Zistia lekári, že som bola u psychiatra?

12. dec 2021

Dobrý večer. Chcem sa opýtať, musím ísť ku psychiatrovi kvôli situácii v rodine, ak pôjdem a náhodou mi lekár predpise lieky a potom pôjdem k iným lekarom(chodím k neurologicke a pľúcnemu plus obvodná lekárka). Zistia ti lekári, že som bola u psychiatra? Uvidia to niekde? Neviem či som to dostatočne vysvetlila.

kaja118
12. dec 2021

Nie, neboj.🙂

vitriolka
12. dec 2021

áno, uvidia všetko.

autor
12. dec 2021

Tak teda ako?

janinah
12. dec 2021

Každý lekár by mal vedieť o liekoch od iného lekára.nerozumiem prečo by toto malo byť tajné

mikadooo
12. dec 2021

Lekár vystaví správu ktorú by si mala po správnosti odniesť svoju všeobecnému lekárovi. Ak ju tam neodnesieš, tak to nemá ako vedieť 🤷. Odborní lekári už dupľom. Je to však dôležité kvôli liekom, kombinácie liekov by mohli narobiť šarapatu (napríklad psychiater predpíše antidepresíva a pľúcny nejaké iné lieky, ktoré sa navzájom nemôžu kombinovať...). Tak to dobre zváž. Prípadne konzultuj lieky, ktoré berieš napríklad v lekárni, prípadne s psychiatrom. Ale neviem, kto presne sa vyzná čo s čím sa nesmie brať atď. Aby si si neúmyselne meublížila.

autor
12. dec 2021

No jasne, že odnesiem LS všeobecnej, a aj iným lekárom poviem pripadne ak dostanem lieky ale či to vidia lekári

kataina
12. dec 2021

som z KE, tu su všetky nemocnice prepojene informačnym systemom a všetci lekari môžu vidieť všetko. Ale ked ideš k lekarovi mimo nemocnice, teda nejaka mimo nemocnice ambulancia, tak to nevidi

lalenka33
12. dec 2021

Už dosť dlho funguje e-zdravie. Okrem iného aj preto, aby lekári vedeli aké má pacient iné zdr.problémy, aké lieky užíva. Chodit k psychiatrovi nieje hanba. Je to lekár, ako každý iný. Psychiater ti môže predpísať lieky, ktoré budú mať interakciu s tými od neurologa.

kataina
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katulkagajdos
12. dec 2021

No ide o to kde- lebo v nemocnici napr. je systém prepojený- ale neviem si predstaviť žeby takto prepojený bol systém všetkých lekárov- mimo nemocnicu to asi u nás ešte nefunguje.

ivet294
12. dec 2021

Ahoj tak potom aký význam má tvoja prvá otázka?

pribinak
12. dec 2021

Ak to nie je vramci 1 nemocnice tak to ini lekári nevidia. Aj preto nemusíš mat výmenný lístok k psychiatrovi, nemusíš nikoho informovať že chodíš k psychiatrovi
Žiaľ u nás sa to stále vníma ako hanba a preto je systém nastavený tak že to ini lekári nevidia

mikadooo
13. dec 2021

@kataina mne sa tomu nechce veriť. Načo potom potrebujeme nosiť správy hore dolu k obvoďákovi, keď si môže všetko pozrieť? Prečo si pri preventívnej prehliadke dr odomňa tieto správy pýtal, keď do ich mohol pozrieť v systéme? Prečo mi nepredpíše lieky kým to nedostane "na papieri"? Nabudúce sa na to opýtam. Nemocnica je samozrejme iný prípad, tam je určite nejaký centrálny systém pre všetky oddelenia a lekárov.

derdia
13. dec 2021

No ked povies ake lieky uzivas, to musis, pretoze ok ti daju aj oni lieky mozu sa bit. (oni ich budu poznat, ja som sestra a par psychiatriskych liekov poznam) Ked ich zatajis.
Hlavne sa neboj, kludne sa vyhovor, ze si mala zlu situaciu a potrebovala si to riesit. Bud na seba hrda, pretozemnoho ludi sa hanbi a doma trpia. Ty si sa tomu postavila zoci voci a psychiater nie je ziadny sarlatan.. Psychiater lieci dusu. Aj ta niekedy potrebuje pomoct... A tvoji lekari to urcit nebudu riesit takze sa neboj. Nic podrobne im vraviet nemusis😊

irusa
13. dec 2021

a to je nejaká hanba ísť k psychiatrovi ????

sunny15
13. dec 2021

Na základe inf.programu e-zdravie môže každý lekár aj súkromný vidieť aké lieky si mala naposledy predpísané aj tie ktoré si z lekárne nevybrala.Čiže vidí lieky a odborníka u ktorého si bola

mima86
13. dec 2021

Ist k psychiatrovi nie je sice hanba, ale nevidim dovod, aby do zdravotnej dokumentacie mohol nahliadat ktokolvek, kto momentalne neriesi nejaky moj zdravotny problem. S pohlavnou chorobou sa tiez predsa "nechvalime",kade chodime. Stale existuje lekarske tajomstvo a to, komu sa zverim so svojim zdravotnym stavom, by malo byt vysostne moje rozhodnutie. Tiez mam znamych v zdravotnictve a nechcem si predstavit, ze by pravidelne kontrolovali moj zdravotny stav len preto, lebo maju pristup k systemu. Ja napriklad mam problem aj s tym, ze na priepustke do prace alebo pn, ci ocr je uvedene meno a specializacia lekara, ktora uz nieco naznacuje. Naco je takato informacia zamestnavatelovi? Na potvrdenie absencie staci strucne oznacenie lekar a mozno kod jeho licencie, ktory na prvy pohlad nic neprezradza, ale v pripade potreby sa da overit v bezpecnom registri.

kacena4
13. dec 2021

vsetci tvoji lekari vidia co beries funguje ezdravie, bola som pred 2 tyzdnami u alergologa a hned na ma vybehla ze kolko atb som brala... takze vidia

trik
13. dec 2021

Vidia všetci všetko

petkasaurus
13. dec 2021

@kataina ale to by museli vediet tvoje rodne cislo, ci?

kataina
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janage
13. dec 2021

Ja v práci robím s osobnými údajmi. Všetci, ktorí do takej databázy majú prístup sú viazaní mlčanlivosťou. A vždy vidno, kto do tej databázy vstúpil.
Predpokladám, že do lekárskych záznamov, sa dostane len lekár a ten síce vidí, ale rozoberať to môže akurát s tebou. Nie s hocikým "na káve".
Podľa mňa je fajn, ak lekár 1 vidí postup lekára 2 a 3. A opačne. Ani jeden z nich však túto info nesmie posunúť ďalej tretej osobe.

marcelik88
13. dec 2021

Aj keby to vedeli, nemozu to posunut niekam dalej, takze by sim si zbytocne vrasky kvoli tomu nerobila. Su situacie, ktore si vyzaduju takuto pomoc a vobec by sa clovek za to nemal hanbit

bonnie_clide
13. dec 2021

@mima86 inak toto aj mne vadí s tými priepustkami v zamestnaní. Si mi to pripomenula, mne takto sekretárka ktorej som odovzdávala priepustky prišla na to, že som tehotná. Hneď na zaciatku tehotenstva, len kvôli tomu,že som mala za sebou viacero priepustiek z gynekológie. Samozrejme to hneď vytarala ďalej. Čiže v práci to vedeli skôr ako moja rodina, keďže ja som to nechcela oznamovať hneď s pozitívnym teh. testom ☹

kataina
13. dec 2021

@bonnie_clide ano aj to spada pod ochranu osobnych udajov a sekretarka ma držať jazyk za zubami, či je viazana mlčanlivosťou jej nevadí ??
@janage @marcelik88
Aj lekari sa o pacientoch bavia, kludne aj pred cudzimi ludmi aj menovite. Bola som pri tom, viem...

stanulienkat
13. dec 2021

Netrepte vsetci. Niektore nemocnice su prepojene, ale bezne ambulancie nevidia ine nalezy. Bobuzial e zdravie este tak nefunguje. Mozno iba lieky.

kataina
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luci310
13. dec 2021

@kataina ale k tej dokumentácii by mali mat prístup len lekári ku ktorým chodíš

autor
13. dec 2021

Dakujem, pomohli ste mi.

tncka
13. dec 2021

V kazdom pripade mna by zaujimalo ci mozem kombinacie liekov a ci mi to nijak neovplyvni nieco co nema. Zrovna to po covide riesim. Mam milion liekov a kazdeho lekara osobne upozornim na to co beriem lebo to neni sranda. Ani lieky na kasel nemozem hocjake kvoli niecomu inemu zas. Takze taketo problemy ci vidi kto a co by som neriesila,to je uplne nepodstatne.