Zle pichnutá epidurálka

alenamihal
20. nov 2020

Ma niekto skusenosti so zle pichnutou epiduralkou,kde urobili dierku v mieche a nasledovne to museli zalepit dalsim pichom a vlastnou krvou?? Nasledky tej prvej zle pichnutej boli nenormalne bolesti hlavy ,ktore ustupili iba pri lezani a ani tabletky nezaberali,jedine moznost bola len druha -zalepit dierku!!

anjelicek26
20. nov 2020

@alenamihal kamaratka je anesteziologicka a ano, obcas robi krvne zatky. Presne preto, co popisujes. Nemusi to byt ani zle pichnute, niekto proste na epidural zle zareaguje, je to relativne bezny (neprijemny) vedlajsi ucinok.

alenamihal
autor
20. nov 2020

@anjelicek26 no mnme to robili v zahranici cca 4 roky dozadu a tam mi hned povedali,ze je tam dierka,kde preteka tekutina na nervovy system a preto som mala nenormalne bolesti hlavy a ty padom to muselo byt zalepene.Ja len zistujem,ci nahoodu ta zatka sa po case neodlepi..lebo mam v poslednej dobe coraz castejsie bolesti hlavy (viem,moze byt vela pricin na to,ale chcem tuto variantu vylucit) a nepomahaju mi ani tabletky..

anjelicek26
20. nov 2020

@alenamihal Po 4 rokoch mas vsetko davno zahojene, aj keby tam nejaka dierka bola. Hladaj inym smerom.

myryjam
20. nov 2020

Áno, mám rovnakú skúsenosť, pri prvom pôrode mi epidurálka nezabrala, lebo nebola správne pichnutá, a po pôrode mi začali neskutočné bolesti hlavy, nezaberalo nič, bolesti hlavy prechádzali až do "napínania na zvracanie" a nemohla som normálne fungovať. Keďže dcérka mala novorodeneckú žltačku, bola som ešte v nemocnici, takže mi po pár dňoch bolestí hlavy doktor vysvetlil, že tie bolesti mám z epidurálky a ešte v ted deň mi urobili krvnú zátku. Tiež doktor spomínal, že tá krvná zátka nezaberie každému na prvýkrát a niekomu to musia urobiť viackrát, ale našťastie u mňa zabrala a bolesti hlavy prestali.

liesik
20. nov 2020

Ja som si nakoniec epidurálku nedávala, fakt som sa bála nejakých takýchto nežiadúcich problémov

alenamihal
autor
20. nov 2020

@liesik tak pri druhom porode som si uz nedala.V zahranici je to uplne ine ako tu ,tam ked vidia,ze zena trpi,tak hned jej daju epiduralku.

pseudomonas87
20. nov 2020

@alenamihal ahoj, som anesteziologicka, Blut Patch sa robí bezne, ak nastali takého nežiaduce Účinky, len opravím, neurobila sa dierka do miechy, ale namiesto v epiduralnom priestore prešla ihla až do spinalneho priestoru, kde síce miecha je, ale pichá sa v takej výške, kde sa miecha už nenachadza. Mozkovomiesny mok, časť unikne a preto sú bolesti hlavy. Každopádne, teraz tvoje obtiaze s týmto nesúvisia. To už je 4 roky zahojene.

petkasaurus
20. nov 2020

@pseudomonas87 ahoj, je pravda ze sa pri zlom pichnuti moze ochrnut? Ďakujem.

oliviakatka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivka21
20. nov 2020

@pseudomonas87 no ved aj mne aa zdalo ze sa to do miechy nepicha. Mne pichli pekne na prvý krát a pri druhom si dám znova. Jedine sa mi hlava točila deň po pôrode a inak fajn

alenamihal
autor
20. nov 2020

@pseudomonas87 JOJ,TAK to si ma potesila 🙂 Budem hladat inu pricinu bolesti ..Dakujem ,dakujem,.....

pseudomonas87
20. nov 2020

@petkasaurus no, ochrnut sa teoreticky môže, ale skôr dočasne než trvale vtedy Keď :
Pacient užíva lieky na riedenie krvi a napríklad lekári o tom nevedia, alebo sa tieto lieky nevysadia včas. Určite lieky majú dane časové horizonty, napríklad na heparin, čo si pichá veľa tehotnych 1x denne, sa musí vysadiť, resp. Posledná dávka 12 hodín pred vpichom. Ak k tomu užíva anopyrin, tak už to stúpa na 36 hodín pred zavedením epi. Atď atď, u určitých liekoch je to napríklad 7 dní. No a keby sme toto nevedeli, pichli, je dosť možné, že vznikne hematom, zrazenina, čo bude tlačiť na nervy/miechu poprípade. Pravdepodobnosť veľmi nízka.

pseudomonas87
20. nov 2020

@petkasaurus môj bývalý primár, ale robil aj také kúsky, keď sa operovala Aorta, a pacient aj keď užíval plne antikoagulaciu, tak proste využil ten casovy management, ten epidural mu zaviedol, potom dostal znova lieky na riedenie krvi a potom sa operovalo.ta výhoda toho, že po operácii bol pacient bez bolesti, mobilný, zlepšila sa stolica, lepšie sa mu dýchalo, prevážilo to riziko komplikácií, za tu dobu co bol primarom, sme nemali takéto komplikácie ziadne.

petkasaurus
20. nov 2020

@pseudomonas87 dakujem 🙂