Zinok a jeho užívanie

16. nov 2020

Prosim vas, kolko zinku je treba uzivat? Mam 30r., zena. Dakujem.
Pripadne ak by ste mi vedeli poradit aj nejaky konkretny doplnok? Je ich vela na nete

monro
16. nov 2020

Ja beriem zinok z MedPharma. Jednu tabletku denne.

sella38
16. nov 2020

ja som mala od kožnej zinkorot - tam je až 25mg zinku

mogaa
16. nov 2020

pozeraj min.10mg zinku....to je písané ako 100%denná dávka, ale v lekárni mi povedala že to je toľko v kombinovaných prípravkoch, že maximálna denná dávka môže byť až 75mg.....väčšina prípravkov je 10-25mg.....samozrejme nesmie sa brať dlhodobo vysoká dávka.....

autor
16. nov 2020

no ale kolko teda..10 ci 25? ved to je dvojnasobok🤷‍♀️ a tych 75mg bude nejako vela potom.
ake je to dlhodobe uzivanie? mesiac? rok?

autor
16. nov 2020

@pribinak lekarnici odporucaju to, na com najviac zarobia. ja by som chcela pocut nieco, co mate odskusane a zabera vam.

neviete este ako dlho to treba uzivat?

mery09
16. nov 2020

Ja užívam 10mg dlhodobo.

mogaa
16. nov 2020

dennú dávku tých 10mg užívaš dlhodobo, to je vlastne 100%odporučenej dennej dávky....ale ak máš vírusové ochorenie užíva sa viac, zinok ako taký spomaluje množenie vírosov, preto sa teraz aj užíva ako doplnková liečba pri Covide.....

autor
16. nov 2020

@mogaa no prave, chcem ho uzivat pri viroze, aby to neprepuklo uplne. mam si nasadit tych 75mg alebo bude stacit 25?
neviem ci mate skusenost, uzivam aj ine lieky -na zily detralex a obcas magnezium na krce. nevadi to? vdaka

mogaa
17. nov 2020

úprimne, neviem tých 75mg sa zdá aj mne veľa , ale tak mi povedala známa v lekárni.....takže ak je to maximálna dávka tak určite by som si nedávala maximálnu dávku ale 25-30mg za celý deň, v 2-3dávkach ....mám doma vitamíny Bio-Selén+Zinok - sú na imunitný systém(sú v tom selén, zinok,vitamíny A,C,E,B6) zinku je v tom15mg čo je 150% dennej dávky a tam píšu že sa má užívať 1tableta, ale rovnako mám aj čistý zinok tam je 20mg, Zinkorot v lekárni má tiež 25mg zinku.....

mogaa
17. nov 2020

toto som našla v čláku od Bukovského
Toxicita/Interakcie
Zinok je najmenej toxický stopový prvok. Ani dávky 10-násobne vyššie ako odporúčané, nespôsobia akútne poškodenie organizmu. Nadmerný príjem zinku však nie je vhodný a preto si skontrolujte zloženie prípravkov, ktoré používate – najmä, ak užívate viacero výživových doplnkov.

dlhodobý nadmerný príjem zinku (vyše 40 mg/deň) môže spôsobiť:
deficit medi a železa (môže sa prejaviť anémiou)
poškodenie imunitných funkcii
zvýšenie hladiny LDL a zníženie HDL cholesterolu v krvi

akútny nadmerný príjem zinku vo forme sulfátu (vyše 2000 mg/deň) môže spôsobiť podráždenie tráviaceho systému – nauzeu, zvracanie hnačku

(tento článok je z knihy I. Bukovského "Nová miniencyklopédia prírodnej liečby", ktorá je na trhu dostupná od 16. novembra 2009)

simca06022011
17. nov 2020

Určite zinkorot. Sú denne dávky, ale dôležité je prečo to človek berie.. Jedna vec je pre dobrý pocit a druha ak je nutné dodávať zinok kvôli nedostatku. Vtedy sa berie vyššia dávka. Inak nie. Ja som zinkorot začínala 1tbl denne a potom polovicu denne alebo 1/na dva dni.
Žiadnu alchymiu netreba riesit. Na čo by som skôr myslela pri doplnkoch je ich vstrebatelnost.

autor
17. nov 2020

@simca06022011 len ako zistim ci ho mam nedostatok.
vstrebatelnost? ako to zistim? zajtra pojdem do lekarne, tak ktory mam pytat? zinkorot vam teda pomohol?

sella38
17. nov 2020

prepáč, ale nikto z nás tu nie je lekár. Nevieme, prečo ho chceš užívať, či máš nejaké problémy, príznaky nedostatku atď. ... ak sa bojíš, tak to rieš s obvodným alebo kožným (podľa problémov)... Mne vypadávali vlasy, bola som na kožnom, kde mi odporúčila tento zinkorot s 25mg zinku a nepovedala mi, že ho napr. môžem užívať max. mesiac atď.... Po troch týždňoch užívania sa prejavil účinok.... Po mesiaci som ho vysadila, nakoľko beriem iné lieky so zinkom.

simca06022011
17. nov 2020

No tak na čo chceš brat? Nedostatok zinku ma nejaké prejavy, zvýšená potreba je tiež niekedy.. Treba si prečítať a ak nevieš, tak sa porad s lekárkou. Zase je zbytočné do seba pchať všetko v tabletkách. A zinok býva aj dosť ťažký na žalúdok kým si na to zvykneš...
Inak na co mi mal zinkorot pomôcť? Ja to mam ako doplnok k padaniu vlasov, zápalom koze, imunitu.. A na to pomáha. Ostatne si tiež stačí prečítať predpokladám ze iná forma zinku môže byť v tých produktoch

autor
17. nov 2020

zinok chcem kvoli prechladnutiu a na imunitu. vraj na to je dobry tiez. mozno sa zlepsia aj vlasy... ale primarne na imunitu teraz na zimu. citala som o tom zinkorote, vyzera fajn

rawmamka
17. nov 2020

Jednoznačnú odpoveď sa nedozvieš, každý človek má iné vstrebávanie a aktuálnu hladinu vitamínov a stopových prvkov. Mala by si sa poradiť so svojim lekárom, ten ťa pozná najlepšie, to je ako s vit.D3 - treba si dať vyšetriť jeho hladinu v krvi, následne lekár zváži tvoju výšku/váhu, ochorenia (najmä čo sa týka metabolizmu, hormonálne,....) a potom zváži dávku.

zuzi56
17. nov 2020

Ja odporúčam tabletku zinkorot denne, najlepsi zinok, výsledky som Adi po mesiaci vydela na pleti, nechtoch.
Dávam si mesiac pauzu a potom znova balenie.

jonco
17. jan 2021

@zuzi56 mne doktorka, alergologička, imunologička odporučila zinkorot, ale v tom čase som brala ešte biosil, ktorý som si kúpila na vlasy, neskutočne mi padajú. po dobratí som prešla na zinkorot, ale dala som si iba 2 tbl. a vtedy som spomínala známej že mi veľmi padajú vlasy, mám úplne suchú pokožku tela aj hlavu (lupiny nemám) a ona mi na to povedala, že mám zinkorot vysadiť lebo vysušuje, a hlavne pokožku a sliznicu, tak som prestala brať. No čo stále počujem, tak ho každý stále odporúča na to padanie a imunitu, tak neviem či ho znovu neskúsim, aj keď sa bojím že keby mi ešte viac padali vlasy, tak mi nič na hlave už nezostane. čo myslíš čo robiť? ďakujem

zuzi56
17. jan 2021

@jonco a nevieš prečo ti tievlasy padajú???
Dieta, ďieta, psych.zataž???
Skús sa zamyslieť, mne kozna kedysi dávno dala alpykord, ale sú to kortykoidy,

jonco
19. jan 2021

@zuzi56 no asi všetko trochu.