Dnes som volala o vysledky a mam cyt 2-3 ..pred dvoma rokmi mi mama umrela na rakovinu krcka..zacinam mat strach..mam dat len na odporucania mojej lekarky alebo mam tomu venovat viac pozornosti? Dakujem za kazdu skusenost , radost a podporu..
@maminula ja mam bezne dvojku... Kamoska mala 2-3 a mala prist o pol roka na kontrolu.. myslim, ze dva roky mala 2-3 a potom opäť dvojku. Zatial to treba iba sledovat. najdi si na internete stupnicu a zistis, ze zatial netreba robit paniku, ale preventivka akakolvek by mala mat kazdorocne v kalendari miesto.
@maminula
Ten, kto robil cytolku by tam mal napisat, po akom case odporuca opakovanie. Zvycajne sa v takomto pripade opakuje po 4-6mesiacoch. Ak by opakovane vysla cytologia III, zvazuje sa konizacia. Stale je ale sanca, ze telo sa s HPV vysporiada a cytolka sa zlepsi. Zaklad je nezanedbat to a na skrining chodit pravidelne. Drzim palce
@sisaha mne uz predtym dr hovorila ze mozem chodit kazdeho pol roka, lebo u nas je rakovina v rodine velmi casta..mama, babka aj dedko..jasne ze si budem striehnut kontroly..ja len ci je to dostacujuce..och strach sa ma zmocnil..ale to prejde..ja len ci to vsetko staci..len sledovat a chodit s tym..ci sa neda robit nieco viac..ci sa to neriesi skor ako to prerastie do niecoho vaznejsieho..dakujem pekne
Absolútne sa nestresuj, stačí že nejaký slabší zápal a je taká cytológia alebo ak si bola krátko po menzes na cytologickom vyšetrení.
Ja som to tiež tak mala a odvtedy všetko OK.
Dostala som nejaké probiotické čípky .
@maminula strach ti v nicom nepomoze, aj ked ta chapem, ale naozaj ti moze len pohorsit, psychika je silna. urcite by ta mal lekar zavolat na dalsie testy uz po 3-4 mesiacoch. mne raz vysla cyto horsie, mesiac som uzivala wobenzym (stalo to nechutne peniaze) a odvtedy (uz je to asi 6 rokov) som ok. teraz mas este moznost posilnit imunitu, ktora si s tym poradi. hlavne nemaj strach, je vyborne, ze lekar o tom vie. si predstav zeny, co nechodia na prehliadky a pridu im na to prilis neskoro.
mne vychadzali vysledky 2-3 az cista 3... robili mi vtedy vzhladom k veku, ktory bol 24 rokov, par opakovaciek v priebehu dvoch tyzdov. no a paq sa rozhodlo, ze okamzite na kyret maternice - cize vyter maternice, ci su rakovinotvorne bunky, lebo i tie mi vysli, len na krcku, alebo su vsade... to mi robili pod narkozou... nastastie vysledky ukazali, ze je maternica a okolie ciste. tak som musela na skratenie krcka sluckovou metodou, to sa robilo tiez pod celkovou narkozou... no a dnes nemam CIN ziadne, som ok... jasne, chodila som na kontroly kazde tri mesiace, potom kazdeho pol roka, ale od zakroku po dobu dvoch rokov som mala CIN 1 a po dvoch rokoch uz som uplne ok... ale musim povedat, ze stale rozmyslam a netrpezlivo cakam kazdy rok po preventivnom vysetreni, ci to bude ok, nakolko vela surodencov mojich rodicov umrelo na rozny typ rakoviny :(
takze dont panic... riesit tak, ako povie dr. 🙂
Ahoj, mala som 3, uzivala som indonal, po troch mesiacoch kontrola a bolo to v poriadku🙂 samozrejme ked to mate v rodine ziadala by som castejsie kontroly, ale nestresuj sa 🙂 hlavna je prevencia 🙂
@maminula
Inak ešte som ti zabudla napísať že testy ktoré sa robia dnes a testy ktoré sa robili za socíku veľký rozdiel.
Teraz sa veľa vecí odflákne, zamenia sa výsledky alebo sa stratí výter , čiže neporovnateľné a veľakrát je to tak, že ťa spanikária a druhýkrát sú tie testy na 2 alebo 1.
Dnes už nieje zdravotníctvo čo bývalo , ani prístup ku pacientom , ani vzťah k práci ako bol kedysi.
Takže to vôbec neber tragicky ani dramaticky.
Inak ja mám dobrú skúsenosť so zeleným čajom, pila som dlhodobe asi dve šálky dennne a zmenšili sa mi myómy na maternici.
@tana85
V našom regióne si nemáš z čoho vybrať , ale ja hovorím všeobecne o steroch, mala som zlú skúsenosť aj ster z nosa, hrdla, keď mi bolo najhoršie tak sa jednoducho stratil a výsledky nijaké.
Teraz som prestala počuť na ľavé ucho, nijaké vyšetrenia dokopy len audio, kortikoidy , antibiotiká ktoré nezaberajú atď.
Takže nepros ma čo to píšem, píšem za seba nie za teba. buď taká láskavá.
@maminula ak su geneticke predispozicie, tak urcite treba tomu venovat viac pozornosti a chodit kazdeho pol roka na cytologiu, aby sa nieco nezanedbalo