Možno to znie trapne a smiešne, že zakladám diskusiu kvôli takej “banalite” ale ja mam z toho teraz sres... Už dlhšiu dobu, 2 roky, mam problem so žaludkom, s trávenim to znamena , že zo som mala vkuse hnačku, 1 a pol roka...asi posledne 3 mesiace som už jedavala ako tak a teraz večer manžel hovori, že si dajme vinko. Dala som si pohar a asi 15 min po tom ma prehnalo. Je to možne že to od vina? (Flaša bola otvorena teraz a vino kvalitne) Stalo sa vam už take?
@pininka1 s histaminom (asi) nie, na laktozu a bkm mam intoleranciu. Od jedla to určite nebolo, davam si velmi pozor čo jem. Vino som už asi nemala 2 roky do zadu, vlasnte žiaden alkohol.
Vino ma vysoky obsah histaminu...mohlo ta prehnat kvoli tomu. A tu hnacku si daj vysetrit. Rok a pol je hrozne dlho.
@simsalabim Jasne. Vsak uz mesiac po tom som išla, to je normalne, preto som zo ani nepisala.
Rok a pol hnačku?? Dúfam, že si s tým bola u lekára, určite to nie je normálne. Inak to víno ťa mohlo prehnat keď píšeš ze máš problém so žalúdkom a s trávením, neviem co konkrétne ale napr pri vredoch, gastritide, alebo pankreatitíde sa môže po požití alkoholu objaviť hnačka.
pri vine kazdeho asi napadne ten histamin, dalej to moze byt jednoducho alkohol - je zname, ze alkohol drazdi traviaci system. ak bolo vino vyslovene sladke, moze byt problem aj s fruktozou. alebo hrozno - mala som kolegynu, ktora vino nepila, lebo mala alergiu na hrozno (aj ked to by sa asi prejavilo inak ako hnackou). alebo jednoducho nahoda? mozno si zjedla alebo urobila nieco uplne ine, co hnacku spustilo a vino je v tom nevinne...?
Ešte ma napadlo, jedla si predtým? Problémom môže byť aj pitie nalačno. Ešte tak mimo, neskúšala si piť čaj z puskvorca? Mne veľmi pomohol pri problémoch so žalúdkom a trávením celkovo...
@nikpa Jasne, ze bola. Inak nikdy som nemala problem so zaludkom ani s travenim, az kym mi nedali na mesiac antibiotika. Tie mi uplne znicili zaludok + mam intoleranciu na laktozu a bielkovinu kravskeho mlieka. Bola som u štyroch rôznych gastroenterologoch, povedali to iste, vynechat mlieko uplne a dať čas... Treti mesiac uzivam biobran, uz som sa tesila ze som pribrala 5kg (10som schudla) A teraz mam stres, že mi bude zase tak zle. Dufam, ze to bolo len od vina 😫
@paskolinka hej bolo sladke, ani neviem naco som to vypila... uz pri prvom zhltnuti som citila, ze mi to neak nesadlo
@kristina2412 Ano jedla tesne predtym. Skusala som vseliake, prirodne veci inak dost mi pomohla ta bylinkarka zo zbrojnikov. A ten caj maju normalne v lekarni?
Hej, je to koreň,je to dosť hnusne, buď zalejes ako čaj alebo sa dá pripraviť aj macerat a ten po lyžičkách piť.
@kristina2412 dakujem, skusim ho.
Práve preto že si ho nemala tak dlho prišla taká reakcia. Mne kožná vravela že sa to môže stať ak sa vynechá nejaká potravina na dlho a potom sa prijme. Nemyslím tým len víno ale aj iné potraviny. Ale ak máš intoleranciu tak určite na gastre treba riešiť tu hnačku.
Tiez to vidim na hitku plus ine intolerancie ak ta rok a pol prehana a zle ti travi.mne sa vyvinula intolerancia na laktozu a lepok, hitku v dosledku toho.kedysi som pila vino na flase. Potom zrazu stacilo aj deci a bolo mi zle skoro tri dni, citila som akoby som sa priotravila. Hlavne z bieleho
A máš odsledovane nejaké potraviny o ktorých vieš naisto, že ti nerobia dobre?
Nemáš náhodou problém s histaminom?
Mne toto začalo po pôrode, ale mňa zas po víne svrbí celé telo, je to neznesiteľné, už som skúsila.rozne a nemôžem už vôbec ani pohár. To isté farebny alkohol.