Chcela by som poprosiť o radu tie maminky a ockov,ktorí sa zdravo stravujú.Ja by som tiež chcela,ale akosi sa neviem odhodlať začať ☹ .Za pár mesiacov sa sťahujeme do nového a tak už pripravujem plán 😵 ako začať od znova.Mám dve malé dcéry(5 a 9) a aj hlavne kvôli nim.Vidím na sebe,aká som pohodlná a lenivá 😒 .Mám 33 rokov,164 cm a skoro 70 kg!!! Jeme nezdravo 😖 .Biele pečivo,maslo s 82% tuku,mäkké salámy,pašteky,vyváram na obyč.oleji,nerobí nám problém jesť aj po 20 hod.,pijeme kávu s mm,a dennodenne jeme sladkosti(každý jednu) a moje baby milujú chipsy a slané dobroty.Málo vody pijeme.Chcem sa spýtať,ako začať?S čím?Keď idem do obchodu,tak stále kupujeme v podstate to isté.Rada by som vedela,čo im pripravovať jesť aby sa zasýtili 😀 .Na pár dní viem čo pripraviť,ale po týždni veru neviem.Aké raňajky?Aký obed?Akú večeru?Desiaty a olovranty by mohli byť nízkotučné jogurty a ovocie,nie?Recepty na zdravé jedlá si vygoogliť dokážem,ale čo by som mala mať v domácnosti,v kuchyni,aby som vždy dokázala pripraviť zdravé jedlo?
zacni kupovat hlavne kvalitne potraviny: celozrnne pecivo, maslo moze byt aj 82% je urcite zdravsie ako margarin ale nie 2cm vrstva, jogurty nizkotucne su humusy, treba kupovat kvalitne jogurty( saby, zvolenkse, banovecke)
na salamy zabudnite, kupujte kvalitne sunky
maso: hydina,hovadzie, nie na oleji existuje X receptov na vode, zelenine, zemiaky pyre, ziadne hranolky, ryza... ked am nechuti voda pite caj
zelenina+ovocie je samozrejmost, na cipsy zabudnite, neexistuju "zdrave" cipsy
na to aby si varila zdravo netreba mat v kuchyni nic specialne, je to len o tom ze namiesto rezna urobis kuracie na zelenine a miesto hranoliek si date varene zemiaky a samozrejme to nezalejete kilom kecupu co bezne decka robia.
tak drzim palce lebo 70kg na 164 je teda akoze dost na mladu kocku, ja mam 168 a rodila som ako 65kg
@hujska ahoj, treba postupne zaradovat zdrave jedla do jedalnicka a nezdrave podla moznosti vobec nekupovat .. chipsy a slane napr. vobec nekupit alebo iba vynimocne, sladkosti skus zacat piect domace z celozrnnej muky (ja som napr. objavila skvele spaldov-mrkvovo-jablkove muffiny v bukovskeho knizke, ktore su strasne rychle a upravila som si ich aby obsahovali menej cukru). Skus si najst co najviac strukovinovych jedal ktore by vam chutili, sojavitu (gulas alebo na hribikoch), tofu, sezonna zelenina - o par tyzdnov uz aj z trhu, ako maskrtu si mozte urobit aj ovocny salat, kvalitne susene ovocie. Maslo ak sa to s nim neprehana, tak mozte kludne dalej pouzivat, na varenie ale radsej olej. Mozte si nakupit aj kvalitne oleje co sa daju jest nastudeno do salatov (tekvicovy, slnecnicovy ..). Teraz v zime si mozte ku kazdemu jedlu urobit kapustovy salat s mrkvou, uhorkou. Paštety a salamy, to by som uplne vylucila, skuste strukovinove pomazanky ci uz domace alebo kupovane od alfabio. Nesmazte, ale radsej duste, varte, obcas pecte. Vyborna vecicka je domaci kvaskovy chlebik, ale to musi cloveka bavit aby sa s tym babral. Jogurty hlavne aby boli nesladene, radsej biely, kludne moze byt 3.5%, tie nizkotucne su vacsinou pekne oblby plne chemie. Mozte skusit aj kuskus, to je super rychle jedlo a tiez obilniny na rozne sposoby. Skuste prejst aj na celozrnnu ryzu, hoci nie kazdy manzel to je ochotny jest.
Uplne chapem to nakupovanie ma clovek zazite, ja vzdy kupim to iste ked idem do billy .. vzdy si v kosiku najdem pomarance, jablka, banany, rajciny, uhorku, cukinu, mrkvu, sampiony, chlieb/pecivo, liptovske syry, zvolenske jogurty, parenicu, korbaciky, morcacie/kuracie prsia, tofu, sojavitu a potom pri pokladni ma chyti hroza ze co chcem vlastne varit :D
@hujska Ja dodam, ze je dobre mat aj par kvalitnych kuskov riadu, ktore ti to zdrave varenie ulahcia. U nas sa velmi osvedcil titanovy hrniec (zemiaky v nom robim len s trochou oleja a podlejem trochou vody, takze sa vitaminy nevyvaria do vody), dobre je mat aj nieco na naparovanie zeleniny (bud specialny naparovaci hrniec, ale nam staci aj obycajne naparovacie sitko do hrnca - tak mozes pripravit vsetku zeleninu ako prilohu, mrkvy, brokolice, karfiol, cukinu atd), a fajn je aj tlakovy hrniec na maso a strukoviny.
Ale priprav sa na to, ze rodina bude spociatku ohrnat nos, lebo to jedlo ma inu, prirodzenejsiu chut, ktora nie je pokazena pridavnymi latkami, takze zacni postupne a pomaly.
Na zaciatok je najrychlejsie a najlacnejsie zabudnut na AKEKOLVEK nizkotucne ci odtucnene jogurty a potraviny. Ruky prec od nich!!!! Biele pecivo vymenit za celozrnne, maslo moze zostat, namiesto pastik a makkych salamov sprav doma natierky (maslove alebo aj tvarohove, smotanove, jogurtove, moznost mas nekonecne). Kavu a olej by som minimalne v prvej faze neriesila, nie ze by boli idealne, ale tragediou tiez nie su. Na mlsanie priprav nakrajane ovocie ci zeleninu (ak mate radi) - ale priprav vopred, nie az sa objavi chut mlsat, baby skus presvedcit namiesto slanych cipsov na jablkove alebo hruskove (alebo ine ovocie vysusene na cipsy), na desiatu moze byt jogurt (normalny, nie nizkotucny), ovocie, zelenina, celozrnna tycinka, ak je dlhsie do obeda... Ak musite mlsat sladke (niekedy telo trva na porcii cukru a bodka), tak upecte spolu kolac, predsa len je to zdravsie nez horalka 😝 Ak mate zvyk jest po osmej a neviete s tym zo dna na den prestat, priprav misu nakrajane surovej zeleniny (mrkvu, uhorky, kalerab, papriku, redkovky.....) a mlsajte. Ina moznost mlsania pomedzi jedlo (s mierou, maximalne dve hrste na osobu a den!!!!!!) su oriesky (bacha! Arasidy NIE SU oriesky - takze mandle, orechy - pekanove, vlasske, makadamiove, kesu, jadierka, zrniecka atd) Potom skus pridavat viac zeleniny aj do obedov a veceri a uz to pojde aj same, uvidis... Vodu priprav do nejakej lakavej formy (s kuskom ladu a citrona, do karafy alebo rovno do poharov kazdemu pod nos 😉 ), aby sa vam "ponukala" sama...
@hujska
@meryenes treba si odsledovat hlavne nakupovanie, najviac casu stravit v oddeleni zelenina - ovocie, nakupit rozne druhy a jest najma surove kazdy den namiesto sladkosti, isteze zo dna na den to nejde najma u deti, urcite to zaberie aj viac casu, ale cim dalej tym menej, ked uz budes mat grif a budes poznat zdrave recepty, suhlasim co napisala vroni
Ak to naozaj myslis vazne, a nemas problem obetovat nejake to euro, porad sa s Bukovskym, alebo si aspon kup jeho knihy, napr. Teraz to zijde. Ja na nom ficim, i ked nie uplne fundamental, z casu na cas jeme maso a bezne pouzivam maslo (nie tie ropne nahrasky)...
Ale zacat treba postupne, aby z toho ostatni clenovia nemali uplny sok a je to aj viac motivacne. Ked zvladnete prvy krok (napr. denne 3 l cistej vody - kup im pekne flasky, ktore budu mat stale so sebou, aby si to mohli aj odkontrolovat, kolko ichvypili), potom prestan detom kupovat chipsy a nezdrave sladkosti, radsej im upec jablkovy kolac zo spaldovej muky a trst.cukru.
Ked zvladnete toto, pokracuj napr. vysadenim salam a podobnych nechutnosti (keby ludia tusili, co v nich je, tak sa uz na ne anilen nepozru - a toto mam z doveryhodneho zdroja). Ono ked to doma nebude, tak sa to jednoducho jest nebude. Aspon u nas to funguje. Ak budes mat doma pozasivane lakoty, tak si ich najdes, ked nebudu, nebude ta mat co pokusat 🙂
No a tak postupne. Internet je plny zdravych a chutnych receptov. Ak mas zaujem, poslem ti zaujimave linky. Drzim palce! Paci sa mi ale tvoje zmyslanie, ze sa nepytas na blbe diety ale chces zmenit zivotny styl!
@hujska ahoj, na zaciatok si priprav poriadne nervy a zacni citat zlozenie potravin, co kupujete. Obmedzte maso (deti maju v skole, dospelemu staci kusok masa raz za tyzden. Zacnite kupovat zeleninu a ku kazdemu jedlu ju jedzte surovu. Zacnite jest mensie porcie. Zo zaciatku budete hladni, po tyzdni sa to upravi 🙂
Sladkosti mozete jest, ale max. jednu denne- ja som zavisla na cokolade, tak mam take pravidlo. My sme zacali normalne jest, ked boli deti malinkate. Tak radikalnejsie sme zmenili stravu pred rokom a MM takymto fungovanim schudol 10kg za 5mesiacov, odvtedy si vahu udrziava. Ja som tiez cosi schudla, mam 50kg a nizsie to uz nejde.
Zacnite si robit co najviac veci doma, prestante pouzivat bujony, vegetu, solte minimalne a pouzivajte bylinky, jogurty kupujte s co najjednoduchsim zlozenim (mlieko, smotana, jogurtova kultura)- cize nie nizkotucne, kup panensky olivovy olej, pripadne repkovy. Prestante vysmazat a jest tucne a mastne jedla. Maslo jedzte nadalej, u nas margarin napr. vobec nejde. Prestante kupovat chipsy a podobne somarinky? My napr. kupujeme sunku raz za mesiac, salam, pasteku a natieracie syry nekupujeme vobec. Zacnite pit vodu a veeeela vody, pripadne nesladeny caj. Zacnite jest pravidelne 5x denne a najdite si na to cas 🙂. Ranajky mozu byt kludne vacsie, desiatu a olovrant rieste ovocim. Vecerajte najneskor o 17:00-18:00, podla toho, kedy chodite spat. My chodievame o 23:00-24:00 a jeme naposledy o 17:00, potom pijem uz len caj alebo vodu. Ale obcas mozete aj zhresit 🙂, obcas si dame vecer vino, pivo alebo colu a aj nejaku tu mnamku.
Snad som Ti co-to pomohla 🙂
...este jeden typ predtym ako ides do obchodu sprav si zoznam, tych zdravych potravin ...a pri nakupe sa drz toho zoznamu, ked domov sladkosti a chipsy nekupis tak ti chybat nebudu, a inak ako pisu baby, vela ovocia, zeleniny, namiesto bieleho peciva celozrnne, ziadne light produkty, kvalitne jogurty, ziadne mliecne dezerty, a pribinaciky a podobne veci kde je kopa cukrov a umelych prichuti a farbiv, maslo problem nie je , urcite je lepsie ako margarin....namiesto smazeneho...dusee, namiesto hranolkov zemiacky.... radsej jedenkrat tyzdenne kvalitnu sunku ako kazdy den makky salam al. pasteky a takisto radsej tvrdy syr ako syrokrem....ono to znie velmi zlozito na zaciatok ale chce to len malu zmenu
gabriella7,meryenes,eeffka,kvetinka211,hradnapani,vroni,zuzana76,opicaskorica ,k_a_j_k_a ,sense Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za príspevky.Čítam si ich zas a znova. 😅 Z každého si niečo vyberiem.Už teraz viem,že to bude ťažké,ale budem sa véééľmi snažiť. 😉 Chcela by som vás ešte poprosiť,ak budete mať čas a chuť,či by ste mi každá jedna z vás napísala na dva dni denné menu.Od raňajok až po večeru. 😕 Ešte raz ďakujem.Veľmi si to cením.Príjemný deň prajem.
Ahoj, ja ti napisem, co mame dnes, takze mozno si z toho nieco vyberies:
Ranajky: grahamove pecivo alebo Bevit chlieb, s maslom a redkvickami.
Desiata: ovocie, jogurt, ja aj syn mame velmi radi nastruhane jablko, do ktoreho zamiesam ovsene vlocky (je to s nimi dost syte). Detom mozes vlocky aj pomliet v kavovom mlynceku, ak im vadia. To je taky maly trik aj do ostatneho varenia. Kup si rozne hotove vlocky (pohankove, kukuricne, sojove, atd . Pomel ich na jemno, daj do flasiek od vyzivy a mozes nimi posypat akekolvek jedlo, kde uznas za vhodne a deti ani nebudu vediet, co jedia 🙂 Cele vlocky mozes prisypat do polievok namiesto zasmazky na zahustenie.)
Obed: zemiakovo-cicerova polievka, zvysok cicera dam do rizota. Alebo karfiol (ten robim na pare), so zemiakmi (tie dusim, ako som spominala vyssie, ale posypem ich drvenou rascou, aby nikto nehovoril, ze cerviky jest nebude 😝 Na karfiol mozes dat klasicke maslo a posypat nasekanymi orechami, k tomu mozes urobit jogurtovu zalievku (do jogurtu davam trosku cesnaku a nic viac, tak nam to staci).
Desiata: nieco ovocne. Mozno s piskotami. Dostat aj velmi dobre ovsene alebo celozrnne piskoty – zdravsia verzia klasickych piskot.
Vecera: dojedame z obeda, alebo chlebik, platok sunky, tvrdy syr, zelenina atd.
Ak nas chyti pocas dna chut na sladke, tak to riesime horkou cokoladou (velmi fajn su take 60 %-tne, pre tych, co chcu mat este trochu sladku cokoladu, dostat aj rozne ochutene. A vyborne dodava energiu, takze fajn cez den, vecer radsej uz nie). Alebo ovsene susienky (napriklad Bahlsen vyraba celkom fajn), a ked mam nervy uplne na spagate, tak sa vobec nerozpakujem zjest horalku alebo cosi take :P Ale je pravda, ze my sme po tejto strave chudi ako triesky, aj obrucky nam zacali padat z ruky, ale citime sa vyborne, nehladujeme 😎 Samozrejme, jeme aj vela inych jedal, to som len tak dala, ze co asi dnes...
@hujska este ma napadlo k tej ryzi (prave som ju dovarila): bielu ryzu nepouzivaj, nie su v nej ziadne hodnotne vyzivove latky (ale je dobra pri hnacke 😀 a radsej uprednostni zdravsie verzie. Naturalnu ryzu vsak netrenovane osoby asi hned zamietnu, tak mozno zacni ryzou Parboiled (bezne ju vsade dostanes). Nerozvara sa, je chutna, trosku tmavsia, aj ked z vyzivoveho hladiska sa na tu naturalnu nechyta, ale aspon par vitaminov/ mineralov si este uchovava - taky mackopes medzi ryzami
@hujska ahoj, my mame rozdielne menu cez tyzden a cez vikend. Kedze sme vsetcia v praci a v skolke.
1.ranajky - chlebik s maslom a dzem (domaci)/ jogurt s ovsennymi vlockami / doma urobeny kolac, caj/mlieko - deti jedia minimum, lebo uz o 8.00 maju v skolke ranajky. cez vikend mavame vacsie ranajky - vajicka, zelenina, syr, chlebik - rozna kombinacia, podla toho, co je doma, ale mavame obcas aj palacinky alebo wafle.
2. desiata - ovocie, ak stihame, obedujeme totiz pred spanim, t.j. o 12:00, cize ked ranajkujeme neskoro, tak desiatu vypustame
3. obed - cez tyzden deti v skolke, my si s MM nosime z domu. snazim sa, aby sme mavali aj polievku, vacsinou vyvar so zeleninou a rezancami, brokolicova, hraskova, karfiolova polievka a pod. druhe jedlo byva malokedy masite, skor jedavame ryzu, cestoviny, zeleninu. napr. v sobotu sme mali na obed cestoviny s kuskami masa s pomixovanou cviklou, v nedelu spagety s bolonskou omackou a grana padano. inak velmi mame radi ryzu (kupujem gulatozrnnu, nezhanam nejaku specialnu) s miso, vajicko, zelenina. deti to jedavaju palickami 🙂
4. olovrant - cez tyzden maju deti v skolke chlebik a plus im nosim, ked ich beriem zo skolky o 16:00 ovocie. inak, ked sme doma, tak po spanku jedavaju ovocie alebo jogurt, tento vikend som piekla muffiny (v tych malinkych kosickoch) a k tomu mala kazda 4 jahody a pol bananu.
5. vecera - veceriame po prichode domov, okolo 17:00, byvame uz dost hladni. vacsinou mavame chlebik so zeleninou, syr, cca 1-2krat mesacne sunku aj parky, rybky. alebo mame ovsennu kasu s ovocim/ dzemom / orieskami. a piatky mavame doma robenu pizzu - rajcinovy zaklad, mozzarella, bazalka a obcas si dame aj kukuricu / sunku / sardely / olivy a pod.
nedrzim sa striktne toho, ze musime mat extra zdravu stravu, skor vyhladavame kvalitne potraviny s co najjednoduchsim zlozenim. nejeme len celozrnny chlieb, kupujeme aj normalny, proste to, co sa mi paci. ale nejeme ho na kila. ja zjem max. 1 krajec na jedno jedlo, MM max. 2 a deti po pol krajci. ryzu tiez nekupujem nejaku specialnu, mame radi gulatozrnnu. kavu pijeme s MM len cez vikendy max jednu denne. ked mame parky, tak jeden na osobu (mladsia dostane dokonca iba polovicu). pouzivame parny hrniec a grilovaciu panvicu. tlacime hlavne surovu zeleninu, ostatok je len ako doplnok. a surovu zeleninu davame aj k hlavnemu jedlu a aj k tej piatkajsej pizzy 🙂
@hujska ahoj, ja som doma na rodicovskej a manzel chodi vacsinou na obed domov, takze varim kazdy den. Syncekovi 2r varim este vacsinou zvlast, kedze napriek mojej snahe je velmi slaby jedak (po tatovi), pripadne ma kupovany prikrm ak sa nijako nedohodneme a uz par dni slabo je.
Vcera sme mali na ranajky domaci kvaskovy chlebik s maslom, parenicou, cherry rajcinami a mrkvovo-jablkove spaldovo-razne celozrnne muffiny (syncek iba tie a kusok jablcka). Na obed kvôprovo-zemiakovu omacku zahustenu spaldovou celozrnnou mukou s psenicnymi fasirkami (mala som v mrazaku z minulej varky takze to bolo rychlo), kvaskovy chlebik. Na veceru si uz velmi nepamätam, muz mal zvysky od obeda, ja som si narychlo spravila nejaky chlieb. Ked syncek zaspal (23.00), tak som si tusim este za odmenu odkrojila z chlebika 🙂
Dnes na ranajky chlieb s banoveckou pomazankou (bez prichuti), syr, druha polka chleba s maslom a domacim dzemom (ale mavame aj kupovane), kavicka. Na obed mame spenat, zemiaky, vajicko a v rure sa mi pecu ribezlove spaldovo-razno jacmenne muffiny. Casto mavame cestoviny (hlavne s rajcinovou omackou - pasirovane paradajky hodim na cesnak, pridam oregano a tymian, posolim chvilku povarim a je to hotovo), sojavitu na rozne sposoby, indicky chana dhal (cicer, mrazena zelenina, curry, kokosove mlieko, zazvor, cesnak, kumin), talianske odparovane rizoto. Ale teraz sa snazim rozsirit jedalnicek o tradicne jedla - teda ich zdrave varianty a viac sa sustredit na sezonnu kuchynu. Niektore veci mi ale ani muz nezje - ja mam velmi rada brokolicu len tak so zemiakmi a jogurtovym dressingom ale muzska cast domacnosti to velmi nemusi 😀
my sa este ani zdaleka nestravujeme tak zdravo ako by som chcela ale postupne sa snazim. Keby som mala menit vsetko naraz, tak ma to odradi. Napr. uz nerobievam vysmazany syr, ale peciem ho v rure. K nemu nie hranolky ale varene zemiaky, pripadne pecene v rure. Volakedy som cistu vodu takmer nepila, dnes je to moj hlavny napoj. Brokolicu som pred 10 rokmi ani nepoznala, dnes ju jedavame pravidelne. Salamy alebo klobasy som jedavala aj 4x do tyzdna, teraz max raz. Mukou uz takmer nezahustujem, niekde sa hodia napr. rozmixovane ovsene vlocky, zemiak, prip. solamyl. Zacni pomaly a ono to pojde...
@jaroe presne s tým zahustovaním som ani ja nevedela co a ako a teraz ...od začiatku roka žiadne zásmažky nič....ja dávam pohánkové vločky, včera do kapustnice a bola super.
@k_a_j_k_a páči sa mi tvoja piatková pizza 🙂 aj my ju mávame. a tie: cestoviny s kuskami masa s pomixovanou cviklou - ako robíš?
Prvá vec je vyhodiť všetky blbosti sladkosti slane čipsy konzervy a salamy a všetko von a nekupit ich už
Potom už len to čo ti tu ostatní poradili...
@hujska zapekané zemiaky robím na rozne sposoby čo mám doma hodím a upečiem v sobotu zemiaky, fenikel, baklažán, cibula, cesnak pridala som rozmarín a sol, na vrch vajíčko so smotanou alebo blielim jogurtom zaliat upiect.
pecené kurča- tak isto na pekáč ku kuratu nahádzem čo nájdem, super je cvikla s cesnakom, alebo tekvica, ked nic doma nemám vysypem tam mrazenu zeleninu a hotovo nech sa peče 🙂 . kup si celozrné cestoviny, super su seldské nudle a tak isto k cestovinám rozny ,,mix omáčok,, dnes sme mali k ním kur.prsia so sušenými paradajkami, špenát, malé mrkvičky. minule som dala aj chren to bola mnamka- AK ma ešte niečo napadne rada napíšem 😉 Moj manzel mi vzdy hovorí ze doma nevaríme 2x to iste jedlo lebo vždy improvizujem ala čo chladnička dala.
@gabriella7 my mame pizzu veeeeelmi radi, vlastne celkovo taliansku kuchynu. Pizzu mame min. raz tyzdenne, ale mali sme obdobie, ze sme ju mali 3x za tyzden a to uz sa ma MM pytal, ci to nie je divne 😀
Cestoviny s cviklou bola u nas prvotina. Mali sme zbytok malinkatych kolienok a k tomu som oprazila na minikusky nakrajane jedno kuracie prso. Do toho isla cvikla- naparena a zmixovana s trochou soli a maslo/sladka smotana. Inak deti sa idu "pozabijat" po takejto cvikle. Vacsinou to jedavame ako prilohu k plackam alebo k fasirkam. Sme jej schopni na posedenie zjest pol kila 🙂
Moj 5 rocny syn si teraz zamiloval biely jogurt / nie sladky / a do toho nakrajany banan. Davam mu to na ranajky, pred odchodom do skolky. Dost mi teraz pomahanakup tesco domov. V klude si doma naklikam, co vsetko chcem a nie som ovplyvnena roznymi akciami priamo v obchode. Dost sa mi osvedcili tie tesco salata - balene - 3 druhy zeleniny. To si davame na veceru, so syrom, tmavym pecivom, opecenymi kuracimi prsiami, sem tam krutony, poliate troskou olivoveho oleja, alebo pokvapkane s citronom.
@gabriella7 MM vari tak, ako Ty 🙂 Jedno jedlo nikdy nie je rovnake. A svokor vari rovnako - vzdy sa k nim tesim, co budeme jest 🙂
Inak, ked som bol na materskej, varila som cez tyzden ja, cez vikend MM. Odkedy som nastupila v septembri do prace, tak som varila mozno 5x 😝
Ja doporučujem hlavne pomaly, a veľa veľa študovať, ak čas dovolí...čím viac človek prečíta o zdravom stravovaní, tým má obvykle väčšiu motiváciu to aj uskutočniť 🙂 (hlavne keď sa podozvedá všeličo o "bežnej" strave)
najjednoduchšie je začať zmenami ktoré nie sú až také bolestné, k mnohým potravinám sa dajú nájsť ich zdravšie alternatívy, napr.
namiesto bieleho pečiva celozrnné, špaldové
namiesto ochutených jogurtov kvalitné biele (a doma si do toho môžete dať napr. džem, alebo ešte zdravšia alternatíva ovocie)
namiesto pašték rôzne vegetariánske (napr. strukovinové) nátierky, ideálne domáce, ale jednoduchšie sú napr. od alfabio, môj manžel ich má strašne rád, hlavne mexickú, a keď si pripravuje jedlo sám tak je to extrémne jednoduché, vždy po ruke a neodradí ho to zložitou prípravou 🙂
namiesto vyprážania akákoľvek iná forma prípravy, dusenie, pečenie....vyprážený rezeň v trojobale nahradiť napríklad kuracími prsiami na prírodno, ochutené trebárs bylinkami či cesnakom
nahradenie obyčajného oleja zdravším si nevšimne podľa mňa nikto kým ich na to neupozorníš 😉
chipsy existujú aj zeleninové, zelerové či cviklové
namiesto kupovaných sladkostí si upečte niečo trvanlivejšie, doporučujem rôzne ovsené koláčiky, so sušeným ovocím, vydržia bez problémov aj týždeň (pokiaľ ich teda nezjete skôr🙂) a existuje asi milión receptov tak určite nájdete taký aby vám vyhovoval a chutil, upečieš cez víkend a cez týždeň môžete vyjedať
Obyčajnú vodu môžeš osviežiť citrónom, rôznymi bylinkami, kúskami ovocia (citrusy, drobné ovocie), zázvorom, alebo dobré sú aj bylinkové a ovocné čaje (ideálne samozrejme sypané a nie vrecúškové)
Ak zvyknete jesť kupované cereálie a musli tak sa dajú urobiť výborné domáce, zaberie to síce nejaký čas ale čo sa týka zdravotného hľadiska je to neporovnateľný rozdiel
Dosť pomôže aj nahradenie polotovarov domácou variantou, napr. ak už musia byť hranolky, tak pekne zo zemiakov, pečené v rúre
Skús pridať do každého jedla aspoň kúsok zeleniny či ovocia, ako oblohu k hlavnému jedlu, nejaké k chlebíku, alebo ovocie do jogurtu či ku koláču
Pokiaľ by sa nedarilo, tak kľudne spomaľ, osvoj si jednu vec (napríklad to zvýšenie spotreby ovocia a zeleniny) a potom postupne popridávaš aj ďalšie...hlavne sa netreba odradiť (a ani nevystrašiť rodinu aby ti to nezačali odmietať), ak by si mala pocit že sa nedarí, je to beh na dlhú trať, nie šprint 😉
baby chcenm sa spýtač čo si myslite o parnom elektrickom hrnci. Doteraz som si ho nemohla vynachvaliť parila som na nom ostošesť. Odkedy som videla dokument o škodlivosti plastov tak som na nom neparila, lebo fakt neviem či to nieje viac škodlive ako zdravé. Dakujem za nazory
niečo taketo http://www.obchodny-dom.sk/hrniec-parny-scarlet...
@hujska no neviem, ci by som si robila nejake extra plany... deti sa daju viest k zdravemu zivotnemu styĺu, len je to o Tebe ak oto nastavis v hlave.Lebo vsetko sa aj tak odohrava v hlave, vsetko dôležite, a je len na Tebe, ako sa zariadis..
Ja by som radikalny zasah do jedalnicka nerobila, lebo deti to potom nezjedia. Blbosi by som nekupovala, parny hrniec sice super veci, ale mäso e znho dost suche co mne aj mojim detom vyhovuje. Obmenila by som nasledovne:
na uvod by som mastne veci vymenila za zdravsie:
1. Olej olivovy ( povedzme Borges zlty - ten je aj na vyprazanie)-podla mna toto je podstatne
2. Pridala by som zeleninu a ovocie pre deti... = pre teb ovocko len doobeda, pocas adna velmi vela zelenin= tu by som sa riadila GI (glyk.index potravin).
3. Chipsy a ine slane a sladke dobroty by som vynechala a nahradila na uvod niecim inym. Deti neoblbnes zeleninou, ovocim..ak boli zvyknute na slane a sladke dobroty.. treba nahradit alternativou (pohanka, kukuricne chrumky, ryzove)... polystyrenový chlieb poliaty cokoladovou-jogurtovou polevou... uz nepouzivam cukor u deti, skor steviu alebo ine nahrady.. treba popozerat na nete...
4. prijem tekutin= nedostanem do svojho starsieho iadnu cistu vodu, vraj mu nechuti. presli ma sirupovu vodu (kupujem Yuppi, aaaaaaaaaaaaaaaalebo ine sirupy-teraz ma nenapada ak osa to vola, ale ma to v sebe asi 50-60% OVOCNEHO VYTAZKU), treba pozerat etikety!)
5. u deti aj u Teba je podstatny aj pohyb..Deti si myslim, ze maju dost, dospely su na tom inak..
6. vyrobky z bielej muky nahrad celozrnnou, pohankovou, (ryzova ma vysoke GI), sojovou..
7. Jogurty u deti nie nizkotucne, ony potrebuju k rastu tuky, cukry, bielkoviny, ale pre Teba smotanve na uvod vymenit nie za nizkotucne, ale a: Activie povedzme, alebo na 3,5 % grecky jogurt su uz aj rozne prichute...
Tak tolk ov sumare, ak budes chciet radu, napis na IP.
@vejula nie je plast ako plast. Niektore su vraj aj neskodne, resp. nedokazalo sa im nejake priame poskodenie zdravia (zatial?). Nam napriklad dlho trvalo, kym sme pozhanali varnu kanvicu, ktora by vyhovovala aj zo zdravotneho hladiska, ale podarilo sa. Takze skus si zistit, o aky typ plastu ide a vygoogli si nieco o nom. Hladaj na tom vyrobku taky trojuholnik a v nom bude vpisane cislo... podla toho zistis, o co ide. O cislach najdes trochu popisaneho tu http://www.zdraveflase.sk/plastove-flase-fakty/ Najlepsie je este pred samotnou kupou urobit si prieskum tovaru na nete, popozerat recenzie a pod a radsej obetovat par eur navyse, ako kupit niekde v akcii, ale za to nezdravo
@vejula Mam jednu radu, ale chce to cas. V nasom Tescu som za nalepky kupila keramicky hniec so sklenenym parakom Pyrex, takze tipujem ze niekedy v lete by sa mohli objavit aj na SK, lebo tie tasky co teraz reklamuju sme si kupili v lete 😉 http://www.arc-international-cookware.com/en/pr...
@hradnapani My sme tak dlho hladali konvicu, dokonca som mala aj tu s filtrami a nakoniec sme skoncili s poriadnou kvalitnou ocelovou konvicou na sporak. Vobec netrva dlho kym voda zovire, stoji to co drahsia konvica a vydrzi pri dobrej starostlivosti cely zivot a to piskanie pri zovreti je ako navrat do detskych cias 🙂
@hradnapani
@mihouk pozerala som to čislo v trojuholniku a nič som tam nenašla 😕 tak neviem. Ale aj tak budeme musieť kupiť nejaku alternatívu, lebo pokryvka už je nalomená.
Inač my nemame rychlovarnu kanvicu, tiež normalny klasicky piskačik na sporak, ani mikrovlnku nemame. Nemam ztychto veci dobry pocit. No ale skusim počkať na tej keramicky parak. Možem sa spytať kolko ťa to vyšlo?
mala by si mat doma vela ze zeleniny, ovocia, strukoviny, rozne vločky (pohánkove, sojové...) aj mrazenu zeleninu, velmi dobré je morcacie a králicie maso, robit na ranajky pomazánky alebo sladké kaše pre deti, jogurty, varit na kokosovom oleji je tiez skvelá vec, ja som si kupila pekarnicku na chleba a peciem už len celozrný, hodím tam aj rozne semienka..., a nepouzívat margaríny. pit čistú vodu, sú také flaše na vodu ktoré cistia od vodného kamena s roznými farebnými filtrami to by detom aj cista voda z toho chutila🙂 a odstavit si cerstvu štavičku je tiez fajn 😵