejme doraz na cistenue, aj pred obednym spankom. Teraz budu mat 13 a 15r a nemaju ani jeden kaz (syn mal maly kaz na mliecnom zube, ten mu osetrili a uz davno vypadol). Tym ti chcem povedat, nikdy nie je neskoro sa zacat starar. A v 20r uz vobec nje. Daj si zuby osetrit, aby boli zdrave a nechaj di aj predne okraslit, aby si sa nemusel hanbit. Neboj,to bude ok. Len to zacni riesit vazne uz teraz..

patrik2410
autor
29. apr 2022

@dadis dobre ďakujem 😇🙏. Nemám veľmi na vyber, ešte to skúsim prekonzultovať v zubnej ambulancii co mi na to povedia a co sa da ešte vôbec zachrániť.

lucianak
29. apr 2022

Vytrhat svoje zuby isto nie. Si mlady, mas 20r. Implantaty su vhodne a tak povediac dozivotne pre 60-70 rocnych.
Ono to ma zivotnost cca 10-15rokov.
Za dalsie, je to cudzie teleso, ktore tvoje telo nemusi prijat.
Cenovo to je rozne. 1implantat cca 1200-1500, ako kde.
Radsej si daj opravit svoje zuby. Mrtve zuby - preliecit kanaliky. A spevnit sa daju bud vyplnami tak, ze tie vyplne daju okolo celeho zuba. Su uz aj kompozity vystuzene sklenymi vlaknami a tie su pevnejsie ako obycajne fotokompozity.
Pripadne zuby zabrusit a dat robit korunky a mostiky.
Robim na zubnom a nechce sa mi verit, ze by niektory rozumny zubar vytrhal vsetky zuby, ktore sa daju opravit.

mabenn
29. apr 2022

studentska pozicka este existuje? ja som si tak dala urobit hornu korunku, ked som prisla o zub...treba to ale aj platit

maranta_leuconeura
29. apr 2022

Nuz, nepotesim ta, pocitaj 1000-2000 na jeden zub-implantat. Tie co sa budu dat zachranit korunkami 500-1000. Ceny zalezia od toho kde, ako kvalitne, aky material atd, ale su to ceny v Bratislave.

anonym00000
29. apr 2022

@patrik2410 tiež teraz v 20 riešim tento problém. Zubarka mi zachraňuje všetko čo sa dá. Je pravda, že 3 zuby pôjdu preč. Hlavne si nájdi kvalitného zubára. Výjde to draho ale tak dôležité je aby si si tie zuby dal do poriadku. Každopádne hlavne veľa trpezlivosti

janka1011
29. apr 2022

@patrik2410 no to sa mi nejak nezdá, žeby zubárka rozvŕtala zuby a nechala bez plomby...je to blbosť, to neurobí žiadny zubár, ani 60 ročný. V prvom rade je chyba rodičov, že zanedbali starostlivosť o tvoje zuby a následne teda aj tvoja, zanedbávanie čistenia. Na genetiku sa vyhovárať budeš zbytočne.
Teraz je ale podstatné, že to máš snahu riešiť. Takže podľa recenzií nájsť dobrého zubára a dať si opraviť každý jeden zub. Nad implantátmi ešte nepomýšľaj, na to máš ešte čas, v tvojom veku neni šanca, aby ťa vydržali celý život. Chýbajúce zuby treba nahradiť mostíkom. Čo sa týka cien, každý zubár má iné. Choď na konzultácie k viacerým, tam ti všetko povedia a podľa toho si vyberieš.