Zoznam potravín pre diabetes

lussytalulu
6. jan 2024

Dobrý večer priatelia!
Mohla by som sa poradiť o nejakom zozname potravín,ktorá mi pomôže očistiť stukovatelnu pečeň a hroziacou cukrovkou 2.stupňa prosím?

mamina7070
6. jan 2024

zrusit alkohol kavu cokoladu vyprazane a mastne jedla a je to

pribinak
6. jan 2024

Zrus biele pečivo a výrobky z bielej muky, zrus biely cukor, ak alkohol tsk biele suche víno, obmedziť treba vyprážané mäso, ak kupuješ šunku tak hľadaj výrobky kde je vysoký podiel masa

Tu si zadaj potravinu a uvidis koľko cukru je v nej

https://www.sacharidydovrecka.sk/

majamat
6. jan 2024

cukrovka - zdrava strava. nepotrebujes a ani neexistuje ziadny zoznam potravin pre diabetika a uz vobec nei pre potencialneho diabetika.
vyhni sa potravinam s velkym mnozstvom pomalych sacharidov - niektore mozes vylucit uplne, ine len redukovat, priapdne nahradit.

na pecen ti ale tato dieta nepomoze, lebo to je uplne ina dg. tam treba pecenovu dietu - nedrazdivu s nizkym obsahom tukov, ako pisu, vylucit alkohol, neprehanat to s liekmi

veselo_neveselo
6. jan 2024

A pridam sa s dodatkom, najviac by som davala pozor na:
- Pouzivanie pridanych tukov do jedla a pri vareni. Uplne vylucit zivocisne tuky a vyrobky z nich (maslo, mast), Nahradit rastlinnym, ked nedokazes vynechat uplne. Pri vareni si naozaj odmeraj olej, co pouzijes - lyzica oleja do panvice staci. Lyzica oleja na salat (ked musis), odmeraj si ju.
- Co najmenej (idealne ziadne) masove vyrobky: ani sunka, salama, parky, udene maso, pastrety, jaternice, slanina, nic z toho. Cely ten regal v obchode mozes preskocit.
- ked dokazes, tak aj ziadne maso, alebo ked nejake musi byt, tak ziadne cervene maso. Zostane ti hydina, a ryby.
- obmedzit mlieko a mliecne vyrobky, vratane syrov, jogurtov. Nahradit rastlinnym, ked sa da. Ked sa neda, pouzivat polotucne. Uplne tucne, a uplne bez tuku su take rozporuplne. Ale ked pijes jednu kavu denne, a tam si kvapnes plnotucneho mlieka, tak z toho ti nic nebude. To je ine ako zjest 15 deka syra na obed a potom mozarellu na veceru.
-pozor na vajicka, aj ich spotrebu radsej znizit.
- potom pridat vsetky tie "spravne" veci. Denne vela rozneho listoveho salatu (mnoho druhov, nie len ladovy). A vela myslim vela, daj si dve hrste do misky ako zaklad. Denne strukoviny (tiez rozne druhy, na rozne sposoby). Pit vela cistej vody, nesladeneho caju. Ak mas rada a mozes, zeleny caj je tiez vyborny. Pridat do stravy semiacka a zrniecka (je vela roznych, poskusaj). Jest celozrnne obilniny (ako muky, tak vyrobky z nich, ale aj ovsene vlocky, ryzu, aj ine zrna ako quinoa, pohanka...)
- nezabudaj na karfiol, brokolicu, a tieto zeleniny - su vyborne.
- pridaj aj rozne koreniny, cesnak, kurkumu, horcicne semienko.

Ak ma.este nieco napadne, tak pripisem. Toto je taky zaklad.

veselo_neveselo
6. jan 2024

Ako samozrejmost beriem ziaden alkohol, ziadne smazene, ziadne jedla plavajuce v oleji, zapekane so smotanou atd.

stellarstar
6. jan 2024

@lussytalulu nemáte google? 😯

lucka_ke
7. jan 2024

@veselo_neveselo rastlinné stužené tuky sú pre pečeň oveľa horšie ako živočíšne

veselo_neveselo
7. jan 2024

@lucka_ke ak narazas na margariny doby minulej, ktore obsahovali trans-mastne kyseliny - tak dnes je situacia ina, trans tuky su zakazane a obmedzene na uplne minimum. Toto plati od roku 2021.
Viac ich je v zivocisnych tukoch ako rastlinnych.

lucka_ke
7. jan 2024

učili sme sa o tom, viem ako to funguje

lussytalulu
autor
7. jan 2024

Všetkým veľmi pekne ďakujem za odpovede, nepijem kávu alkohol príležitostne. Začína pre mňa nová etapa zivota. Budem sa musieť naučiť žiť zdravšie. A zvyknúť si na to všetko.

mamina7070
7. jan 2024

@lussytalulu zasa netreba to brat dramaticky atukovatenu pecen ma 3/4 dospelych na slovensku
este si mozes dokupit ostropestrec mariansky tabletky alebo caj

lussytalulu
autor
7. jan 2024

@mamina7070 tak to áno, ten čaj som už začala piť

lussytalulu
autor
7. jan 2024

@veselo_neveselo ďakujem krasne

veselo_neveselo
7. jan 2024

@mamina7070 Podla mna to, ze 3/4 obyvatelov ma rovnaky problem neznamena, ze to netreba brat dramaticky. Ak sa chce dozit vysokeho veku, a zit kvalitne az do konca, tak to treba brat dramaticky. A drasticky.

Doktori biju na poplach, statiatiky su na slovensku hrozive, rakoviny hrubeho creva neurekom - a to vdaka strave aku 3/4 ludi ma. Aj tu, ked sa pozries na jedalnicky, alebo odfotene na tanieri, tak tam je zalostne malo zeleniny, same maso, sunky sa tlacia uz detom ako "zdrave" ranajky.
Jediny vegetariansky album sa objavuje na stene...

Pardon za vasen, ja sama som tlsta, aj maso jeme, a velmi by som chcela aby sa o tom vsetkom viac rozpravalo 🙂

majamat
7. jan 2024

@mamina7070 nemyslim, ja mam roky zvysene AST,a le aj napriek tomu, stukovatenu pecen nemam.
robim v DSS a mnozstvo ludi malo Sono a vacsina stukovatenu pecen nema. samozrejme neiktori sa najdu.

mamina7070
7. jan 2024

@majamat ale
hadam rozumies co je statistika nad BMI 25 je 66 % ludi so steatozou pecene
to ze stari ludia v jednom dss ju nemaju ja neviem aka je to statisticka vzorka ja sa riadim vyskumami hepatologov

mamina7070
7. jan 2024

@lussytalulu ale teda samozrejme uprav si zivotospravu zlepsi sinstravu a prodaj pohyb to je zaklad 😉

majamat
8. jan 2024

@mamina7070 nie všetci si starí. A teda je ich tam 200. Mám v okolí ľudí, s vyšším cholesterolom a nemajú stukovatenu pečeň. V živote som o takej štatistike nepočula.

majamat
8. jan 2024

@mamina7070len tak mimochodom. Píšeš, 66,% 3/4su 75%. Čiže už si navýšila. Navyše píšeš BMI nad 25. Koľko ľudí má také BMI? Opäť to je len určité %ludu z čoho vyplýva, že sa toto %urcite podstatne zníži. Kde sú teda tie 3/4 ?

majamat
8. jan 2024

@mamina7070 nemám čas hľadať podrobnejšie, ale aj tak, to čo som našla je uverutelnejsie a teda je to tak akurát 1/5 dospelých.

lussytalulu
autor
9. jan 2024

@stellarstar prepáčte, keby som nemala tak tu niesom🙂...o veciach ktoré sú pre mne dôležité si radšej rady popýtam od ludi ktorý s tým majú nejaké skusenosti😌

stellarstar
9. jan 2024

@lussytalulu aj na nete sa toho človek veľa dozvie keď to vie správne používať