Zlé myšlienky a OCD

6. mar 2024

Mám ocd a stále mám zle myšlienky, veľakrát musím niečo aj niekoľkých urobiť, chodím už aj k psychologičke ale tam riešime postupne problémy a zameriavame sa momentálne na iný. Čo Vám pomohlo? Prosím nie odpovede typu - nemysli na to atď.

autor
6. mar 2024

.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
morusha
6. mar 2024

Ak si veriaca, preniesť zodpovednosť na Boha a viac sa tým netrápiť...potom nenechať sa rozhodiť žiadnou takou myšlienkou, nevenovať jej pozornosť, lebo keď sa zľakneš, začneš analyzovať, robiť si výčitky, mozog to vyhodnotí ako niečo dôležité, čomu je treba venovať pozornosť a už si v jednom kruhu. Proste myšlienky prichádzajú, odchádzajú, " normálni" ľudia nenormálnym myšlienkam nevenujú pozornosť, ľudia s ocd sa zľaknú, začnú sa z nich obviňovať proste nevedia ich efektívne odfiltrovať.

autor
6. mar 2024

@morusha keď ja sa stále bojim, že keď niečo nezopakujem tak sa niečo zle stane načo pomyslím 😫

autor
6. mar 2024

@taynee bojim sa trosku liekov

pink_lady
6. mar 2024

KBT terapia, knizka od Praska: OCD a jak se jej branit...

morusha
6. mar 2024

Nesmieš sa báť, je to len myšlienka, ty nemáš takú " moc" myšlienkou spôsobiť niekomu nešťastie, navyše to nechceš, nie je to vedomá vec. Tú úzkosť, ktorú pritom pociťuješ je treba prekonať a nerobiť v žiadnom prípade rituály. Neboj sa, určite to zvládneš,držím ti silno palce. Prípadne vieš prechodne užiť lieky na zmiernenie úzkosti a strachu.

lele64
6. mar 2024

Ak ti niečo také napadne, myslím, že poznáš tvoje myšlienky a vieš, ktoré sú spôsobené OCD a ktoré nie, ak ju rozpoznáš ako OCD myšlienku a príde na teba úzkosť, začni zhlboka a pomaly dýchať, a hovor si, že je to iba myšlienka, neznamená, že sa to stane, a dýchaj takto dovtedy pokiaľ tá úzkosť neprejde. Keď prejde, tak si zopakuj, že to bola iba myšlienka, a že sa nič nestalo. Potom ak to zase na teba doľahne, povedz si, že ”toto sa mi už stalo párkrát a nič zlé sa nestalo” a dýchaj. Inak lieky.

koniarova
6. mar 2024

Ako vieš,že máš OCD? U psychiatra si bola?

autor
6. mar 2024

@koniarova u psychologicky a mám všetky príznaky (mám to už roky)

autor
6. mar 2024

@morusha
@lele64
Veľmi pekne ďakujem za pekne slova

koniarova
6. mar 2024

Musíš sa prekonať a ist k psychiatrovi. Lieky ti pomôžu.Zvladnes to. ❤️

123kika1234
8. mar 2024

No u psychologičky je to skôr samodiagnostika. Ja chodím ku psychiatričke z iných vážnych dôvodov, OCD príznaky mám už dlho a reálne až teraz to mam diagnostikované.. ak je to real ocd tak lieky. ;) 🙂

autor
8. mar 2024

@123kika1234 a beriete lieky ?

123kika1234
8. mar 2024

Áno

jana_eyre_2
8. mar 2024

@koniarova človek s ocd si úplne uvedomuje svoju poruchu, na to uvedomenie si netreba odborníka, len na liečbu.. ale zvládnuť sa to dá..

Mne najviac pomohlo práve to, že som si uvedomila že sú to len myšlienky,.. keď aj plynu tak to nie je pravda, je to len moja hlava.. neviem to dobre vysvetliť, jednoducho po čase mi to tak došlo, že som každú zlú myšlienku vedome ohovorila že je to LEN myšlienka a v hlave som si vymyslela konkrétne veci na čo budem myslieť /napríklad na to, že si kúpime karavan a sústredím sa na to ako to tam bude vyzerať, kde kto bude spať, ako si to zariadime, kam pôjdeme.. toto mne veľmi pomáha/.. nevravím ale že som 100% vyliečená, zlé myšlienky mám často, najmä v ťažšom období sa mi stále niečo vracia.. lenže viem že to je len v mojej hlave, že moje vedomie je silnejšie a nemusím tomu veriť.. ale mám milujúcu rodinu, zdravé deti a dobrého muža.. keď mám podporu rodiny je to 1000x ľahšie ako keď som na svoje myšlienky bola sama a nemala som sa na co iné sústrediť..

autor
8. mar 2024

@123kika1234 a pomáha Vm to ?

123kika1234
8. mar 2024

Áno 😇

pink_lady
8. mar 2024

Na OCD lieky zaberaju tazko, treba vysoké davky AD zvycajne, naozaj odporucam knížku od Dr. Praška o OCD ...je to naj odborník na OCD v Česku. Vysvetluje tam princip poruchy a možnosti terapie a inej liecby, KBT terapia je najucinnejsia a vies si ju aj doma robit sama. Na Slovensku je bohuzial malo terapeutov co sa tymto zaoberaju. Aj na YouTube najdes vela prednasok od něho. V knize najdes aj vela prikladov...

pink_lady
8. mar 2024
marosbotlik
5. júl 2024

Popise niekto so mnou o ocd? Chcem vediet ci sa mam liecit. Alebo mi nacisto preplo a mozem to zabalit.

autor
5. júl 2024

@marosbotlik kludne mozte mi napisat, ocd mam od 5-tich rokov

autor
5. júl 2024

@marosbotlik pisala spm vam

marosbotlik
6. júl 2024

DOBRY VECER. JA TO MAM HROZNE PROSTE MOJA MISEL ZACALA NADAVAT LUDOM . JA VIEM ZE KDE TO VZNIKLO A ODVTEDY TO MISEL POUZIVA. CO S TIM? VIETE PORADIT?

fcuk
6. sep 2024

Mate ocd od 5.roku? Prosim, ako sa to prejavovalo? Ake ste mali rodinne zazemie? Vztahy? Dakujem