Znížená/zvýšená funkcia štítnej žľazy

16. aug 2024

Viete mi prosím napísať kedy vám zistili v akom veku.. a aké ste mali príznaky? Kľudne napíšte že akú máte a čo ste mali za príznaky…
A ovplyvňuje vás to nejak moc pri bežnom živote ? Či len beriete lieky a ani neviete?

stellarstar
16. aug 2024

Zistili mi ca v 13ich, meskajuca ms, ochlpenie, priberanie, suchá pokožka, nespavosť, nervozita, výkyvy nakad. Odvtedy užívam lieky, prv som mala l-thyroxin a neskôr som prešla na euthyrox na ktm fičím dodnes.

autor
16. aug 2024

@stellarstar a je to ochorenie nejak veľmi obmedzujúce? Či len proste treba brat lieky a vsetko je ok?

stellarstar
16. aug 2024

Nejak si to nevšímam, dobre také ze nadmerné potenie a dodnes do ochlpenie ale naučila som sa s tým žiť

martinka13
16. aug 2024

Zistili v 43. Na preventivke sa doktorovi nezdalo EKG. Po vyšetrení na kardiológii, kde bolo všetko ok mi bolo doporučené vyšetrenie štítnej žľazy. Zistená extrémne zvýšená funkcia. Bez nejakých vážnych príznakov. Po roku liečby v norme. Už bez liekov.

autor
16. aug 2024

@martinka13 ahaa takže ono to neni na celý život ako som si myslela?

autor
16. aug 2024

@stellarstar to potenie mám aj ja.. nemám ešte nič potvrdené ale príznaky proste nepustia… ja sa tak potim ze celá tvar mokrá tecie mi make up.. a pritom ľudia okolo mňa suchý proste 😂😂nikto nič a ja takto

martinka13
16. aug 2024

No u mňa to tak zatiaľ nevyzerá

doriiis
16. aug 2024

25 rokov som mala.Pri tehotenstve s druhou dcérou mi vyšli katastrofálne výsledky.Zistena nedostatočná funkcia SZ a struma na pravej strane.Po pôrode išla pravá strana preč aj so strumou.
Dnes chodím na kontrolu každý rok,rok a pol,beriem L thyrox a všetko OK.

nevenka
16. aug 2024

Po druhom porode zvysena funkcia. Mala bola narocne dieta a ja som sa aj tesila, ked som zacala rychlo chudnut. Lenze potom ma zacalo prehanat, po kazdom jedle som sla na velku, extremne som sa potila, mala nervozitu, uzkosti, busenie srdca, tep 140 a vysoky tlak. A podla lekara aj taky ten skleneny pohlad. Potom sa mi to skludnilo, ja som nebrala lieky, len prirodne. No a mala som potom skor nabeh na hypofunkciu, mam protilatky aj na Hashimoto aj na Graves Basedow. Mala som klud 5 rokov, kym som neporodila tretie dieta a tam uz to bez liekov na tlak a tyreostatik fakt neslo, tam uz som mala tlaky aj do 190/135. A to som ani nechudla uz. Potom zase po cca roku dobre. Otehotnela som 4.x, bala som sa, co bude, ale lieky mi vysadili a cele tehotenstvo v pohode, po porode znova. Mala ma 1,5 roka a ja som momentalne bez liekov, len beriem lieky na pulz a tlak. To mi uz ostalo. Zacalo sa to v 32 rokoch, aktualne mam 41, takze ono uz to asi tie lieky na tlak mi ostanu, mamina brala od 37 lieky na srdce. To uz asi nesuvisi so stitnou. No len uz som potom vobec nechudla a skor pribrala, aj ked som mala zvysenu funkciu. Najviac problemov mi robil ten tlak a pulz, stipanie oci, potenie, extremna unava a nervozita. S ocami som az tak zle nemala.

autor
16. aug 2024

@nevenka bože to ako keby o mne píšeš.. potenie priberanie únava stipanie oci…. No je to jasne 😭

zara1996
17. aug 2024

16 rokov beriem Euthyrox, zistili mi v 12tich, znížená funkcia, nadmerné potenie, únava, váha taká normalna. Pred polrokom operácia štítnej, zhubný nádor, vybrali ju celú von. Odvtedy extremne padanie vlasov, potenie tiež zostalo, váha cca rovnaká, sem tam búšenie srdca,nervozita. Teraz mi navýšil dr dávku tak uvidím či to pomôže aspoň trochu. Najviac ma serie to potenie, nonstop sa potím a hlavne na tvári, je to na nervy.