Ahojte....dnes alebo presnejšie už pred dvomi týždnami sa nám zmenil život,mamina si nahmatala hrčku na prsníku.... ☹ nasledovalo čakanie na výsledky.....s tým,že je zhubný....aké máte skúsenosti,prežívate niečo podobné? myslela som si,že v živote nás nič také nestretne...viem,musím byt silná a dodávat jej energiu,pocit,že v tom nieje sama....ale najskor sa JA sama musím s tým zmierit....je to tažke a s istotou viem,že to čo nás teraz čaká,nebude prechadzka ružovou záhradou....ale musime to zvladnut.....dakujem za komentáre,príspevky,skúsenosti a povzbudenia ,ú pre mna doležité !!!! DAKUJEM
@treissy ahoj, držím palce aby ste to zvládli a hlavne maminka, aby sa nevzdala, ale bojovala s chorobou, aby ukázala že je silnejšia ako choroba. Treba počkať na ďalšie výsledky, či je nádor "len" v prsníku, či sú metastázy a podobne. nechcem plašiť, ale lekári všetko vyšetria a vysvetlia, len sa treba pýtať, pýtať, pýtať. radšej byť za hlúpu / sorry za slovo / ako nevedieť nič, a pýtať sa keď už nebude na čo...
Držte sa , budete OK, treba veľa podpory so strany rodiny, maminku uviesť na iné myšlenky a bude to fajn! 😉
@treissy držím palce, my s mojou maminou sme si týmto prešli minulý rok, nahmatala si hrčku, dva mesiace nikomu nič nepovedala, lebo ja tehotná, ona potrebovala dopísať rigorózku, chcela ísť na dovolenku a to podotýkam, že je zdravotná sestra (ja som jej potom, tak strašne vynadala, že na čo čakala, keď sa to prevalilo), nakoniec išla k lekárovi, samozrejme pozitívne, nasledovala operácia, našťastie uzliny boli čisté, potom chodila na ožiare tuším dva mesiace, chodí na kontroly, zatiaľ je všetko relatívne ok, len chodí na pravidelné kontroly, berie nejaké lieky, ktoré môže brať 5 rokov, ale i celý život a normálne nastúpila po PN do práce .... Hlavu hore, bude to dobré, len sa netreba tomu poddávať, treba hlavne pozitívne myslieť a nájsť si zmysel, pre ktorý sa oplatí žiť ... Bude to ok, uvidíš 🙂
dakujem velmi pekne za príspevky,no je to ozaj neuveritelne,ako sa ten život zmení zo dna na den,povedala som si,že už žiadne slzy a plač ale len pozitivne myslenie a ide sa bojovat!!!!! musíme byt silne-ved má pre koho žit-3 dcery a dve krásne vnučky......inak v januari nam zomrel dedko na rakovinu prostaty 😢 81ročný-chýba velmi.....ale zmierili sme sa.....ale mamina?ved ona ma len 46rokov?život ako sa povie pred sebou.....musim jej dodávat energiu....budem čitat vela čitat o tejto pliage....chcem vas poprosit máte nejaké typy na "samo-liečbu" ? aké čaje pili,vitamíny,,,,čo zaberalo? velká vdaka za dalšie prispevky a rady sú na nezaplatenie !!!!!!!!!!!
@treissy ked mamina chodila na oziare, tak jej poradili pit colu, lebo vraj to dodava energiu, ale mozem ti zistit presne, dokoca jej mladsi brat tiez nedavno bral oziare kvoli rakovine semenokov a tiez mu to bolo poradene, skusim zavolatvmamine, co este take uzivala na podporu a dala by som vediet
colu?to by ma ani vo sne nenapadlo....ak zistíš-napíš-budem rada a dakujem..
potrebuje veľmi silné prírodné antioxidanty a bude prežívať liečbu v pohode 🙂 🙂 😉
@treissy , ahoj ja som písala dipl.prácu s tematikou o rakovine prsníka, ale najlepšie ti poradia ženy, ktoré si tým prešli. Pozerám, že si z Topoľčian. Tak som našla, že aj tam je klub Venuša. Stretávajú sa tam ženy s rakovinou prsníka, radia si navzájom, robia si spoločný program..... Ja som dávala ženám v Bratislave v klube Venuša vypĺňať jeden dotazník a všetky boli radi, že v klube nájdu psych. podporu a mohli si navzájom pohovoriť o svojich problémoch. Tak možno by to pomohlo aj tvojej mame 😉
@treissy rovnako ako @svistinka odporucam klub Venusa. Moja mamina tam chodila, nevedela si vynachvalit. Konecne sa mohla poropravt s niekym kto prezival to iste, podporit sa, chodili spolu na liecebne pobyty, poradili si ako co vybavit. Moja mama uzivala aj betaglukan- tento: http://www.natures.sk/produkty/beta-glucan-500.... a vraj sa pri nom citila lepsie a mala aj nejake kvapky od Vlaovica, ale to si uz nepamätam ake. Drzim palce.
Ahoj!!
Viem presne, ako sa cítiš... 😒 Moja mamka si tým prešla minulý rok. Našťastie šla hneď na sono, mamografiu a potom punkciu. Bohužiaľ, výsledok bol zlý. Potom operácia, chemo, rádioterapia a chemo. Teraz bude brať päť rokov lieky, hormonálne.
Moja mamka bola fakt statočná, ona si vôbec nepriúšťala, že by sa mohlo niečo stať. Netvárili sme sa, že sa nič nedeje, to nie, ale snažili sme sa žiť normálne. Chemo znášala pomerne dobre, sem-tam bola slabšia, náladová... Verím, že aj tvoja mamka bude ok a zvládne to. Inak mamku operovali v BA ( Heydukova, sv. Alžby) to nám bolo odporučené a naozaj spokojnsť.
Brala Wobenzym, B17 a snaží sa jesť zdravše, veľa zeleniny, ovocia...
ahoj, odporucam ti toto prestudovat http ://rng.uforum.sk/topic/1188/rakovina-prsnika/
ešte raz velká vdaka za príspevky.....mamina už zhruba dva týždne pije cviklovú štavu,je ovčie jogurty,prestala jedávat bravčové maso....vynechala kravské produkty....pije rozne bylinné čaje-echinacea,matovy,zelený atd. máte nejaké skúsenosti s PODKOVIčNIKOM???? jaruska8-aj moja mamina ide zajtra tiež do tej Bratislavy.....dufam,že jej čím skor daju termin na operáciu v piatok sme mali kritický den 😒 všetky aj mamina aj sestry-len my sme to nedali pred nou najavo....je to strašne tažké sa s tým zmierit....druhá vec ktorej sa bojime je-strata vlasov.....ako to znášali vaše maminy? nosili parochne?aké-umelé ale z prirodných vlasov? kde sa dajú kupit nejaké pekné? a aké máte skúsenosti s lekármi a personálom? mám strach z toho čo príde !!!!!
Ahoj,presli sme tym. Moja mamina pred necelymi dvoma rokmi padla a na prsniku sa jej vyvalilo niekolko hrci. Diagnoza - 4 stupen, metastazy v lymf. uzl. Zrutil sa mi svet. Nasledovali chemo,lebo nadory sa nedali hned osatranit,potom amputacia prsnika,dalsie chemo,potom oziare. Este teraz sa chvejem,ked ti to pisem. Nedokazala som sa opytat dr. v akom je to stadiu. Do toho som otehotnela. Preplakala som 10 mesiacov kazdu noc. V auguste to budu dva roky. Mame sa zatial dari dobre,mne sa narodil krasmy syncek. Mami ma dobre vysledky,zatial. Zo mna neveriaceho cloveka sa stal hlboko veriaci. Ked mama ochorela,zacala som sa modlit k Panne Marii Trnavskej k zazracnemu obrazu v bazilike sv. Mikulasa. Prosila som o zazrak. A zazrak sa stal. Az teraz pred pol rokom som nabrala odvahu a spytala som sa nasej dr. v akom to bolo stave. 3-6 mesiacov zivota. Viem, co prezivas. Ak budes potrebovat info,napis do ip.
@katka26021974 až mám zimomriavky,ked som si to čitala....život je strašne nevyspitatelný....velmi velmi sa bojím,čo bude.....zajtra ide mamina na CT-čko a potom ak budu dobre výsledky pojde na operáciu....stále musím na to mysliet....len dúfam,že už bude len dobre 😢
@treissy moja,treba naozaj verit. Ja fakt,ked ti sem teraz pisem,sa trasiem ako maly pes, vsetky spomienky sa mi vracaju. Co sa tyka stravy,nech sa teraz v nicom neobmedzuje. Pri chemo potrebuje vyzivnu stravu. Moze a nemusi jej byt zle. Mojej byvali strasne zle na druhy,treti den po chemo. Zapchy sa striedali s hnackami,zvracala. Ale potom nam dr.dala lieky a bolo to lepsie. Zliezli jej nechty na rukach aj nohach,ale tvojej nemusia. Vlasy - no to bolo tazke,ale neboj,tie jej narastu. Nosila parochnu. Dostanete na nu recept. Strasne vam drzim palce,aby ct dopadlo co najlepsie. Moja mami mala ct relativne dobre,mala sice metastazy v lymf. uzl.,ale nebolo ich vidiet inde. Neviem,co bude,ale vysledky su zatial dobre,tak sa tesim z kazdeho dna. Ak to moja mama prezije,tak bude 5 rokov brat zaistovaciu chemo v tabletkach. Je to svinstvo,byva jej z toho niekedy zle,ale da sa to vydrzat. Teraz ta caka niekolko mesiacov pekla,aspon pre mna to bolo najstrasnejsie peklo v mojom zivote,ale da sa to zvladnut. Ja som sa nemohla o prognozach s nikym rozpravat. Ked som si otvorila net a hladala info,tak vzdy po niekolkych vetach som to vystrasene zavrela. My sme sa nic nepytali, lebo sme nechceli. Ale vy ste mozno ini. My sme chodili do NOÚ na Klenovu do Ba. Boli sme a aj sme max.spokojni s nasou onkologickou. Je to beh na dlhe trate a vzdy tu bude strach,kedy sa to vrati. Teraz som u mamy,ale ked sa vratim domov,mozem ti napisat do ip pripravky,ktore sme uzivali kupovala som to v Rakusku. Zmena stravy bude lepsia az po liecbe. Pri chemoskach nesmie mama jest grepy a kysle veci,lebo to sa bije,ale to vam vas dr povie. ked budes mat vysledky z ct,daj vediet.
Ahoj. Moja mamka prezila zhubny nador v prsniku. Mala som presne pocity ako Ty. Sama som s tym mala co robit. Este si pamatam ako som sla k nej domov, s prepacenim som bola ,,posrata,, a v hlave, ze Pane Boze preco. Ked som dosla, tak ona vyzerala tak ako som si myslela. Treba dat aj nieco na upokojenie, lebo si zacne klast mnoho otazok preco, ako a preco prave ona a kde spravila chybu a zacne citat po internete katastrofalne pripady. ... Skratim to. Zvladla to tak nakoniec, ze cipana, nikdy som si nemyslela, ze ona je tak silna osobnost. Klobuk dole ako bojovala a ako chcela zit. Ked jej bolo najhorsie na zaciatku, tak som jej pustila 13. komnatu jednej spevacky. Sa mi zda, ze jej to pomohlo, lebo ta spevacka hovorila, presne to co ona prezivala. Dam Ti link. http://www.ceskatelevize.cz/porady/1186000189-1...
@treissy chcem sa vyjadriť k tek cole, preboha, veď to je nápoj ktorý obsahuje tony cukru a z bieleho cukru rakovina žije a čerpá energiu, to treba vyradiť ako č. 1. Moja teta mala tiež rakovinu prsníka, dostala sa z toho a už je 6 rokov OK, dá sa z toho dostať ale treba pochopiť určité veci, ktoré sa týkajú stravy a životosprávy. Pitím sladkých nápojov by akurát tak chorobu podporila, ver mi, ja som mala raka pred pol rokom, lymfóm.
@katka26021974 Kati, ja som popri chemo jedla tony grepov a pomarančov a pila šťavy z nich denne....to sú síce na chuť kyslé veci, ale ono je to naopak, organizmus nám zakyslujú napr. čokolády a zbytočné cukry /znie to na hlavu ale je to tak/. Telo treba najprv zbaviť prekyslenia, v zásaditom prostredí sa rakovina neobjaví..a tiež som presvedčená, že zmenu stravy je treba zahájiť okamžite, nie po liečbe, aspoň mne sa to vyplatilo..
@treissy Až teraz som si všimla, že si reagovala. No, mamina nosila parochňu z umelých vlasov. Rok, teraz už má svoje vlasy a kučervia sa jej, pritom mala vždy rovné. 😉 Najhoršie bolo prvé strihanie strojčekom. Ja som jej ich ostrihala, poplakalai sme si, ale tak... Vlasy dorastú, to je najmenej...
Jaja a podkovičník berie. Teraz.
@treissy A sú hlasím s
@cat tú Colu... To je podľa mňa blbosť. Presne, treba odkysliť telo. Samo, že všetko s mierou. Mamina teraz prechádza na túto stravu. Keď som tu čítala ďalšie príspevky, tak fakt, klobúk dolu, pred bojovníčkami. Moja mamka mi povedala, že ona si nepripustila, že by... Proste nie. Ona mala len ,,silnejšiu" chrípku. Ono to možno bolo a je tým, že jej prognózy boli od začiatku dobré...
@raszuz kombuchu som počula viackrat ,aj priamo ,ale colu ešte nikdy v tejto suvislosti
@xlucia áno,ale raszuz tam vyššie spomína tu colu :
" ked mamina chodila na oziare, tak jej poradili pit colu, lebo vraj to dodava energiu, ale mozem ti zistit presne, dokoca jej mladsi brat tiez nedavno bral oziare kvoli rakovine semenokov a tiez mu to bolo poradene, skusim zavolatvmamine, co este take uzivala na podporu a dala by som vediet"
@barcelona94901 ja viem, len som babam vysvetlovala ze preco sa cola tak nelogicky odporuca. ale ono to fakt funguje
v pondelok bola prvý krát na onkologii-bol to velmi zvlaštny pocit....docent jej tam poradil betaglukan500....ale popri tom berie aj vitamin C,lactoflor,a B17 v podobe marhul.jadierok....uvidime čo bude zajtra,dufam,že to dopadne dobre a budu ju moct čo najskor operovat,lekár povedal,že prognozy na uzdravenie su dobre,že včas sa to zachytilo-aspon toto nás potešilo trošku....začala si odštavovač cviklu,mrkvu proste vela ovocia a zeleniny....úplne vynechala bravčové maso a nahradila ho kuracím,kačacím,zajačím.....našla som na nete knihu Ked do života vstúpi rakovina-máte ju niektorá baby prečitanu???? dakujem za odkazy
@treissy moja mamka mi zomrela pred 10mesiacmi ☹ ...mala rakovinu hrubeho creva...bojovali sme 5 rokov..sama operacie,oziare....lekari jej nedavali sancu..iba par mesiacov....a nakoniec zila 5 rokov...uplne ma to zmenilo...
vies,u nas zaberalo najma to,ked SAMA verila,ze to bude ok...a tazko bolo tvarit sa pred nou,ze : aaaale mami,ved to zvladnes,to len tu pojdes na par dni,tam polezis chvilu a bude vsetko ok...myslim,ze urcite poskusajte aj rozne prirodne zalezitosti-ale rozhodne nerieste uplne vyhladovanie organizmu-myslim iba pitie stiav a ziadne jedlo dlhsiu dobu...videla som na onkologii kadejake pripady,mamka tam chodievala vlastne 5 rokov...a s mnohymi zenam sme sa aj rozlucili...ALE,mnohe sa vyliecili...takze len bojujte,v ziadnom pripade si nic ine ako vyliecenie nepripustajte...
no ale k tym prir.stavam....bolo tam niekolko zien,kt. na nejaky cas odmietli chemo a dlsiu dobu pili iba stavy...velmi si tym oslabili organizmus-nacas im bolo AKOZE lepsie,akoze sa choroba zastavila...ale potom sa to nejako rozbehlo rychlejsie ☹ rozhodne neoslabovat,ale podporovat ogranizmus...
vlasy-mamke som kupila peknu parochnu z vlasoveho studia-trocha ju na nej kadernicka pristrihla a poviem ti,ze len velmi blizky ludia vdeli,ze to nie su jej vlasy....a nie po kazdej chemo vlasy vypadnu-inak potom mala vlasy ovela hustejsie ako pred chorobou...
a najma,brat mamku uplne normalne,nesnaz sa jej pomahat za kazdu cenu,resp....snaz sa k nej spravat ako doteraz..potrebuje citit,ze je potrebna,ze s nou normalne dalej ratate a ze nik z vas ju neodpisuje-viem,ze ju neodpisujete,ale moze prist na nu depka a bude veeeelmi citlivo riesit vsetko...skratka,normalne jej nieco daj na starost-akoze....samozrejme,musi sa to vsetko najprv v nej utriast-aj v tebe,vo vas....
bude to urcite vsetko dobre....vylieci sa a bude mat este vela radosti z vnucatiek 😉
ak by som ti vedela nejako poradit...napis,ak mas nejaku otazku....drzim palce
@treissy joooj,este som zabudla...aj mamke spominali Colu-a to tak,ze ked jej bude velmi zle od zaludka,bude vela zvracat...po lyzickach si ma dat...takze nieco na tom bude..nikto nekaze pit litre
inak,nie po kazdej chemo a oziare je zle od zaludka...zalezi vela aj od jej organizmu a dalej,pri spravnych liekoch sa to da zvladnut...a keby sa citila slaba...kedykolvek sanitka,prip.auto..a sup na infuzku....necakajte,treba stale lekarov s tymto "otravovat",dokonca aj na onkologiu mozte kedykolvek zajst a predpisu ivfuzku s kadecim-mineraly,atd..takze vela veci je na podporu pri oziare a chemo,ale niekedy si to clovek musi vydupat 😠 😠
ja som 30 min. pred každou chemot. dostávala tabletku proti zvracaniu- nato má nárok každý onko pacient. Kolu by som nepila ani po lyžičkách, ja používam kolu akurát tak na čistenie záchoda, nato je celkom dobrá. Ludia si vôbec neuvedomujú kolko je len v jednom litri kociek bieleho cukru. 😝
@treissy dosť sa odporúča aj vitamín D..tiež som ho brala... tešte sa, že je choroba zachytená včas, to je výborná správa v tejto..situácii. A inak so mnou chodili na chemo aj ludia ktorým vlasy vôbec nevypadali, aj to sa stáva..a ak by vypadli, dnes sú dostať ozaj parádne parochne, na nerozoznanie od vlastných vlasov.. 😉
@treissy ahoj , my sme boli tri najlepšie kamarátky, jedna sa bohužiaľ zabila v apríli 2012 v aute, a druhej v septembri diagnostikovali zhubný nádor na prsníku najvyššej agresivity.
Veľmi ma to vzalo . Kamrátka podstupila operáciu, pomerne silnu chemoterapiu ( vypadali jej vlasy ), potom rádioterapiu a teraz je na biologickej liečbe, ktorá má trvať asi 5 rokov.
Dvakrát do týždňa jej volám , cíti sa dobre, nenašli sa metastázy a prognozy má veľmi dobré . Veľmi sa z toho teším .