Zistí mi všeobecný lekár intoleranciu na laktózu?

petulka3631
20. jún 2021

Ahojte. Intoleranciu na laktózu môže zistiť aj všeobecný lekár z krvi alebo treba ísť na gastro alebo alergologiu?vďaka 🙂

slecnazkosic
20. jún 2021

@petulka3631 všeobecný nie. Mne na alergológii zistili intoleranciu laktózy

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
majamat
20. jún 2021

z krvi sa casto zistuje intolerancia laktozy, no je to velmi nepresne.
odber krvi dokazuje kontakt z laktozou, nie problem s laktozou.

najpresnejsi je zatazovy vydychovy test a ten sa hocikde nerobi. druha moznost je invazivna - urobi sa gastro, tzv. hadica a vysetri sa mnozstvo enzymu, ktory pri lakt. intolerancii chyba. no koli lakt, intolerancii sa toto vysetrenie nerobi a navyse nei vsade vysetruju tento enzym.

cize da sa urobit jedna vec. odpozorovat si na sebe, ci ti vadi laktoza a nahradit to niecim inym. ak by vadilo mlieko, mozes skusit laktazan. ak by to nezaberalo, je tu este moznost intolerancie BKM,a lebo alergie na BKM. pri probleme s BKM treba vylucit mlieko a mleicne produkty uplne.

vseobecne plati, ak je podozrenie na nejak alergiu, ci intoleraciu, da sa urobit taky domaci test potravina sa vyluci zo stravy a potom sa opat,napr, o tyzden do stravy zaradi. a uvidi sa,a ak bude na nu reakcia. ak sa to potvrdi takymto testom, je zbytocne roesit to cdz lekarou. pri intolerancii laktozy je jedina licba - vylucenie laktozy, pripadne pouzitie Laktazanu,a ko nhrada chybajuceho enzymu.

maris5
20. jún 2021

@petulka3631 vseobecny lekar vie urobit len nejake parametre, lebo na ine nema opravnenie. Potom existuje vydychovy test na intoleranciu laktozy. Vacsinou to robia alergologovia. Plati sa za neho. Prides nalacno vypijes co ti namiesaju a dalsie 3 ci 4 hodiny v istych intervaloch vydychujes do pristproja, ktory to vue zmerat.
A potom gastro, na hadicu a vtedy je ti asi najlepsie. Zoberu vzorky priamo zo zaludka a vedia urobit aj dalsie testy z tych vzoriek, podla toho ake mas problemy.