Znamená CRP 27 vírusové ochorenie?

1. jan 2025

Mamky ak je CRP 27, je to na 100% vírusové ochorenie? Priatel ma problémy s krížami, boli ho silno žalúdok, brucho v dolnej časti. Trochu nechápem tomu crp.

jaanna
1. jan 2025

CRP do 6 znamená, že choroba je vírusová. CRP nad 6...to už môže byť aj bakteriálne. 27 nie je vysoká hladina CRP...treba počkať jedeň deň, spraviť znovu test, zistiť ako sa hladina zmenila....Ak sa zvýši, treba uvažovať nad antibiotikami.

jaanna
1. jan 2025

Ak má problémy s krížami, je možné, že je tam zápal...a preto je CRP zvýšené na 27. Bolesti brucha a žalúdka, kľudne môžu byť ako druhá (nezávislá)choroba, vírusová.

autor
1. jan 2025

@jaanna rozumiem, čiže keď sa začnú brat atb tak po koľkých dňoch už priatel nebude nákazlivý?

tanika
2. jan 2025

Mne teda moja lekárka vzdy hovori ze crp do 20-25 vírusové mne tefa dava atb az ked mam 35-40 samozrejme závisí aj od príznakov atď. A či sa crp zvyšuje alebo stoji a pozom klesá … ja by som počkala pripadne by som išla aj na druhy den spravit crp test do lekarne dr.max aj benu tobia s vysledkom ak sa bude zvyšovať ved to samozrejme moze byt Zapal oblasť krížov te teda mocaky , oblicky , zaludok , slepak ??? To bude chcet vyšetriť urcite k Mudr.

pininka1
2. jan 2025

@tanika tak neviem kde študovala tvoja lekárka ale max do 10 je to vírusové, nad 10 je to určite bakteriálne. Keby som sa riadila nou, tak na bakteriálny zápal močových ciest mi nikdy nedajú atb. Ja mam 8 rokov crp nad 40, už som bola na x vyšetreniach, nevedia zistiť kde je problém, jednoznačne sa ale všetci lekári zhodujú ze je to nejaký zápal v tele spôsobený baktériou.

sss777
2. jan 2025

@pininka1
Nie je pravda, že crp nad 10 je vždy baktéria, predsa existujú reumatické a autoimunitné ochorenia, pri ktorých majú pacienti často crp aj nad 50 a nemá to žiaden bakteriálny základ. Okrem toho sa napríklad crp zvyšuje aj pri nádorových ochoreniach, často nad 100 a ani to sa nelieči antibiotikami.
Ja sama často pacientom pri crp do 40 antibiotiká nedávam. Crp nie je jediný ukazovateľ zápalu, vždy ide o klinický obraz.
Takže síce neviem, kde študovala lekárka užívateľky @tanika, ale je to absolútne správne.

simca06022011
2. jan 2025

moze mat zapal mocovych ciest a kadeco ine.. z toho bolieva aj zaludok. Treba ist k dr, vysetrit a liecit sa. A nakazlivy? zalezi v prvom rade na tom, co mu je...

kikuska555
2. jan 2025

@pininka1 no zasnem 🙈 sa necudujem ze je tolko ludi rezistentnych na ATB ked nad 10 pisu atb.

stanulienkat
2. jan 2025

Atb sa pisu pri Crp nad 40. Alebo podla tazsich priznakoch.

simca06022011
2. jan 2025

ludia nie su rezistentni ale bakterie. A pisu sa atb aj ked nie je vysoke crp, lebo ten parameter je na dve veci :DDD podla priznakov sa kopa lekarov riadi.

slaviivals
2. jan 2025

Po akom case od prvych priznakov bolo crp naberane? Ma zvysenu teplotu? Moze byt len virusove, moze byt aj bakterialne. Crp v tejto hodnote je taka seda zona

janage
2. jan 2025

Paci sa

lonely66
2. jan 2025

prikláňam sa k omnoho vyšším hodnotám pre bakteriálne infekcie. mne už nie jeden lekár (aj na infekčnom) v minulosti povedal, že vírusové CRP môže dosiahnuť hodnoty aj tesne nad 35. nehovoriac o autoimunitných ochoreniach, ako spomína aj
@sss777 kde CRP lieta ako sa mu zachce. ak by šlo o bakteriálnu infekciu, autorka, tak CRP ďalšie dni porastie.
bolo by fajn odsledovať to lekárom zajtra alebo v pondelok a na základe toho nech lekár rozhodne, čo ďalej. ak ho bolí aj žalúdok a brucho, mohli poslať moč do labáku a ďalšie vyšetrenia...

@kikuska555 aj ja žasnem. odborníci z MK 😀 teda akože ja mám za sebou 10-ročný maratón u x lekárov pre kopu zdravotných problémov, takže čo to o CRP viem a písať nad 10 ATB je hlúposť najvyššieho stupňa. ovšem, ak nejde o vyslovene angínu na prvý pohľad alebo iné ochorenia, kde fakt na prvý pohľad lekár usúdi, že ATB sú nevyhnutné...

simca06022011
2. jan 2025

@lonely66 odbornici na mk niektori maju tize skusenosti... teploty, sople, kasle = vytery cela zoo a CRP 3... :D tolko k tomuto "parametru" doveryhodnemu

kikuska555
2. jan 2025

@simca06022011 a pamycon na vsetko 😂🙈

simca06022011
2. jan 2025

@kikuska555 ked myslis :D ale pamycom napr. pomaha na vela veci, ja som ho na INFEKCOM dostala dokonca do zasoby, kedze som sa roky trapila zo zlatym stafylokokom a robil problemy. Tak predpokladam, ze primarka tam vie, co robi. Lepsie ako mudrlanti tu, ohladom rezistencie.. a zaujimave, nikdy sme nic rezistentne nemali doma :D

kikuska555
2. jan 2025

@simca06022011 to som myslela ironicky. Casto tu je ze akonahle ma sopel inu farbu musi ist pamycon

pininka1
2. jan 2025

@kikuska555 crp nie je rozhodne jediny ukazovatel. Ja nechodím k lekárovi so soplikom, ale keď prídem s dieťaťom,ktoré nedokáže ani prehltat, pozie mu do hrdla a vidi hnis, a crp je nad 10, tak áno, predpise nám atb, našťastie tak raz do roka, aj menej. Synovec nikdy nemá vysoké crp, pritom má 40ky horúčky týždeň, ma opakovane sarlachovu angínu, na orl okamžite nasadzujú atb. Ja píšem o tom, že už prídeš chorá k lekárovi, nie ze tam prídeš ze ti nič nieje, máš crp 10 a dostaneš atb.