Ahojte.
Idem si sem po radu, možno máte niektorá podobnú skúsenosť. Pred rokom začali moje patálie so zubom, sedmička hore. Mala som kaz, bol hlboký, bolo nutné vyčistiť kanáliky, vytiahnuť nerv, obrúsit, odtlačky a potom korunka. Naozaj som k tej zubarke chodila skoro každý týždeň a s každou návštevou som bola viac a viac psychicky vyčerpaná, hovorila som si, že to už nedám, nech už je koniec... Prežila som to až do úspešného nasadenia korunky, čo bolo v marci tohto roku. No a je október a mňa zub začal bolieť. Najprv som si to nepripúšťala, ale tá bolesť pretrváva už druhý tyzden a obávam sa, že zázračné neodíde. Z predstavy, že by som mala celý proces podstúpiť znova je mi nevoľno. A nahovárať si, že je to tou korunkou, že si telo ešte nezvyklo, na to je asi neskoro čo? Viem, že má teraz
určite pošlete k zubárovi, ale ja nie som typ, čo sa boji bolesti, pretože tú po injekcii aj tak necítim, ale mám veľmi silný daviaci reflex a z tohto hľadiska je mi ošetrenie veľmi neprijemne, ešte keď je tak časovo náročné a ten zub tak hlboko v ústach... Dajte sem prosím, vaše skúsenosti a možno tam bude aj nejaký zázračný spôsob, vďaka ktorému nebudem musieť nikam ísť 😅 Ďakujem ;)
Môže to byť susedný zub (čo sa mi zdá pravdepodobnejšie) alebo sa niečo pokašľalo pri čistení kanálikov / osádzaní korunky. Ak zubárka vylúči prvú možnosť, určite ťa pošle na snímok (ak nemá prístroj v ambulancii). Bez snímku ti nikto nepovie, v čom je problém.
Treba spraviť určite snímok a pozrieť zúbky. Ak neboli cistene korenove kanáliky pod mikroskopom - je možnosť že je to spravené zle a tvorí sa tam zápal a treba urobiť ošetrenie koreňovych kanálikov ešte raz.
@gemerka17 Práveže neboli čistené pod mikroskopom.... Celkovo je zlý prístup k tomu zubu, lebo mám malé ústa a práve som sa aj obávala, že to takto dopadne.... Ďakujem každopádne za názor, môžem sa teda zrejme rovno objednať 😔
@alienkami Zubárka tam rtg má, taký malý, takže s tým asi problém nebude. Žiaľ nemyslím si, že je to susedný zub, bohužiaľ.
@amelia000 To znie otrasne.... ja si ten zub dám určite vytrhnúť, ak mi povie, že to treba čistiť ešte raz
@gemerka17 Mne inak z toho zuba ostalo úplne málo, to ani neviem, či by sa dalo znova vyčistiť, skôr by som si ho dala vytrhnúť, to som mala spraviť aj tak už na začiatku 😵 Len peniaze za tú korunku by mi už asi nikto nevrátil....
@mrs_caulfield joj to len tak znie..v skutocnosti najhorsie na tom zakroku bola anesteza a predstavivost :D urcite nedavaj vytrhnut..ked ja som to prezila co mam paniku z ihiel a bola som v 6mesiaci tehu ty to zvladnes lavou zadnou
@mrs_caulfield Ak máš na to financie tak určite nedávaj vytrhnut - ten zub ti už nikto nevráti. Vlastne zúbky si treba chrániť a zachovať stoj čo stoj. Na tvojom mieste by som určite išla k zubárovi, ktorý sa špecializuje na endodenciu (ošetrenie koreňovych kanálikov) a pracuje s mikroskopom. Nech ti to pozrie on. Čo sa týka daviaceho reflexu - sú zubári ktorý vedia ako na to
@gemerka17 ako je to prosim pod mikroskopom?
@lucinkaboz tu si o tom prečítaj https://dentim.eu/mikroskopicka-stomatologia/. Keď sa ošetrujú koreňové kanáliky je lepšie ísť pod mikroskop, zubár do zubu vidí výrazne lepšie, predsa len pri špáraní sa v koreňových kanálikoch sa ide dosť hlboko. Samozrejme takáto technika je drahá a zďaleka ju nemá bežný zubár v ordinácií. Ošetrenie pod mikroskopom je ale 2 krát drahšie ako bez neho. Ale budeš mať aspoň istotu, že by to malo byť spravené dobre. Ošetrenie koreňových kanálikov bez mikroskopu je dosť riskantné, vôbec to nemusí vyjsť (napr. nebude dobre vyplnený korenový kanalik až do konca, čo môže byť zdroj infekcie - môj prípad a vlastná skúsenosť, že bez mikroskopu sa endodencia nerobí), alebo tam niečo ostane a to bude tvoriť zápal a bolesť a nakoniec to budú zbytočne vyhodené peniaze. Treba mať dobré zubára, ktorý s mikroskopom vie pracovať. Predsa endodencia (ošetrenie korenových kanalikov) patrí k tým zložitejším zubárskym zákrokom.
@mrs_caulfield ahoj presne to som mala lenze tie bolesti boli take ze ma polka hlavy bolela z toho. Zapal bol na vrchu korena tak mi dr. Vysekal cez kost vrch korena so zapalom.