Znamená suchý dráždivý kašeľ problém so štítnou žľazou?

8. apr 2020

Ahojte mam uz dlhsie problém so suchým dráždivým kaslom. Robili mi krvne testy na srdcove choroby aj na infekcie a vsetko vyslo negatívne. Ale pospedne 3 dni sa pridružili dalsie priznaky. Hrozne busenie srdca a zvieranie hrdla. Ako keby ma stale niekto skrtil, to mi samozrejme drazdi hrtan a kaslem este viac. Aj sa mi tazsie prehlta a obcas mi preskočí hlas. Je to neznesitelne. (Neviem ci to s tym môže súvisieť ale uz dlhsie mam aj problem s prekrvenim nôh. Stale mam studene nohy a pomoze len tepla voda). Moze to byt stitna zlaza? Zvýšená alebo znizena? Ak mam podozrenie tak co dalej? Mozem rovno endokrinologovi alebo musim aj oraktickemu?

johaninka
8. apr 2020

Štitna žľaza nemá také priznaky, to búšenie srdca ano ale to škrtenie asi nie. Na štitnu musíš najprv ku svojmu obvodnemu a potom ta on odporučí tam sa čaká niekedy aj 3-5mesiacov ale obvodny ti môže tiež zobrať na štitnu žľazu základné odbery a ak by neboli v poriadku tak ta odporučí na endokrinologiu

autor
8. apr 2020

@johaninka citim akoby som mala nieco v krku a dusi ma kasel a v tej casti ako je stitna zlaza tam citim ze mi tlaci na krk

majamat
8. apr 2020

ano aj to moze byt priznak stitnej zlazy, ak ti rastie smerom dovnutra a zavadza ti pri dychani. studene nohy, asi to nei ej typicky prizhnak,a le vylucene to neije. pri znizenej funkcii ide o celkove spomalenie metaboluzmu celeho organizmu, preto aj prekrvenie koncoych casti tela moze byt nedostatocne a mozu byt studene. co sa tyka kasla, ten vznika pri drazdeni dychacich ciest a pri prekazke v hrdle tam teoreticky tiez drazdenie moze byt. aj ked kasel asi nie ej typicky priznak.
a musi ti obvodak vypisat vymenny listok k endkrinologovi, na vysetrenie u endokrino sa vacsinou vsade objednava a preto sa caka, tak obvodak moze vysetrit hormony stitnej zlazy.

no zaroven to aj stitna zlaza byt nemusi, ale je dobre ju vysetrit, pripadne vylucit.

stanulienkat
8. apr 2020

Môže to byť zvýšená žalúdočná kyselina a nemusíš to pociťovať ako pálenie, ale rozleptáva ti pažerák tým pádom ťa napína na kašľanie môže to spôsobiť až astmu

gaaaa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
8. apr 2020

@gaaaa a ake lieky berie prosim ta? Ma aj ine priznaky?

autor
8. apr 2020

@stanulienkat ale keby to bola kyselina tak to by som kaslala aj v noci ked lezim ale ked spim tak vobec nekaslem a ani sa to v lehu nezhorsuje. Lebo na to sa ma tiez uz pýtali. Az rano ked sa zacnem hybat

autor
8. apr 2020

@majamat uz neviem co by to mohlo byt. Bola som 3x u plucneho, raz na orl, u svojho tiez uz aj 4x, uz aj na pohotovosti ale nezlepsuje sa to. Tolko liekov som uz mala a stale mi nieje lepsie tak len hladam na nete podla priznakov...

gaaaa
8. apr 2020

Euthyrox50 zatiaľ,teraz v apríli má ísť na krv a sono tak neviem či jej nezvýši.Sťahovalo jej hrdlo,mala pocit že jej niečo v krku zavadzia,zle sa jej prehltalo,to aj teraz a ten kašeľ.

johaninka
8. apr 2020

Asi záleží aj aký druh štítnej to je zrýchlená alebo spomalená. Tie priznaky sú naozaj rôzne. Ja som mala búšenie srdca, závraty a hlavne suchú kožu, strašne suchú, nepravidelnu menštruáciu, neskutocnú únavu a bolest kolien niekedy slabosť. Treba si ísť dať skontrolovať a hlavne je to dedičné nemáte to v rodine? My sme to sice v rodine nemali ale keď mi ju zistili tak si potom sestra dala zistiť a tiež ma so štitnou problémy.

johaninka
8. apr 2020

Aj tak sa čudujem, zže e pri tvojich príznakoch ešte nerobili testy na štitnu žlazu.

majamat
8. apr 2020

ja mam napr. uz 25r suchy kasel. kaslem casto rano, niekedy aj vecer, pri namahe, aj pri strese ( vsak to je rovnaka zataz ako namaha ). kasel je suchy. a nikto nevie preco kaslem. uz ani zvoncek pred dverami nemusim pouzivat, lebo nez vyjdem na 3. poschodie, uz ma pocuju a otvaraju mi. aj susedia vedia, kedy idem domov.
tym chcem povedat, ze aj toto sa stava, ze sa na nic nepride. no teda tebe to nezelam. je to nanic, aj ked soms i trochu zvykla.

autor
9. apr 2020

@johaninka aj ja sa cudujem ze im to nenapadlo skor podla tych príznakov nez mne. To uz fakt si musim sama hladat diagnozu na googli ked 2m nevedia prist na to co mi je?

autor
9. apr 2020

@majamat ano poznam ludi co maju chronicky suchy kasel ale to neni taky kasel ako mám ja. Takyto by si 25r nevydrzala. Mna az napína, neda sa s tym normalne fungovat.

autor
9. apr 2020

@gaaaa dakujem a chodi k endokrinologovi alebo k vseobecnemu?

gaaaa
9. apr 2020

endokrinologovi,obvodná jej 2r.hovorila,že to môže byť z alergie,alebo aj zo psychiky ked cítila stále niečo v hrdle.a nakoniec štítna a na endokrinologii sa jej dr.spýtala kde bola doteraz.

autor
9. apr 2020

@gaaaa presne toto teraz riesim ja. Myslia si ze alergia alebo psychika ale ja tomu neverim tak som zvedava ako vyjdu krvne testy.

gaaaa
9. apr 2020

Mame ked brala obvodná krv že štítna to nebude aj ked mala trochu zvýšené a na endokrinologii berú výsledky podrobnejšie a tam mala zlé.A hned jej povedala,že dva roky sa už mala liečiť.

autor
9. apr 2020

@gaaaa a stacili vysledky alebo musela mat aj odporúčanie od lekarky? Ked mala len mierne zvysene.

iva812
9. apr 2020

Je výhodou mat zdravotné poistenie, potom je samozrejmosťou navštíviť lekára. Lebo ak si zdravotne poistená je dosť nelogické, že tu riešiš svoj zdravotný stav.

gaaaa
9. apr 2020

ona ju vôbec neposlala nikam.tak som raz nabehla k sestričke lebo už som sa nemohla pozerať na maminu ako sa dusí až ju napínalo každý deň dala mi sestrička výmenný lístok a išli sme na endokrinologiu.nič sme nemali iba výmenný lístok od obvodnej tam jej hned zobrala krv mala zlé výsledky,potom jej spravila sono a nasadila lieky.teraz bolo dva roky čo sa lieči.výsledky krvi sa jej upravili uvidíme teraz v apríli by mala ísť ale neviem či pôjde kôli corone.

autor
9. apr 2020

@gaaaa a ma teda aspon o nieco lepsi ten zdravotný stav? Ved 2 roky ked sa lieci tak to je uz dost.

gaaaa
9. apr 2020

Tak je to lepšie,ale občas zakašle sucho stále,lebo jej zistila,že je tlačí žila na štítnu a to ju dráždi a kašle.ešte pôjde na cievne kôli tomu teraz jej bude dávať výmenný lístok.

autor
9. apr 2020

@iva812 môžem riesit svoj zdravotný stav kde ja chcem. Nikto mi tu predsa nepredpisuje lieky tak neviem co je na tom nelogicke. Niekedy je podobna alebo rovnaka skusenost viac ako doktori, ktorí mi za 2 mesiace predpisali 17 druhov liekov ktore mi boli k hovnu pretoze liecili to, co nieje.

iva812
9. apr 2020

Samozrejme,🙂 tak teda aj ja Ti prispejem mojou laickou radou, Problemy ako opisujes a potom aj to, ze vysledky vysetreni boli negativne , usudzujem, ze Tvoje problemy sa mozu odvijat od stavu tvojej psychiky. Najma stres , nedostatok spanku a aj pristup k zivotu - netreba vsetko brat prilis vazne atd.....🙂 Prajem vsetko dobre .

majamat
9. apr 2020

nemam ho taky stale,a le niekedy ano. aj taky kasel moze byt chronicky.

autor
10. apr 2020

@iva812 tazko to moze byt stres ked to zacalo chorobou. To, ze vyspedky ktore robili boli negatívne, neznamena ze su jedine možnosti ktore moj stav spôsobujú.

danielahamar
10. apr 2020

Možno psychika? Podobne príznaky, štítna negatívna, krv komplet negatívna a len sa musím dostať k mudr😉 a doriešime co mi vlastne je, podozrenie už máme, lebo sa pridruzili aj iné veci postupne, ale tak uvidíme, zatiaľ mi to vychádza na tetaniu, takže psychika

autor
11. apr 2020

@danielahamar ale ja nemam záchvaty ja to mam vkuse. Aj ked prehltnem tak to vydá taký zvuk ako keby som tam nieco mala a mam vkuse kasel napinavy. Ten je najhorsi a zacal sa chorobou. Nieco ma v tom krku vkuse drazdi/pali.

danielahamar
11. apr 2020

Tiež som nemala😉, tetaniu si musíš vypestovať. V mojom prípade na 99% boli mudr. v nemocke presvedčení , že je to štítna a nič. Ešte ma napadol reflux, ale tam býva kašeľ hlienovity a astma môže byť rôzneho charakteru, môj malý mal psychického rázu a ešte aj intolerancia na potraviny môže toto vyvolať, takže len mudr. Ti pomôžu, teda ak sa príde nato co ti to spôsobuje a isto pôjdeš aj na ORL.