Zle od žalúdka, pocit na zvracanie - tetánia

klaudinkax
22. apr 2021

Ahojte, chcela by som sa informovať o tejto,, chorobe,, tetania.. Dva dni do zadu som mala šialený stav... Som po operácii a pred rokom aj pol som schytala po pôrode trombózu, myslela som si že zomieram, že mám emboliu... Asi 4 hodiny mi bolo šialene zle od žalúdka, pocit na zvracanie... Keď mi prestalo byť zle, prišiel stav skoro odpadnutia, bledost, triaška, strašná dychavicnost, pocit mála vzduchu, hneď 112, ta prišla do 20 minút, muž mi namocil uterák do studenej vody a celú ma ovlazoval a dal mi na par minút ruky do ľadovej vody, postupne to prešlo,, ako prišla sanitka robili vyšetrenia a vylúčili vážny problém, čiže ma do nemocky nevzali... Len ako odišli za pol hodinu stav prišiel znova, svokra doletela a hneď povedala ze to môže byť tetania, podala mi sacok a dýchala som doň.. Zasa to prešlo... Ale myslela som si ze keď pôjdeme na pohotovosť že mi pomôžu aspoň magnezkovou inj alebo niečo.. Nič mi nedali, že na čo keď som si dala doma magne b6... Tak som šla domov s tým ze som teda neurologickou vyšetrena bola a ta len touto formou diagnostikovala hyperventilacnu tetaniu... Dnes mam cely deň ako keby hrcu v krku, zle od žalúdka a busenie srdca... Ďakujem za rady... Zajtra idem na EMG vysetrenie a na krv... Ešte vlastne plus ze mi absolútne nechuti jest keď dám niečo do puse hneď to musí ísť von nedokážem to ani prehltnúť..

monkabohdalova
22. apr 2021

@klaudinkax ahoj mne diagnostikovali hyperventilačnu tetaniu asi pred 3 rokmi, odvtesy užívam pravidelne magnezium a pyridoxin a až možno posledneho pol roka citim zlepšenie, ..inak do minuleho roka tiež dosť neprijemne stavy, kŕče, trpnutie ruk nôh, neprijemna bolesť na hrudi atď.

luca1986
22. apr 2021

@klaudinkax ahojky, ja mavam podobne stavy skoro kazdeho pol roka. Tiez mi ostane zle od zaludka, napina na vracanie, nechuti mi jest a podobne. Zo zaciatku som tiez behala na pohotovost a prvy krat mi volali aj zachranku, ale tiez nic nezistili, ale mna zobrali do nemocky na inzufie asi 2x. Ale v nemocke z toho neboli moc nadseny akoze ved vsetko je v poriadku... Bola som aj na pokec vysetreni ale nic nezistili. Akurat asi pred mesiacom som to mala tiez asi tyzden som v takych stavoch lezala doma.

luca1986
22. apr 2021

@monkabohdalova podobne mne asi pred 2rokmi,tiez beriem to magnezko, ale zatial nevidim zlepsenie.

karinaaaa
22. apr 2021

@klaudinkax ahoj minulý rok som v lete mala za šoférovania prvý zachvat od vtedy sa to vlečie mam.pocit presne ako ty beriem.magnerot rano aj večer. No aj tak sa to sem tam objavy. Je to zlá hnusná choroba alebo teda doktori to nepovažujú za chorobu. Tiež som si prešla vysetreniami všetko bolo ok nasadili mi antidepresiva ktoré som odmietla. Neviem preco ale mam.pocit ze na tetaniu nepomôže nič. Asi si treba len zvyknúť co je veľmi ťažké ži s tým.rok. niekedy sú toe zachvaty tak silné že som týždeň vyslabnuta. Najhoršie je ze to začína už aj nespavost niekedy úzkosti co som nikdy pred tým nemala. A to tým ze som sa začala bar chodiť niekam.medzi ľudí môj život sa totálne zmenil. Som rada keď idem na nákup.

luccija
22. apr 2021

@klaudinkax nič Ti nedajú je to životným štýlom stres, malo spánku zlá strava... a hlavne doplniť magnézium od neurologicky také na predpis lepšie čo nekúpis voľno v lekárni a vápnik.Je to nízka hladina minerálov a tá vedie ku kŕčom.Ak to nepomôže tak ľahké ukludnovaky od obvoodnej, psychiatra.Najdoleziejsie je si uvedomiť, že sa nesmieš zľaknúť a predýchať.Moja kamaratka mala až vykrutene ruky, mravcenie v tvari rok sa trápila všetky vyšetrenia minerály dostala malé dávky antidepresív a odvtedy ma pokoj.Ale ona vedela, že sa presiluje,malé dieťa...nevysoatost

klaudinkax
autor
22. apr 2021

@monkabohdalova
@luca1986
@luccija
@karinaaaa.. Tiež mám magnerot, teraz pijem čierny čaj aby sa mi ten žalúdok upokojil.. Čítala som ze ešte d Vitamín A dnes som si dala jednu tabletu vápnika... Mam pocit ako keby ma všetko šťastie sveta opustilo... Čo sa týka toho búšenia srdca to je normálne pri tomto? Mala som ho v kuse dnes o 9 hod do 13.. Plus zle od žalúdka, dala som si vápnik, za dve hod magnézko a čierny čaj veľmi uklidnil ten žalúdok... V živote sa z toho nedostanem? Nemám žiadne stresy, myslím pozitívne, mam 3 zdravé deti.. Áno nehovorím bol aj stres sem tam občas a také veci ze únava.. Ale toto je výsledok?? To je na zblaznenie.. Myslela som si ze ten záchvat co som mala že to príde raz za nejaký čas... Ale prvý prišiel v utorok s tou sanitkou a včera večer opäť skoro v tej istej hodine ale trval kratšie a nie tak drasticky ako ten utornajsi... A dnes také pocity, hrca v krku, zle od žalúdka....

viktory6661
22. apr 2021

@klaudinkax mne pomohla joga správne dýchanie keď sa začínam cítiť divne začnem jogove dýchanie a prejde to plus beriem magnezium

klaudinkax
autor
22. apr 2021

@viktory6661 ako dlho si to mala? Keď to na teba ide tak to aj prejde? Nejaké takéto pocity že búšenie a divne pocity v žalúdku nemáš?

luccija
22. apr 2021

@klaudinkax máš teraz podráždený nervový systém ono podobne sa prejavuje aj uzkostny stav búšenie srdca, neuroza žalúdočná treba veľa magnézia nepiť kávu..

klaudinkax
autor
22. apr 2021

@luccija ani som nepila, našťastie viem bez nej fungovať, rada si dám ale nepotrebujem ju.. Vodu alebo mam magnezku red... Co je najlepšie? Mam magnerot koľko si môžem dat? Takto veľa magnézia musím už každý deň? To sa ne upraví aspoň na takú hladinu že budem môcť napríklad jeden alebo žiadny?? Stále to budem zažívať? Stále citim tu hrcu v krku...

kisskiss
22. apr 2021

@klaudinkax ano, búšenie srdca býva počas záchvatov, aj ja som mávala, aj pocit na zvracanie :/ (plus mala som kŕč v celej pravej časti tela od hlavy po prsty na nohe, dokonca aj tzv. "pôrodnícku ruku" na pravej ruke. To aj riadne bolelo..) Najhoršie je, že človek začne panikáriť, môže nastať hyperventilácia.. z toho ešte väčšia panika, úzkosť.. našťastie nič z toho reálne nie je život ohrozujúce, ale je to poriadne nepríjemné hlavne na psychiku :( potom sa to podaktorí lekári, čo majú mylné predstavy o tetánii snažia liečiť andtidepresívami, lenže tie na tetániu nijako nezaberajú.. tetánia nie je následkom narušenej psychiky, práveže tá psychika môže byť časom narušená kvôli nesprávne liečenej tetánii :/
Inak v tejto diskusii, ktorú pripájam, sme sa teraz nedávno bavili, tehotné aj netehotné, na tému tetánie, možno sa dočítaš niečo, čo pomôže:
https://www.modrykonik.sk/forum/choroby-a-komplikacie/mate-skusenosti-s-tetaniou-pocas-tehotenstva/

klaudinkax
autor
22. apr 2021

@kisskiss veľmi pekne ďakujem, ani by som nechcela ani neprijala žiadne lieky akože antidepresiva... Nikdy... Keď som bola na tej pohotovosti tak mi povedala neurologicka že mám čakať ze pol roka budem na antidepresivach.. Som na ňu pozerala ako tela... Nechcem to, necítim sa blbec... Odznie to niekedy? Ci to sa nevie?

lenkakravcova
22. apr 2021

@klaudinkax Odznie to, prestane, keď budeš mat dosť minerálov, vitamínov a zmeníš celkovo svoj životný štýl.
Chodiť spať načas, pravidelne vstávať o rovnakom čase. Keď nevládzeš, ísť spať, nie pozerať TV /mobil atď. Vyhýbať sa obrazovkám ako sa len dá ("ťahá to oči" a pomáha k záchvatom - kamarátka nepozerala do TV, mobilu, PC viac ako 0.5hod celkovo denne a dosť sa jej to zlepsilo,-sleduj si to). Taktiež by si mala zmeniť stravu ak máš v nej malo zeleniny. Je to civilizačné novodobé ochorenie.

kisskiss
22. apr 2021

@klaudinkax musím povedať, že nateraz mi to odznelo, nemám už problémy niekoľko rokov a snáď to bude ok naďalej. Ja som mala od puberty záchvaty.. zrejme mi vznikli nejaké nerovnováhy minerálov a vitamínov už vtedy.. pretože ako som v tej druhej diskusii spomínala, žiadne psychické problémy som nemala, šťastné detstvo, rodinná pohoda, super známky, úžasný kolektív priateľov. Ale ja som vždy bola slabý jedák a spáč.. čiže podľa mňa toto sa mi prejavovalo, že som mala chemické nerovnováhy v tele, permanentnú únavu.. a z toho tá zvýšená dráždivost nervového systému. Mne osobne našťastie zabrala trojkombinácia: dobre vstrebateľná forma magnézia + vápnik a D3 vitamín, magnézium treba brať s časovým odstupom pár hodín od vápnika a Dčka + oddych. Postupne za tie roky som si všimla, že v zime mi je horšie, v lete som sa totiž vždy lepšie stravovala s našimi plodinami zo záhrady a mala dostatok Dčka zo slnka. Čiže som si dávala potom už pozor v zimných mesiacoch nech beriem tú trojkombináciu a nech sa aj donútim jest nejakú tú zeleninu z obchodu. Niekedy som to neustriehla, lebo mi bolo super po dovolenke a stále ešte domácej čerstvej strave povedzme až do začiatku novembra.. zrazu prišla jeseň, prítmie, domáca zelenina-ovocie fuč, a prepadol ma záchvat, ale stačilo, že som zase začala brať Mg Ca D3 a nestihla som mať viac ako 1 - 2 záchvaty.. neviem ti ale povedať, prečo mi stačilo na zlepšenie až odznenie záchvatov len toto a nie každému to postačuje.. pritom som minule čítala, že je to už závažnejšia forma, keď už má niekto prejavy, ako som mala ja, že "pôrodnícka ruka" a silné bolestivé kŕče..

viktory6661
22. apr 2021

@klaudinkax tetaniu mam zistenu cca 10 rokov chvála Bohu bez liekov. Pocit busenia zalahnute v ušiach a pocit na odpadnutie keď to cítim začnem dýchať nemusím ani ležať len v kľude stať alebo sedieť ide o dýchanie. Každý si musí nájsť co mu pomôže toto je jeden možno zo 100 spôsobov vyskúša všetko čo sa bude dat

klaudinkax
autor
22. apr 2021

@lenkakravcova koľko asi také niečo trvá? Som s deťmi na dvore no stále sa snažím myslieť na niečo iné venovať sa im, ale tie pocity sa mi vracajú.. Ta hrca v krku jednoducho sa jej neviem zbaviť.. Asi zasa magnezko?

klaudinkax
autor
22. apr 2021

@kisskiss nasadila som si aj decko dnes aj vápnik.. A teda magnezko... Len kedy to prejde 🥺

klaudinkax
autor
22. apr 2021

@viktory6661 prečo máš ty bez liekov? Ja tam idem zajtra na to EMG.. Neboli to? Mne je dneska celý deň tak ze od žalúdka ťažko, v krku hrca.. Včera bol taky malý náznak záchvatu hyperventilacneho musela som predychat.. Dali mi neurol no ja to nechcem..

kisskiss
22. apr 2021

@klaudinkax treba tomu dať trochu času, hlavne sa snažiť neprepadať tej panike a úzkosti, skúsila by som aj nejaké prechádzky, dychové cvičenia, jogu (tú som cvičila aj ja).

viera1107
22. apr 2021

@klaudinkax ahoj, ak sa ti na EMG potvrdí tetania prosím nenechaj si nahovoriť, že potrebuješ antidepresiva.. Tetania je neurologický syndróm a nie psychická porucha, navyše na antidepresíva vzniká závislosť a to už potom problém je. Aj mne predpísali Xanax 😄😄, v živote by som si to nedala.. Tetaniu liečia magneziom, ale treba si dať pozor ak máš nízky tlak.. Mne magnézium robilo veľmi zle, dosť dlho trvalo než som si ho dala do poriadku.. Treba zmeniť životný štýl, spomaliť, dbať na vyváženú stravu aby telu nič nechýbalo.. Ono to časom prejde..

klaudinkax
autor
22. apr 2021

@kisskiss dobre veľmi pekne ďakujem

klaudinkax
autor
22. apr 2021

@viera1107 veľa ovocia zeleniny? Neviem mam z toho strach, ale nie to si určite nedám nikdy do seba. Nejsom blázon.. Časom môžu byť roky však? 😔

viktory6661
22. apr 2021

@klaudinkax tak nemala som také stavy aby som užívala lieky. Stačí silne magnézium ja mam veľa pohybu. A vyšetrenie neboli aspoň mňa nebolelo

viera1107
22. apr 2021

@klaudinkax neboj prejde to.. Stravu treba mať pestrú a hlavne pravidelnú, nie že nestíham veď sa najem potom.. Treba sa v kľude najesť, prechádzky v prírode na toto pomáhajú aj ako kočky predomnou píšu joga je dobrá.. Mne napríklad bolo zle vo veľkých obchodoch typu Lidl, tak som tam jednoducho prestala chodiť.. Tetania väčšinou vzniká z vyčerpania, treba spomaliť.. Ja som si až z odstupom času priznala, že som sa naháňala jak blbá.. A načo? Treba brať život s nadhľadom a bude dobre..

klaudinkax
autor
22. apr 2021

@viera1107 čiže není to stav ktorý so mnou bude každý deň?? Neviem prečo mi je dnes tak od žalúdka zle a akonáhle sa postavím to búšenie srdca je také... A ako predísť tým kŕčom?? Zatiaľ som ich nezažila ale píšu baby že to až vytáča prsty atď.. To tiež prejde? Magnerot koľko denne môžem?

irusa
22. apr 2021

@klaudinkax ahoj ja pri tetanii mám tep 180

klaudinkax
autor
22. apr 2021

@viktory6661 ako ti bolo keď si cítila že to na teba ide?

klaudinkax
autor
22. apr 2021

@irusa a co potom robíš?? To ti príde úplne z ničoho nič? Len tak? Alebo máš nejaké zle myšlienky?? Často ti to chodí?

irusa
22. apr 2021

@klaudinkax na mňa to príde hlavne vtedy,keď pociťujem napätie..ta tetania ma doviedla k tomu,že ak mám niekam ísť,čo nie je stereotyp chytím atak ... Má mentálne 2-3 x do týždňa, normálne má to obmedzilo v živote..mám to tretí rok

irusa
22. apr 2021

@klaudinkax snažím sa dýchať, prípadne vagove manévre na ten tep a vkuse musím chodiť aj keď nevládzem