Zubár, dentálna hygiena a antibiotiká

sandra49
15. feb 2024

Ahojte. Poprosím vás o názor, nemám sa s kým o tom pobaviť, nikto v mojom okolí toto neriešil. Bola som dnes u zubára, urobil mi mini kaz a ze nepáčia sa mu moje ďasná a zase by trebalo dentalnu hygienu. Bola som na nej v decembri. Uz vyše roka chodím k nemu lebo som potrebovala opraviť zuby. 2x mi robil dentalnu a nejaké hĺbkové čistenie, bolelo to ešte aj cez injekcie. Teraz mi povedal ze mi môže začať paradontidita a treba ďalšie hĺbkové čistenie a dentalnu hygiena, ale ze musím užívať antibiotika. Hovorím mu ze je 2 týždne co som douzivala ATB. Termin mam na polku marca a 2 dní predtým mam začať užívať dvoje antibiotika. Vraj aby to nekrvacalo a aby nebola infekcia. Ale už mi to robil 2x a bez toho a žiadne ATB mi nedavaal a teda mala som to v hroznom stave, podľa jeho slov. Neviem co mam robiť. Uz niekoľko mesiacov ani neplujem krv pri čistení, nič ma neboli, nemám už citlivé zuby na sladké ako pred rokom, to som nemohla dat do úst ani kúsok čokolády..ale on tlačil ze to je akútne lebo mam mäkké ďasná pri zuboch.. fakt sa mi nechce užívať zase ATB, ledva sa mi trávenie dostalo do poriadku. A som človek ktorý berie ATB raz za pár rokov a vôbec niesom ich zástancom. No na nervy som lebo neviem co robiť ale do tohto sa mi naozaj nechce ked sama vidim ten pokrok v zlepseni za posledny rok... Za každú radu, vysvetlení vám vopred dakujem🙏🙂

26ka
15. feb 2024

tiež musím chodiť viac na dentálnu hygienu než je bežné, ja by som skúsila konzultáciu u iného zubára, ideálne súkromného, kde by mi za priamu platbu povedal ako to vidí on, prípadne aj dvoch takýchto odborníkov skúsiť a urobiť si potom svoj názor.

sandra49
autor
15. feb 2024

@26ka ďakujem. Toto ma napadlo ako prvé. Ze ísť k niekomu inemu na konzultáciu.

syla88
15. feb 2024

@sandra49 a kto ti robil dentálnu hygienu? Ten zubár alebo dentálna hygienička? A urobil ti aj RTG snímky? Bez nich totiž nie je možné správne diagnostikovať parodontitídu, pretože stav kosti vidíme len na snímkoch. Ďalšia vec, možno robíš len chyby pri čistení a pokiaľ sa primárne odstránia tie, ďasná by sa mali dať do poriadku (za predpokladu, pokiaľ nie sú prítomné ďalšie riziká). Vysvetlili ti aj správnu techniku čistenia a boli ti odprúčené optimálne pomôcky pre teba? Častosť sedení dentálnej hygieny býva opodstatnená, aby sa dodržali liečebné protokoly pre úspešnú liečbu. Lenže záleží veľmi od toho, čo sa robilo naposledy, keď si tam bola v tom decembri.

sandra49
autor
15. feb 2024

@syla88 ďakujem 🩷 rtg mi robil naposledy nie tento december ale ten predtým. Vtedy som začala po 3 rokoch, tak mi opravoval kazy a teda dentalnu mi robil. Nemali sme napzaj peniaze v tom čase takže som preto k zubárovi nechodila. Ale pekne mi od toho minulého decembra porobil, stav sa výrazne zlepšil. Tento december mi robil zase hygienu, potom niečo opravil a cítim sa dobre. Neviem prečo teraz takto na mňa vybehol, kedze v minulosti som to mala v zlom stave aj dost bolesti a krvacali mi hocikedy..a možno vtedy mi trebalo ATB...co sa týka hygieny tak používam sonicku kefku, posledne 3 mesiace, lebo som nemala a medzi zubné nitky. Ja medzi zubné kefky fakt nemôžem. Neviem ci poznáte pocit ako keď niekto skriabe po tabuly, tak mne sa to deje keď sa mi zubu dotkne kov, ja vtedy naozaj šaliem až mam nahlu úzkosť. Takže len tie nite medzizubne používam. Doporučuje mi aj zubnú sprchu, ale od okolia mam ohlasy ze im to narobilo viac škody ako úžitku, že ten prúd je silný a poškodil ďasná..tak neviem, vlastnú skúsenosť nemám. A chodím k zubárovi na dentalnu pretože to tak hrozne boli ze bez injekcie napichanej v celej ústnej dutine by som to nedala, aj s nou ma to príšerne boli..ale práve čítam ze toto ochorenie je aj nákazlivé 🙈 Neviem co je na tom pravda..ak má partner veľmi pokazené zuby tak to teoreticky môže prenášať.. no neviem.. som si vedomá ze asi nerobím pre svoje zuby maximum, potrebovala by som nasmerovať ale tak on vždy len rýchlo mi všetko povie, ponuka mi stále nejaké produkty a hotovo..😏

guudy
15. feb 2024

@sandra49 je dobre, ze si sa odhodlala dat si doporiadku zuby👍🏼👍🏼👍🏼. Mne sa uplne nepozdava pristup tvojho zubara. S nabehom na paradentozu by ta mal odoslat k hygienicke, ktora sa specializuje na toto. Ale aj ked ta tam teda neposlal, mozes ist sama. Najdi si v okoli niekoho a chod. 🙂
Ja chodim na dent. hygienu 4x do roka, lebo mam prirodzene huste sliny (pijem dostatocne) a tvori sa mi rychlejsie zubny kamen. 🤷🏼‍♀️

sandra49
autor
15. feb 2024

@guudy aj ja som rada, zuby sú veľmi dôležité a chcem ísť dcerke príkladom a proste nechcem už trpieť kvôli zubom. Lebo trpím aj ja a potom aj peňaženka. 😅 no on ma posielal na hygienu k hygienické ale mi vravel ze žiadna mi injekcie nedá, tak sme sa dohodli ze mi to bude robiť on. Ale o nejakej takej diagnostike nehovoril. Popravde ja som nevedela ze aj dentálna hygienická rieši takéto veci. Ja som myslela ze oni len čistia zuby a to je všetko. Ale ja nechápem prečo mi pri prvej návšteve keď mi robil rtg a zuby aj ďasná boli v zlom stave nepovedal, že mám nábeh.. hovoril mi len ze mi vyliezaju krcky a mam si poriadne čistiť. A teraz s týmto na mňa vybehol. Cele mi to je divne. Takže myslíš, že by som mala nájsť hygienicku ktorá sa mi na to pozrie a povie mi co to teda je a ci je to tak vážne? Ze len na konzultáciu by som išla?

mumi9
15. feb 2024

Ja mám zase pocit, že tvoj zubár je veľký pedant a možno sa aj sústredí vo svojej praxi práve na parodontálne tkanivo tak preto tie antibiotiká a celkový prístup… súhlasím však s prvým názorom tu v diskusii, šla by som na konzultáciu ešte k nejakému zubárovi, najlepšie nejaká klinika, kde je viacero zubárov, ktorí sa ohľadom tvojho stavu aj poradia navzájom a podľa ďalšieho názoru tie antibiotiká začala/nezačala brať, pretože v jednom máš pravdu tiež… nemali by sa brať tak často, pretože raz, keď ich budeš naozaj vážne potrebovať, nemusia zaúčinkovať tak efektívne, ak si organizmus na ne “zvykne”

fem
15. feb 2024

@sandra49 povedal ti jasne , že dentálnu hygienicka ti podať injekcie nemôže . V tom ma pravdu .
Daj si to doporiadku aj u nho teraz , ak chces injekciu , pýtala si sa , či musíš nutne brat Atb , tak sa opýtaj po zákroku čistenia .
Ak si dobre necháš vyčistis zuby , kúp si následne kefku magneticku oral io, aspoň nižšiu radu , sa ti oplatí táto investícia…Na zuboch netreba šetriť a ušetríš si plus tieto psych. tlaky a zuby aj ďasná sa zlepšia aj sebavedomie u zubára.
Nebude ta to neskôr už tak bolieť a das si hygienu u dentálnej hygienicky bez injekcie , už pravidelne .