Zub múdrosti - trhanie

slavka1957
17. dec 2024

Baby kto vyberal osmičku? Mňa len tak pobolieva, je už mŕtva a je na nej kaz, ktorý mi však už nechcú opraviť. Mám ísť dať trhat zub ale rozhodnúť sa mám sama, traja zubári tri názory 😔už som z toho fakt unavená, či čakať ešte či sa to zlepší alebo si to nepredlžovat, keď si prejdem jazykom ten zub tak ho citim na poklep boli trosku - neviem sa rozhodnúť. Pociťujem skôr také pálenie, ešte ma napadlo ďasno ci nemôže okolo toho zuba tak bolieť, niesu to pichľave bolesti sle skôr tupé také otravne čo cítite celý deň ale dá sa to bez tabletky vydržať 😔ďakujem

rebi789
17. dec 2024

@slavka1957 choď keď ťa to bude stále bolieť, tá bolesť sama neprejde

123miaa123
17. dec 2024

@slavka1957 mňa len tak pobolievala rok a dala som si ju chirurgicky odstrániť...ty na nej máš kaz a je mŕtva - chce sa ti do nej investovať peniaze aby ti ju zachranili? Za mňa sú 8čky nepotrebné zuby.

dadka1997
17. dec 2024

@slavka1957 ak je zub mŕtvy nie je na čo čakať, či budeš čakať dokým nedostaneš zápal okostnice? Všetky 4 stoličky mam vonku a ani jedna nebolela

slavka1957
autor
17. dec 2024

@rebi789 bojím sa 😔zatiaľ sa to pobolievanie dá vydržať asi preto som taká nerozhodná

slavka1957
autor
17. dec 2024

@123miaa123 práveže ju nechce ani nik opravovať 😔ono ke to možno aj tým že mám traumu zo zubára prišla som už o 7 svojich, nikdy mi nebola ponúknutá reedodencia a ja som ešte na škole o takom ošetrení nemala ani chyru 😔

bonboniera
17. dec 2024

Chapem ze sa zubárov bojíš ale v tomto prípade naozaj nie je nad cim rozmýšľať. Daj zub von a bude po probléme, uvidíš 🙂

slavka1957
autor
17. dec 2024

@dadka1997 len je to všetko také nejasne na RTG zápal neukázalo nad tým zubom - je tomu týždeň odvtedy, na poklep boli trochu skôr citim také pálenie aj v uchu trochu. Keď som bola u tretieho zubára a konečne sa odhodlala nech ide von tak mi pichol injekciu a čakali sme kym zaberie a ja som stále všetko cítila tak ako bez injekcie, preto potom aj zubár ostal zaskočený či je to ten zub leno že keď dá injekciu nad správny zub tak by som nemala citit nič . Pre istotu mi ošetril zub pred ním 6tku robil reedondenciu tiež mŕtvy zub a už tam nemám stoličky a ide to zhora zozadu ta bolesť

123miaa123
17. dec 2024

@slavka1957 rozumiem, ale bez endodoncie ťa to bude bolieť stále viac a viac až nakoniec pôjde von. Buď si nájdeš kliniku kde ti to urobia a preliečia (to ale nie je záruka, že ťa to prestane bolieť, mne už mesiac lieči zub a až teraz cítim, že je to dobre, nehovorím koľko peňazí má to už stálo) alebo si to dáš vytrhnúť čím skôr.

slavka1957
autor
17. dec 2024

@bonboniera baby nesmejte sa ale ja druhý týždeň nejem poriadne, zle spávam úplne ma to položilo a to si uvedomujem že je to ,,len zub,, naschval som si začala tento zub riešiť skôr keďže idú sviatky ale čakala som že mi urobia kaz a pôjde sa ďalej a keď mi zubárka zahlásila trhať tak odvtedy som v krčí a to som už naozaj prežila aj trhanie bez injekcie . Bed možno preto sa tak bojím že viem čo ma čaká 😔😔😔inak ta psychika robí riadne zle, nič ma nebaví, úplne som vyhodená z bežného života leno len myslím na to čo mi je, či spravím dobre atd

slavka1957
autor
17. dec 2024

@123miaa123 povedali mi - asi na mne vidno že mám paniku z trhania , že pri osmičkach sú rôzne anomálie a že žiadny zubár mi nezaručí výsledok pri reedodencii

katarinaba
17. dec 2024

@slavka1957 ja som mala papier od mojej zubarky na extrakciu osmicky v penazenke asi polroka, lebo som sa nevedela odhodlat. Az jedneho pekneho rano som sa nemohla ani nadychnut, lebo to bolelo ako svina, som do pol hodiny sedela v cakarni u stomatochirurga. Teba to pobolieva, je tam kaz, ktory sa ti siri v ustach aj na ine zuby, opravit ti to ziadny lekar nechce, tak naco cakat? Nato, ked dopadnes ako ja? A naco. Chod cim skor, ideal este do Vianoc, aby ta to nedraplo cez sviatky.

monicazbb
17. dec 2024

@slavka1957 mne vyrezavali spodné osmičky..dokonca aj jednu sedmičku zdravú kvôli tomu musela ist von.Ano to som si zažila, obe naraz, bolesť jak sviňa 😕.Ale pred pol rokom? mi nový zubar vyberal hornu osmičku, sfleku mi povedal,, to dame von,, rovno mi povedal že ak to budem odkladať tak budem len predlžovať stres.Mal pravdu.Počuj , jedna injekcia, minuta a bolo po všetkom. Kusok zašil a bolo po. Pamätam sa ako som šla vyhukana z ordinácie, že to čo 😀, pre istotu som si šupla od bolesti ale ani nebolo treba.Skor ta oštara s jedenim a čistenim.Choď teraz hneď a na sviatky budeš akurat v pohode.

sis12345
17. dec 2024

@slavka1957 po prvé - je to reendodoncia, nie reendodencia
po druhé - neviem na čo čakáš ešte takto pred vianocami, málo zubných lekárov pracuje medzi sviatkami a keď sa ten zápal zhorší tak ti ani anestéza veľmi nezaberie, osmičky nie sú potrebné zuby v zubnom oblúku

slavka1957
autor
17. dec 2024

@katarinaba veď práve som objednaná na štvrtok ráno ale mám stavy že mu možno aj zdrhnem z kresla ale uvedomujem si presne toto že idú sviatky a čo potom 😭povedali mi že na zubnej pohotovosti mi to nevyberú takže som ešte v strese že mám čas len do konca týždňa 😭 za normálnych okolnosti by som to asi nechala ako sa to vyvrbi sle mám pocit že ma boli aj ucho tak pali 😔bola som aj u svojho obvodného brali mi krv to bolo v poriadku a boli ma jeden spánok na dotyk teda pretlačenie tak mi povedal že možno aj trojklanny nerv ale s tým nič neurobím cez sviatky. Úplne som nešťastná, vystresovaná, nejem poriadne, zle spím

slavka1957
autor
17. dec 2024

@sis12345 ďakujem za opravenie. doktor mi robil dva snímky zápal nevidel, myslite že za tyzden sa to môže zmeniť na tom zube? Niekde som čítala že RTG ani nemusi zachytiť zápal, keď mi skúšal minulý štvrtok dať injekciu tak napríklad už vtedy som túto pálivú teplu bolesť cítila aj po tej injekcii čo ostal prekvapený a ja ešte viac preľaknutá 😔

slavka1957
autor
17. dec 2024

@monicazbb keď ja mám strach aby to bol ten zub a nie trojklanny nerv 😔vieš kebyže mi povie doktor ako tebe musí von tak ja to prežijem ale tu to nejak nechali na mňa, že sa mám ja rozhodnúť

dadka1997
17. dec 2024

@slavka1957 mam skor pocit ze viac mas vyhovoriek, ja viem ze sa bojiš, ale radsej raz vytrhnut a nech sa to prelieci ako dostat zapal okostnice, ak je zub mrtvy, co si myslis, ze sa sam ožjie ? Tiez som sa bala, ale postupne tie bolesti rastú, mne zo dna na den zapal prerastol zub osmičku, muselo to ist von a bola ulava

sis12345
17. dec 2024

@slavka1957 sám od seba sa tento problém nevyrieši, nech sa páči tu máš názor už štvrtého zubára- extrahovať.

jullyeverest
17. dec 2024

@slavka1957 mne zub trhali a ani som o tom nevedela. Jediné čo bolo tak že ma ponapínalo zo znecitlivenia. 😅 Nepotrebovala som potom ani žiadnu tabletku dokonca. Zub je vám k ničomu, von s ním

monicazbb
17. dec 2024

@slavka1957 všetko zvládneš. Strach ma veľke oči. Predstav si ako sa budeš cítiť po tom všetko a nebude ta nič bolieť.

7miriam77
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bielasovicka
17. dec 2024

Ja mam už 3 osmičky vonku. A vôbec to nebolelo. A to ja mam panický strach zo zubárov 🫣

ivik4
17. dec 2024

Vsak daj von a pohoda
Ja mam 2 uz roky prec a teraz v Januari mi idu zvysne 2 vybrat

slavka1957
autor
17. dec 2024

@sis12345 aj keď sú tie bolesti zatiaľ tupé skôr len také teplo odtiaľ citim, je pravda že všetky zuby čo mo trhali boleli už tak že sa to nedalo vydržať. Toto je také skôr pobolievanie alebo otravná bolesť. Môžem sa ešte prosím opýtať - zubár mi dal injekciu nad tento zub a potom mi povedal ze vlastne aj takto sa to dá určiť či sme na správnom zube a probléme ale ja som to pálenie resp.tupu bolesť cítila aj tak. Akokeby mi to neucinkovalo

sis12345
17. dec 2024

@slavka1957 myslím si, že pravdepodobne je tam hnisavý zápal a kyslé ph hnisu bráni účinku anestézy

slavka1957
autor
17. dec 2024

@sis12345 na RTG pán doktor nevidel nic, práveže vedľa na zube 6tke tak tam mi nanovo ošetril korene :( bolesť však neprešla. A ešte posledná otázka zub na poklepanie boli minimálne, skôr keď si tam jazykom šmátram je skôr citlivý a ďasno tak zozadu zubu ako od hrdla tam si nevidím, aj tak sa môže jednať o zápal?

sis12345
17. dec 2024

Ak je citlivý zub na dotyk jazyka tak to jednoznačne znamená zápal. Ak máš 6tku v danom kvadrante tak tu osmičku ani nepotrebuješ.

slavka1957
autor
17. dec 2024

@sis12345 a ešte ma napadlo len pre moju spokojnosť psychickú na tej strane mám už len 6tku a 8micku na tej 6tke bola robená minulý týždeň ta reendodoncia -neviem či píšem správne, a ja keďže nemám viac svojich zubov sa bojím už aj o tých pár. Môžem byt prosím vás kludna že 6tka mi bola ošetrená a bolesť teda vychádza z tej osmicky?vhyba medzi nimi sedmička ale osmička sa už tak posunula ku šestke že je to viac pri sebe preto sa bojím a vlastne aj doktor sa bál určit ktorý z nich to je preto urobil najskôr 6tku, dá sa ešte nejak inak uistiť že je to naozaj ta osmička?dakujem veľmi pekne, to som ani nečakala že tu natrafím priamo na zubarku 🙏

sis12345
17. dec 2024

@slavka1957 Píšeš trošku chaoticky. Endodoncia je ošetrenie koreňových kanálikov, reendodoncia je opakované ošetrenie koreňových kanálikov. Čiže tomu rozumiem tak, že na 6tke ti už v minulosti endodoncia bola robená a teraz ti ju urobili znova a 8čka bola hlboký kaz, následkom ktorého zub odumrel a nebola nijako ošetrená.
Môžem sa ťa tu pýtať na charakter, intenzitu a trvanie bolesti, ale nič to nezmení na tom, že tá 8 je mrtva a musí byť extrahovaná tak či tak. Tú 6 sa pokús zachrániť, to je dôležitá stolička. Osmičky ti nemusí byť ľúto.

sis12345
17. dec 2024

Ak máš rtg doma, pošli mi do správy.