Ahojte, zaujímalo by ma či sa vám pomohlo zlepšiť ekzém úpravou stravy prípadne vylúčenie nejakého jedla , ďakujem
Môj syn trpí ekzémom, a kožný nám poradil obmedziť čo najviac histaminové potraviny. A veru, odvtedy uz ekzém nieje
@qwer2019 tak vyskúšam, lebo čítam rôzne niekto káže protizapalovu diétu, niekto eliminacnu, niekto histaminovu, niekto vylúčiť mlieko, vajcia, arašidy, takže sama neviem čo skúsiť
@suzanah181 verím ti. Náš prvý kožný len triafal mastičky, ktoré mu chvíľkovo zaberali ale vzdy sa mu to vratilo, on bol názoru dokonca, že potraviny z ekzémom nesuvisia. Naserkala som sa, zmenila som lekara a už máme pokoj. Ale tak zase každému niečo iné škodí, preto sa líšia aj názory na vysadenie potravín. Len tá histaminová čo viem je taká rozšírenejšia. Akože dovolím mu papať, ale keď viem že jedol v ten deň niečo ,,mega" nadupané histamínom, iné mu už nedám.
@qwer2019 porad mi nejakú dobrú stránku kde sa o Tom píše viac čo konkrétne jesť a čo nie.. dakujem
Ja som si založila diskusiu, a začala som tam, a potom už len ujo googel, a sledovala som, ako reaguje syn, keď mu znížim veci. Čokoládové veci, jogurty, termixi,kečup išli u nás pomali na nulu... Ale on je aj co viem druhý mesiac aj intolerantny na kravskú bielkovinu, takže mi sme už veľa veci vysadili, a uz sa mi to zlieva do jedneho... Ale tu by som začala.... https://www.modrykonik.sk/forum/viacpocetna-potravinova-alergia-2/znizenie-histaminovych-potravin-na-minimum-2/
@suzanah181 Aj ja potvrdzujem, ze nizkohistaminova dieta pomaha. Ja som celozivotna ekzematicka. V puberte sa mi to vyostrilo a vtedy mi doporucili nejest kakao, orechy, citrusy, ja som si dobrovolne pridala aj maso. Ale to nefungovalo, takze po par rokoch som sa vratila k jedeniu vsetkeho. Po porode mi bola zistena histaminova intolerancia a nasadila som teda dietu. A nestacila som sa divit, ako ekzem mizne. Mala som ho po porode na celom tele a niektore miesta sa zahojili v podstate okamzite, niektore tak do 2 mesiacov. Kazdopadne po tom, co som si nieco nastudovala o histamine, si myslim, ze takato dieta by mohla ulavit v podstate kazdemu alergikovi a ekzematikovi, aj ked nema vyslovene HIT. Ale treba samozrejme vysetrit aj ci nie su alergie a intolerancie na nejake konkretne veci, napr. mlieko, lepok, vajicka, lieky, kovy atd. Ja okrem arasidov nemam z potravin alergiu na nic.
@suzanah181 ja som ekzematik od narodenia. Mame to v rodine. Bola som aj na testoch žiak nič mi nevyšlo pozitívne. Každú zimu od novembra do cca marca doslova trpím. Ekzém ˇ čím je vonku chladnejšie a horšie počasie tým je aj môj ekzém :( svrbí, boli, v noci nespím toľko sa skriabem, spím v obväzoch na rukách a nohách ako múmia, striham si nechty aby som sa nemohla škrabať, nemôžem sa sprchovať každý deň, extrémne mi to vysušuje pokožku, denno denne si večer celé telo natieram krémami
Príde leto teplo a s ním ekzém je preč -doslova 🤷🏻♀️
A pritom jem všetko rovnako ako v lete tak aj v zime
@marianarem a ako sa dá zistiť či mám alebo Nemám histaminovu intoleranciu? Na alergologii mi robili prick test a výsledky z krvi budem mať 30.8., tam mi môže niečo ukázať? Ku možnej idem zajtra ale tam si veľa neslubujem od toho..
@milka1988 ja presne to iste.
Tiež to mám od narodenia všade po tele ale najviac ruky. V noci sa skriabem niekedy až do krvi.
Akurát ze toto leto mam hrozný stav taky ako v zime,nechápem.
Tiež sa po večeroch mastim a dávam si bavlnené rukavičky na noc a sprchovanie veru riadne vysušuje a dráždi.
@suzanah181 Mne dala robit testy prave kozna, skus si ich vypytat. Ak nebude ochotna, tak jednoducho na mesiac vyskusaj tu dietu a uvidis. Je pomerne obmedzujuca, ale mesiac urcite vydrzis.
@suzanah181 skus napisat Zdenke z projektu Ide o tvoje zdravie. Zdenka dlho trpela silnymi alergickymi reakciami a lekari jej nevedeli pomoct. Nakoniec sa dala sama na studium a dnes pomaha aj inym ludom. Aj ekzematikom.
@marianarem pýtala som sa včera možnej na tie testy robí ich ale u nej sa platí 30€, mám sa spýtať alergologa keď tam ide. 30.8. A keď on nebude robiť takými spraví ona ale zápalom si zato.. v éra mi predpísala 3 maste z toho jedna kortikoidy na to nechcem užívať, mám skín cap ešte čo mi robí dobre tak radšej to asi.. kázala mi ešte brať aj zenaro každý večer, má to zmysel keď ma to teraz nesvrbi?
@suzanah181 Moja skusenost je, ze antihistaminika velmi nepomahaju s ekzemom. Spytaj sa teda alergologa. Ja som inak tiez platila, bola som u sukromnej koznej, ale mne to za to stalo.
Ale ako hovorim, ak nechces ist do platenia, vzdy je moznost vyskusat tu dietu a uvidis.
@marianarem a tie testy tam sa zisťuje alergia len na nejaké parfémy krémy kovy a takéto veci nie? Tam alergiu na potraviny nezistim či?
@suzanah181 No to neviem mne alergologicka robila kedysi taky rozsiahly test, kde bolo vsetko mozne. Neviem, co budu robit tebe.
@marianarem mne epikutanne testy vravela na kontaktný ekzem
@suzanah181 aha jasne, tak to nebudu potraviny.
@marianarem ale na alergologii mi brali krv 3 ampulky tak tam asi budú zisťovať aj nejaké potravinové alergie snáď, uvidím 30.8.
@suzanah181 na skin cap si môže telo vytvoriť závislosť tak ako na kortikoidy, takže ja by som nešla ani do toho. Skús to len sušiť zinkovou masťou, napr v dm od purity vision. Antihistaminika mne nezaberali vôbec a keď to nesvrbi tak načo. Inak HIT diéta veľmi pomáha aj mne, plus vylúčiť cukor. Po sladkom sa škriabem hrozne
@suzanah181 Aha tak to asi ano. No drzim palce.
Synovi vždy pomohlo hlavne úprava stravy. Keď to začal mať zle, vylúčili sme čokoládu, paradajky aj kečup, citrusy, nemohol ani arašidove chrumky. Najlepšie je si odsledovat co robí zle.