Zničená psychika po Covide-19

26. mar 2022

ahojte, ako s tym bojovat?
mesiac som mala depky, proste mi chodilo hlavou co ak oslepnem, lebo mam problem s ocami, nasla som si hrcky, uzliny, ktore su v poriadku (bola som u lekara), bojim sa ze mam leukemiu, lymfom, proste ma miestami este chyta uzkost, ze sa nieco stane, bojim sa byt stastna ked som sa konecne vyliecila z covidu, lebo si myslim ze ak budem, ochoriem na nejaku vaznu chorobu.. uplne ma to premohlo a nemozem sa z toho dostat. stale sa sledujem, aj ked viem ze je vsetko v poriadku placem, nemozem sa najest.. vsetko to zacalo covidom a inymi vecami, ktore clovek zacal na sebe vnimat, doteraz som to nerobila.

bojim sa nahnevat, bojim sa mat stres co je prirodzene, bojim sa ze ked sa najem niecoho “mastneho” ze si len uskodim a dostanem rakovinu.

asi si pomyslite ze som uplne vysinuta, ale bojim sa cokolvek spravit, alebo povedat cloveku co si myslim s tym, ze sa mi to vrati v podobe choroby, za to, ze nie som dobry clovek…

doteraz som fajcila a povedala som si, ze ked budem zdrava, a uzliny sa mi vratia do normalu ze prestanem.. obmedzila som fajcenie z 10 cigariet denne na 3 s tym, ze do mesiaca prestanem uplne.

napriklad sa tohto bojim tiez, ze fajcim aj ked uz malo, ze sa mi to tiez pomsti v tom zmysle, ze som neprestala hned…

lenuska9999
26. mar 2022

Odporucam psychoterapiu, ta naozaj pomôže. Plus určite nejakú psychohygienu ako sú prechádzky v prírode, v lese, joga , meditácie.. môžeš piť napr čaje na ukludnenie (pravidelne , nie len keď si nervózna) . Dobrý je napríklad koren valeriany , alebo si môžeš kúpiť valerianu aj v j ej forme. Plus magnézium tiež pomáha k psychickej pohode. Odporúčam magnerot alebo magne b6, len nie tie sumienkove tablety z potravín, tie obsahujú magnézia veľmi málo. Môžeš si napríklad púšťať pred spaním relaxačnú hudbu alebo hypnozu. A prestaň pozerať televízne noviny, alebo iné zle spravy na internete, v televízii alebo kdekoľvek. Proste sa začni vyhýbať negatívnym veciam

pribinak
26. mar 2022

Odporúčam návštevu psychiatra

goblinko1
26. mar 2022

Tiež po kovide takéto problémy.. odporúčam psychoterapie.. mne veľmi pomáhajú.. uvedom si že ti reálne nic nie je ( nevidim do tvojho zdrav stavu ) ale pred kovidom keď si bola stastna a nic ti nebolo ( tak ako mne ) uplne zdravý človek apod. Tak ver že sa z toho dostanes.. pretože tebe naozaj nic nie je teda môže byt ale je to len normalny proces dostavania sa z choroby.. nebudem hovorit že kovid je neviem aká zlá silná choroba či vírus lebo každý to mal inak každý ho inak prekonal.. no za mna to je taká sracka ktorá človeka po kazdej stránke poznačí.. dobre namal som zápal pľúc ale začali mi take nepríjemne syndromy alebo čo a nie a nie prestať síce to trvá len mesiac ale mne to príde jak vecnosť.. samozrejme doktori obehani a nic vážne.. sprievodné príznaky kovidu teda postcovid.. áno aj uzkosti a tieto stavy ktoré opisuješ sú po kovide “ na dennej báze “ avšak netreba to zanedbať.

autor
26. mar 2022

dakujem vam vsetkym pekne za radu. napriklad niekolko rokov v noci ked pozeram do tmy vidim v strede zorneho pola ciernu machulu, neriesila som to a teraz sa nad tym trapim uplne mam depresie ze oslepnem a taktiez ta rakovina nadory mozgu a podobne uplne mi z toho sibe …

lenlenulik
26. mar 2022

Ahoj 🙂 moja mamka mala takéto stavy po covide. Pred tým som ju nemohla k lekárovi dotlačiť a teraz? Len ju niečo pichne a už beží na pohotovosť, či nemá infarkt a kadečo iné. Pričom všetky výsledky má tip top. Z ničoho nič sa rozplače a nevieme ju utíšiť. Skončili sme u s ňou u psychiatra, lebo sa to už takto ďalej nedalo. Vždy jej niečo bolo a pritom nič. Len ona mala stále taký pocit. Dr. jej nasadila liečbu a určila diagnózu: stav začínajúcej sa depresie, stav uzavretia. Liečba jej pomáha a začína sa to vracať do starých koľají. Takže skúste aj vy, sa ísť vyrozprávať a uvidíte. Všetko je v hlave. Držím palce 😉

autor
26. mar 2022

@lenlenulik presne. teraz za kazdym chcem ist k doktorovi a ide ma porazit ked si predstavim ze na ibjednanie a cakat “dva tyzdne”.. boze kiezby sa dala vymazat pamät aby clovek nevedel co ho trapi teraz.

goblinko1
26. mar 2022

No ľudkovia niečo na tom bude.. minuly rok som sa bal jak čert kríza ísť na prehliadku ku obvodnej ( išiel som z donútenia aby mi poisťovňa preplacala plomby u zubára a musel som mat aj prehliadku u obvodnej aj u stomatológa ) tak som sa odhodlal po pól roku a teraz? Dobre že nie každý týždeň nejakému doktorovi 🤣 ale už sa pomaly pracuje na “mindsete”a úprimne radim aj vám/ tebe aby si začala premyslat tak ako predtym aj keď ti to teraz príde nereálne.. ono psychika je zaujímavá proste keď presvedčíš mozog že ti niečo je ty reálne tie príznaky budeš mat ale nic ti nehrozí pretože to nie je choroba to je len “placebo” jednoducho vsugerovane pocity..

luccija
26. mar 2022

Úzkostná porucha chod k psychiatrovi

autor
26. mar 2022

@goblinko1 dakujem za radu, 😩 par dni dozadu som uz rozmyslala aku parochnu si vyberiem 😅 .. (inak 21 rokov mam) 🥲

goblinko1
27. mar 2022

Och.. nepremyslaj naozaj tak.. ja ti Radim len to čo mne pomáha.. občas mám dni kedy aj ja do toho spadnem a som v depke cely deň.. ja mám 19..

autor
27. mar 2022

@goblinko1 presne ako aj ja ..