Zubný kameň čiernej farby

fruitys
20. apr 2024

Ahojte (príspevok je dlhší, za čo sa tým z vás, ktorých to nepoteší, ospravedlňujem :D),

stretli ste sa niekto s čiernym zubným kameňom? (black tartar v angličtine, pre viac presných výsledkov)

Viem, že najskôr vzniká povlak, ktorý ide odstrániť pri čistení zubov, a až potom, ak sa povlak z daného miesta neodstráni, časom stvrdne a vzniká kameň, ktorý už ide dolu ťažko a asi často na to treba odborníka.

Chodím na dentálnu hygienu asi 3x do roka (čo je dosť), neustále dostávam vysvetlené, ako tie zuby čistiť, no akosi mám s povlakom stále problém a zakaždým tam prídem v podstate v rovnakom stave. Je pravda, že nie všetko dodržiavam, no i tak, ten kameň sa mi začal tvoriť už po cca 1 - 2 mesiacoch po dentálnej hygiene, kedy som bol viac namotivovaný a odhodlaný tie zuby dôslednejšie čistiť - kefka, medzizubná kefka, niť, bodová kefka, ústna voda. V podstate som to tak mal asi stále, že približne po mesiaci, dvoch, sa mi už začali objavovať tie čierne bodky, čiarky a je to na nervy.

Tvorí sa mi to hlavne v okolí ďasien, v podstate v okolí hranice ďasien a zubov. Čiernu čiarku mám dokonca aj na prednom rezáku, približne v strede, kde by mala byť najväčšia šanca, že to tam nebude, pretože človek tadiaľ s kefkou prechádza (jedine, že by som to robil blbo).

Na dentálnej hygiene mi bolo povedané, že je to spôsobené tým, že v detstve som mohol užívať nejaké širokospektrálne ATB ktoré vyničili aj tie určité "dobré" baktérie v ústach a že potom sa tam vytvorili sekundárne baktérie, ktoré majú rovnakú funkciu, no vytvárajú čierny povlak. A že musím tie zuby dobre čistiť, čo mi príde ako heroická úloha (viď vyššie, že po namotivovaní po dentálnej hygiene sa mi to asi vždy začalo znova tvoriť po cca mesiaci, dvoch). Najaktuálnejšie sme pri úvahách o kúpe sonickej kefky curaprox, ktorá by tú kvalitu čistenia mohla zlepšiť.

Pri dentálnej hygiene sa na zuboch vytvárajú aj drobné "zárezy" na zuboch a v nich sa tie baktérie lepšie držia. Myslím, že aj tou dentálnou hygienou určitým spôsobom prispievame k problému, závisí od toho, kde či a aký "zárez" sa vytvorí. Všimol som si, že po niektorých dentálnych hygienach sa mi ten kameň začal tvoriť aj tam, kde sa predtým netvoril, čo by podporovalo tieto úvahy o novovytvorených ryhách a podobne.

Červené víno nepijem, kávu tiež nie, nefajčím. Pijem väčšinou len vodu, minerálky a čaje. Zubnú sklovinu mám myslím, že citlivú, už sa mi stalo, že ma po silnejšom čistení boleli horné rezáky. A tie predné zuby mám pri krajoch také priesvitné, čo znamená, že sú tam asi zodrané alebo slabšia sklovina, neviem, aj preto by som ich nerád nejak silno "drhol".

Viete mi niečo poradiť? Mali ste niekto problém s čiernym zubným kameňom a vyriešili ste ho?

Ďakujem, že ste prišli až sem.

majka36912
20. apr 2024

Mne celkom pekne pomahaju zubne pasty pre fajciarov, resp. take tie cierne prasky na zuby, ktore obsahuju aktivne cierne uhlie. Sice su po 15 eur cca za kus, ale tiez sa mi robi vela zubneho kamena a odkedy ich pouzivam, mam pocit, ze je ho menej.
Inak nepoznam asi nikoho, komu by sa taketo bodky robili pravidelne. Sestra mala, ale po ich odstraneni sa jej to uz nevratilo.

surama
20. apr 2024

Kup si roztok, ktorym si po cisteni zubov preplachnes zuby a uvidis, kde ti ostal povlak. Podla mna ich proste zle umyvas.

fruitys
autor
20. apr 2024

@majka36912 ďakujem za tip, pozriem sa na to

@surama nie som si tým istý... snažím sa ísť s kefkou do tých priestorov k ďasnám. Každopádne, pozriem sa aj na ten roztok, celkom dobrý nápad.

svokrinjazykmonika
20. apr 2024

@fruitys určite choď do sonickej kefky, ja som v živote nemala také čisté krásne zuby ako s ňou. Žiadny povlak ani kameň. A to mám takú lacnejšiu značka truelife

fruitys
autor
20. apr 2024

@svokrinjazykmonika asi do nej pôjdem, hoci už som jednu mal, ktorá bola lacnejšia a prestal som ju používať, boleli ma z nej občas zuby, čo si pamätám. Len ma štve, že ten kameň je čierny, je to vidieť a kazí to úsmev, sebavedomie

rozculena
20. apr 2024

@fruitys asi si mal tvrdú kefku,ja mám tiež sónickú a kúpila som si tie najmäkšie nástavce.

jana005
20. apr 2024

@fruitys ahoj, ja mám presne to, čo píšeš.
Ale nie je to kameň, ale pigmentové škvrny alebo tak nejak mi to vysvetlila zubárka.
Že proste mám nejaké baktérie v ústach a stále sa mi to tvorí.
Chodím na hygienu dvakrát do roka.
Odkedy mám sonicku kefku, tak je to lepšie.
Mne sa to začalo viac tvoriť, keď som veľmi pribrala.
Neviem, či to má s tým súvis alebo nie.
Je to hrozné, lebo ľudia si určite myslia, že sa nestarám o zuby.
Teraz ich mám pekné, lebo som bola pred troma dňami na hygiene
Uvidím, kedy sa mi to začne tvoriť teraz.
Čiže ti veľmi neporadím, len tú kefku si kúp a uvidíš, či to pomôže alebo nie.

bara_borka
20. apr 2024

@fruitys volá sa to melanodoncia a spôsobujú ju chromatogenne baktérie. neužívajte železo? nemáte doma vodu zo studne? akú vodu pijete v práci? ústna voda s obsahom chlorhexidinu? pomáha často dôsledná hygiena, Sonička kefka stojí za to, ale pozor netlacit pri čistení! potom dlhodobo probiotiká na zmenu ústnej flóry, napr biogaia prodentis, ale dlhodobo,skúsiť zmeniť pitnú vodu - minerálky, iný zdroj vody, vynechať ústne vody, perfektná ústna hygiena doma.

bara_borka
20. apr 2024

@fruitys čaje. aké čaje pijete? vynechať alebo zmeniť typ čaju, piť len slamkou, aby nedochádzalo ku kontaktu s prednými zubami

fruitys
autor
20. apr 2024

@rozculena je to možné, je to kefka značky Xiaomi (profi dentálna značka :D), možno by sa tam dala kúpiť iná hlavica, ale radšej už investujem do niečoho iného a dúfam, že kvalitnejšieho

@jana005 "pigmentové škvrny" boli spomenuté aj mne, neviem, tak možno to bude potom skôr ono než kameň

Čiže aj tebe poradili len to, že tie zuby treba dôkladne čistiť? Rozumiem ti, tiež mi to nie je príjemné z estetického hľadiska. (Inak, myslím, že na ústnej hygiene mi hygienička robí aj taký akoby len obstrek vodou, rozumiem tomu tak, že namiesto toho abrazívneho materiálu, s ktorým sa v závislosti od veľkosti zŕn odstraňujú silnejšie povlaky atď., tam má len vodu a s ňou sa snaží odstrániť jemnejšie nečistoty, aby bola čo najšetrnejšia k sklovine. Ak by sme mali takú istú "pištoľku" s hadičkou doma, možno by nám to stačilo raz za pár dní použiť ako bonus ku klasickému čisteniu, ako takú wapku na zuby 🙂 ).

Ja si veľmi nepamätám, kedy sa mi to začalo tvoriť, ale myslím, že som s tým pred povedzme 10timi rokmi problémy nemal, možno malé, nepamätám si to. Ja som zase na váhe nejak neschudol ani nepribral, neviem, možno to ale má príčinu v zmene hladiny nejakých látok v tele.

fruitys
autor
20. apr 2024

@bara_borka ďakujem vám za odbornú odpoveď, ten názov počujem prvýkrát. Nad tou vodou som už rozmýšľal, nie je zo studne, je z verejného vodovodu. Presné parametre ale neviem. Bolo by fajn ich asi zistiť.

Železo neužívam a s jeho množstvom v tele som myslím, že nikdy problém nemal. Ústnu vodu mám na doporučenie dentálnej hygieničky Listerine Advanced White Mild Taste, chlorhexidín by to obsahovať nemalo (na túto látku som sa už myslím pýtal, pretože mi ju niekto odporučil, a hygienička mi to neodporučila, že je to akoby si dám na zuby kyselinu, obrazne povedané, niečo v tomto zmysle). Tie probiotiká by mohli pomôcť, nevedel som, že sú aj špeciálne na ústnu flóru 🙂 Čaje pijem väčšinou bylinné - sypané (lipa, očianka, hloh).

jahodka11
21. apr 2024

Tuto kefku mám aj ja a mám aj jednozvazkovu este…. Vyčistí to zuby omnoho lepšie…. Vyskúšaj…. Je to drahšia investícia, ale však veď na dlho…. Nemám iné problémy, len som chcela, že ta kefky je naozaj fajn…. Držím palce 👍

fruitys
autor
21. apr 2024

@jahodka11 ďakujem za recenziu, pôjdem asi do tej kefky 🙂 jednozväzkovú mám, možno ju budem používať spolu s tou sonickou

jahodka11
22. apr 2024

@fruitys ja som myslela aj jednozvazkovu elektrickú, ta je este lepšia 😉

fruitys
autor
22. apr 2024

@jahodka11 aha, tak už rozumiem správne :D