Ahojte môže mi zub múdrosti horný začať rast tesne pred 30tkou? Mňa boli celá pravá strana ale mala som tak aj takú bodavu bolesť zuba hore ale mne zubár povedal že ma tam nemá čo bolieť robil mi tam zub teraz má skôr aj spodná časť aj horná na tej pravej strane boli a keď si nahmatam ďasno hore aj trochu boli zatiaľ nie moc ale neviem či už zo stláčania ale aj mám pocit že by sa mi tam mohol pterezavat zub. Aj druhá strana má bolí ale tam už mám zub múdrosti vytrhnutý len tam zas mám kazy tak už neviem môže mať z prerezavania zubu bolieť ani neviem čo proste chvíľková bolesť taký tlak v celej pravej strane? Mám skoro 30 už som myslela že mi ani nebude rast. Neviem teda či ma tam boli ten posledný zub alebo hento. K zubárovi idem o mesiac až
@ruzovakrava no len kolegyňa už mesiac je pn a ja teraz nemôžem nikam inak by tu museli zavrieť lebo robíme tu len dve. Čiže už musím len čakať ten mesiac k zubárovi nie sú to veľké bolesti ale už neviem lebo je fakt že mne tam asi pred polrokom robil zub a ja na zahryznutie vždy ma tam tka pichlo riadne išla som k nemu a povedal že ma tam nemá čo bolieť len trošku zrušil plombu ale teda na zahryznutie má stále tam boli ja neviem či by to mohol ten zub múdrosti aj tam spôsobovať to sa mi až tak nezdá ale inak mám pocit že aj ten sa tlačí. Môže teda rast až v tridsiatke?
@veronika2316 jasne ze môže
@bonboniera no a trochu sa bojím či mi ten zub múdrosti nerastie pod posledným zubom ale cca rok dozadu mi robil RTG hádam už by tam niečo videl 😞
Jasné, že môže až teraz začať robiť problémy. Mne sa neprerezali, boli kolmo a raz sa mi jeden tak zapalil, že som nevedela, či ma bolí ucho, hrdlo, alebo zuby. Bola som na RTG a bol to zapal nad tým neprerezanym zubom múdrosti. To som mala 33.
@veronika2316 môže ale zvláštne je že na druhej strane už ho máš ex. Či sa niečo nedeje pod posledným zubom. Inak to máš zaujímavé v tej práci, ak sa niečo stane aj tebe tak čo?
Mne sli vsetky zuby mudrosti len v tehotenstvach . Sli von
@michaela329 a ako to riešili? ATB či rezali?
@ruzovakrava no na druhej strane mi narástol doboku tento jediný ešte vôbec nevyšiel. A tá práca je kapitola sama o sebe
@veronika2316 ATB, kym tam bol zápal, tak nechceli do toho šprtať. Po vyliečení dosť náročná extrakcia na chirurgii. Odvtedy mám pokoj - aj s uchom na tej strane.
A lokálne som vyplachovala corsodylom - trochu to umrtvoval
Ked to bude robit problem Tak to dat vybrat. Su ludia ako ja, ze mam narastene krasne styri zuby mudrosti ( teda uz len tri) a potom ti, co s tym maju problem.
@veronika2316 a ked bude kolegyna na pnke pol roka, tak nepojdes cely ten cas zubárovi? To nie je tvoj problem, ze ZA NU nemaju náhradu. A okrem ineho, k lekárovi sa v praci nepytas, lekara oznamujes! Takze pekne chod k zubárovi cim skor.
Teba nemá čo zaujímať, že nemajú náhradu. Oznám, že ideš k lekárovi a choď. To chceš s bolesťami robiť najmenej mesiac?
na rtgcku 8micku musi byt vidiet.. tak si zavolaj zubarovi.. moze to byt 8micka, ale aj klb napriklad. lekarovi si zavolaj, ved zubar berie na cas, tak zavries na hodinu a odbehnes tam.
a ano moze rast aj v 30tke... kolegovi akurat vyberali a uz ma 32, a mne tiez skoro v 30tke sa zacala tlacit
dobre známemu v 45tke
ak máš bolesti, problémy tak ráno choď k lekárovi ako bolesť...
@veronika2316 Ja som mala svoj prvý v 29 rokoch. vyrastol a šiel hneď von lebo rástol vodorovne. Ďalšie 2 nerástli len som mala mal problém na ľavej strane že som mala opuchnutú uzliu a takú divnú pichavú bolesť kde tu. (Jeden bol rozpadnutý na kašu, takže som sa vyhla riadnej infekcii)
A posledny šiel pred nedávnom, mala som pocit že mi tlačí na 7-čku i keď dr nič také nevidela a veru ako je von a zahojený nemám žiadny problém so sedmičkou aj napriek tomu že mi tam treba robiť korunku.
moze veru. ja to mam s tymito zubami tak, ze ono zakazdym nejaky o kusok povyrastie a potom si da pauzu. takto to mam odkedy mi zacali rast.
Mali sme 80rocneho pána bez zubov, prišiel zr ho boli. Spravili sme rtg a tam zub múdrosti, začal rast. Rast môžu kedykoľvek, záleží ako sú uložené. Na bolesť bud ísť k zubárovi a vytiahnuť alebo lieky. Niektorým sa tak raz za čas ozve, potom dá pokoj, potom zasd.
@veronika2316 je to úplne normálne preto je to zub múdrosti...treba ísť k zubárovi a na OPG ci rastie správne civta nieje ložisko alebo to nespôsobujú kazy tu bolest...všetko sa tým urýchli a ušetríte si trápenie...zubna sestra
@ada510 ale už pred rokom by hádam tie zuby videl keby je nejako pod tou sedmičkou že? No uvidím mňa to neboli stále a nie je to ani veľká bolesť tak ešte uvidím možno to ten mesiac vydrží vtedy tam idem síce s inými zubami ale opýtam sa na to ak sa mi to dovtedy nezhorsi
@veronika2316 osmičky sú také špiny zákerné že u nich je možné všetko :D však nech ti zubár vypíše lístok na rtg a budeš vedieť čo sa tam deje