Študujem na SŠ. Dosť často mávam počas hodín aj mimo nich (najčastejšie na hodinách) také divné stavy: začne sa mi celý svet točiť, zle sa mi dýcha, začnem sa potiť, veľmi rýchlo mi začne biť srdce a začne mi byť hrozne nevoľno (až na zvracanie). Nie som schopná odpovedať na hodinách čo profesorom veľmi prekáža.
Je to normálne? Treba to nejako špeciálne riešiť? Za poradenie ďakujem
Tetania?
Čo je to tetánia?:je to vážne?
@evora
Daj do Google a uvidíš 🙂 vážne to nie je, ak to podchytia.
@evora ďakujem
Tiež som mala toto isté, nie len v škole ale hocikedy počas dňa v hocijakej situácií, aj doma keď som bola vkľude. Je to tetánia. Hlavne ak pôjdeš na testy na ňu, over si lekára aby ti ich urobili podstivo, nie len z jedného svalu na tele.
ešte k tomu mám menšiu poznámku, nemám tieto stavy pravidelne. jednoducho ked je len nejaký stresový podnet (keď okolo mna niekto potichu prechádza ale uplne stale keď ma niekto najčastejšie profesorka vyvolá
a jednoducho tiež nie som schopná napísať niečo do skupiny našej triedy na messengeri bez toho aby ma toto nezastihlo :(
Môže byť tetánia, alebo panický atak - teda záchvat paniky. Svet sa ti začne točiť z toho, že rýchlo dýchaš - hyperventiluješ. Čím rýchlejšie budeš dýchať, tým to bude horšie. Treba zobrať papierový sáčok a dýchať doňho. Alebo skús počítať: pomalý nádych (počítať do 4), zadržať dych (počítať do 7) a pomalý výdych (počítať do 8).
Hyperventilacna tetania, moja rieš to skôr než by si to mala zanedbať, chod k obvodnemu a psychológovi, a treba nájsť spúšťač lebo môžeš to mat zo stresu ktorí tiež musí niečo vyvolať... Mne to tak všetko začalo ja som schudlá 8kg keď som bola tehotná bolo dobre ako som porodila po pár mesiacov zas a teraz to mam tak strašne že každý deň "umieram vo vlastných myšlienkach"
áno. určite. čakať kým nachytáš blbé známky, alebo ťa niekde vykotí nemá cenu...
určite spomenuť aspoň obvodnému resp. pediatrovi....