Zmena antidepresív zo dňa na deň

marikadenisa
20. mar 2022

Ahojte, v minulosti som brala AD escitalopram asi 6 rokov. Po dohode s lekarom som postupne davky znizovala lebo som myslela ze je spravny cas. Citila som sa ako zdravy clovek (mam panicku poruchu). No nanestastie sa mi choroba vratila. Nasadili sme opat tie iste AD. Zabrali do 2 tyzdnov bolo mi zas velmi dobre no po 2mesiacoch sa mi to opat vratilo. Cize beriem to dokopy 3 mesiace a necitim sa dobre,beriem najvyssiu moznu davku. Bola som na kontrole, a verdikt: zmena AD na Alventu zo dna na den. Mam obrovsky strach uz som ich mala vziat pred troma dnami a neviem sa donutit. Je to uplne ina ucinna latka a zmena zo dna na den. Chcem sa opytat ma niekto skusenosti s prechosom AD zo SSRI na SNRI? Mam strach ze budem mat priznaky s vysadenia +neziaduce ucinky. :( Prosim napiste skusenosti. Ja uz si neviem rady. Dakujem

kittykat22
20. mar 2022

@marikadenisa nasad ich a uvidis. Psychiater ucite vie co robi. Nikto ti nepovie co bude, pretoze kazde telo reaguje inak.

vsauce_
20. mar 2022

@marikadenisa Ja som brala na začiatku Eliceu asi skoro rok a v priebehu toho roka sa mi navyšovala dávka. Potom sa mi zhoršil stav a zmenili sme lieky na Alventu. Po ďalšej kontrole mi zdvihla dávky Alventy na 150mg a polepšilo sa mi v priebehu troch týždňov. Ako sa ale píše vyššie, každé telo reaguje inak. Ale chápem ťa. Ja som sa nechcela pustiť Elicei a dúfala som, že zmena liekov nebude potrebná, ale nakoniec som rada.

marikadenisa
autor
20. mar 2022

@vsauce_ ahoj,dakujem. Tiez si zmenila zo dna na den? Prechod prebehol v poriadku? Vies,ono mne neni teraz uplne zle. Len citim ze niesom vo svojej kozi a kolise mi to. Nechce sa to ustalit. Doktorka povedala ze to treba vymenit. Bojim sa ci budem vediet fungovat,musim chodit do roboty atd. :(

luccija
20. mar 2022

@marikadenisa ver doktorke

vsauce_
20. mar 2022

@marikadenisa No ten prechod bol trochu náročný asi tak dva týždne. Ale teda ak cítiš nejaké výrazné zhoršenie, tak určite kontaktuj lekára. Ale kľudne mi môžeš napísať a rozpíšem ti ako som to mala ja 🙂

marikadenisa
autor
21. mar 2022

@vsauce_ dala mi k tomu xanaxSR to je taky co si das a ucinkuje cely den. Povedala ze kludne si ho mozem davat kazdy den. Aj nad tym rozmyslam ze ci to je dobry napad este si na neho navyknem. :/ aj ty si brala nejake benzaky? Pomaha to?

tamichloe
21. mar 2022

@marikadenisa neboj lekárka vie čo robí....aj ja som tak prechádzala a dokonca mám z dvoch skupín ...tiež som sa na to pýtala lekárky....že v malom množstve to nevadí ...držím palce,neboj bude dobre 🙏

tamichloe
21. mar 2022

@marikadenisa mne našťastie žiadne benzace nedávala.....no bolo mi všelijako kým lieky zabrali

marikadenisa
autor
21. mar 2022

@tamichloe dakujem velmi pekne. Hlavne mi ide o to ci budem vladat chodit do roboty lebo ked som zacala s escitalopramom tak som sa nevedela ani pohnut ale akurat to bolo v case ked bolo koli covidu vsetko zatvorene. V praci to stoji iba na mne, a akurat mame sezonu. Teraz mi je tak ze fungujem. To co beriem ale nezabera tak ako by malo. Proste som ako matoha. Ziadne emocie nic bez duse,ale fungujem. Ale to neni zivot len prezivanie.

89ria89
10. jún 2022

@marikadenisa ahoj, už máš prosím zmenené tie lieky? já beriem escitalopram necelé 2 mesiace a tiež mam pocit, že posledné dni mi akosi nezaberá.. neviem, či počkať, alebo riešiť zmenu liekov..

marikadenisa
autor
10. jún 2022

@89ria89 ahoj. Nie nezmenila som ich. Postupne sa to zacalo zlepsovat. Ale sem tam ma este chyti uzkost niekedy aj na 3 dni,mam pocit ze sa to vratlilo ale potom to zase odide. Inak som v pohode 🙂 ty tiez mozes mat aj taky prepad. Uz si sa mala fajn a opat ti je zle? Alebo este stale ti je zle?

marikadenisa
autor
10. jún 2022

@89ria89 a este som chcela napisat ze obcas taky vykyv moze byt aj zmenou pocasia, pred menstruaciou atd. Este beries kratko moze sa stat ze sa to akokeby vratilo a zas bude dobre. Ja som brala velmi dlho kym mi lieky zabrali. Raz bolo dobre potom zase zle,potom zase uplne zle a kym sa to zastabilizovalo tak to trvalo aj pol roka :/ ale ja som vydrzala lebo som sa bala zmenit lieky.

89ria89
10. jún 2022

@marikadenisa jej, si zlata, ďakujem ti za odpoveď 🙂 no ja mam tetaniu, tak mi dali escitalopram, bolo mi zo začiatku veľmi čudne a zle, ale cca po 3 týždňoch už bolo lepšie..asi týždeň, dva mi. bolo fakt ze super a teraz už týždeň vnímam, že to nie je ono 🙂 ale je pravda, že mám dostat o 4 dní MS, tak uvidím, či sa mi to potom polepší.. beriem AD prvýkrát a ty ich prosím na co konkrétne berieš, ak smiem vedieť? 🙂

marikadenisa
autor
10. jún 2022

@89ria89 ano to bude urcite menstruaciou. Ked to potom bude stale rovnake tak sa porad s lekarom. Ale naozaj je to este kratka doba,kym sa hladina ustali ti bude este niekedy zle. Ale samozrejme treba to konzultovat s lekarom. Ja ti hovorim iba na zaklade mojich skusenosti. Ja som brala lieky 6 rokov a bolo uplne super. Potom som vysadila a vsetko sa mi vratilo. Potom som nasadila zase a trvalo pol roka kym som sa zacala citit lepsie. Aj teraz mavam vykyvy. Uz to nieje take ako ked som brala prvy krat. Ale mam doma tu alventu tak keby nieco tak vymenim. Ja mam panicku poruchu. Poviem ti ze som si v tejto mojej chorobe presla vseliakymi stavmi. Bojujem s tym dlho a auz som zmierena aj s tym ze lieky budem brat cely zivot. Drzim ti palce a vydrz. Lieky uz mas navysene? Lebo urcite si zacala postupne s liekmi. Kolko akurat beries mg? Lebo doktorka ti moze este davku navysit ak nestaci.

89ria89
10. jún 2022

@marikadenisa beriem najnižšiu možnú dávku 10 mg.. začínala som postupne s polovicou a teraz už celú dávam asi mesiac.. no ja tiež teda mávam kadejaké stavy co sa tej tetanie týka, busenie srdca, stavy na odpadnutie, vracanie, triasky tela atd... ako beriem lieky je to lepsie, takže som si povedala aj ja, že ich budem jest radšej celý život ako fungovať s tými stavmi..

marikadenisa
autor
10. jún 2022

@89ria89 pokial viem,najvysia davka esc.je 20mg. Cize ty sa neboj. Ak sa ti stav nezlepsi doktorka ti lieky este navysi a bude dobre. Ja beriem 20mg. Je to beh na dlhe trate ale jedneho dna ti bude tak dobre ze si aj zabudnes dat liek. Mne sa to uz stalo parkrat. Mne bolo tiez teraz mesiac super a posledne dni mi je tak jemne uzko,smutno a seru ma nejake veci viac ako obycajne 🙂))) Tak pockam co sa to da 🙂 drzim palce