Zdravá strava, alebo ako nepriberať

skaredekacatko
7. mar 2014

Mozno uz tu je taka tema neviem naist. Mne nejde o ziadne diety kury a podobne to absolvujem teraz. Za dva dni to ale konci. Tak sa chcem poradit s ostatnimi ako dalej? Chcela by som upravit svoje stravovacie naviky ale na nete su len diety a pod. Ja len chcem lepsiu stravu bez toho aby som musela totalne upustit od prilohy 😀 ako ryza zemiaky. Od jedenia chlebu. Ja neviem co je pre organizmus najlepsie kedy jest ovocie co sa hodi na veceru
Cvicit chodim a cvicim aj doma.Ak mozete dajte sem aj dobre recepty.

siska53
7. mar 2014

Jedz pravidelne,aspon 5x denne mensie porcie,ovocie sa vraj ma jest len,doobeda (no ja neviem,ja som,teraz dochrumala jablko 🙂 ).
skus obmedzit pecivo,zarad viac zeleniny a ovocia najma,v surovom,stave (aj,cvikla ci karfiol su mnam take surove).
skus nove veci,ak nepoznas,pohanka,pseno,quoinoy ako prilohu namiesto len klasickych zemiaky-ryza-cestoviny, len chude maso,ak,maso jedavas a k,tomu velku porciu salatu.
obmedz sladke,pouzivaj skor zdravsie nahrady sladidiel ako je stevia ci xylitol,cukor z kokosovych kvetov.
ked uz sladke,skus susene ovocie,alebo,radsej domace kolace,napr.domace kolace z,ovsennych vlociek.
nevyprazaj,co najviac na pare var,alebo dus.
pi cistu vodu a vynechaj sladene napoje,alebo ich najskor postupne obmedz na minimum.
urcie nehladuj,ale obcas si,sprav bud len,ocistny vodovy,ci ovocny,alebo zeleninovy den.
to,je,moja,rada.

dadda
7. mar 2014

mne pomohlo sledovat si prisun kilojoulou (najdes v energetickych tabulkach na nete) a mozes jest v podstate vsetko, len nepresvihni nad 5000kJ ak chces schudnut, no zalezi aj kolko si jedla doteraz.
ak chces nejaky jedalnicek napis mi IP ja mam nejake zostavene, podla ktorych som sa stravovala, ale su dost prisne. no jes 5x denne.
@skaredekacatko

m.i.r.i
7. mar 2014

@skaredekacatko dojdi so skupinky https://www.modrykonik.sk/group/1890/
tam sa dozvies vsetko...je nas tam uz riadne vela 🙂

skaredekacatko
autor
7. mar 2014

@siska53 dakujem budem vyskusam tvoje rady.@dadda budem rada za recepty .Ja som v poctate bola chuda mohla som aj slaninu vecer jest ale po 30 sa pomaly ukazuje brusko mala som 48 pred 6 rokmi a teraz mam 54 a vyzeram tak trochu tehotna.Do teraz som jedla vselico vselikedy tak to chcem upravit

skaredekacatko
autor
7. mar 2014

@m.i.r.i. dakujem pridam sa pokukam recepty.

7katka
7. mar 2014

tu je to este lepsie podane http://www.alternamedica.sk/tcm.html

pragmaticka
7. mar 2014

@siska53 to uplne vystihla..!ak budes vsetko dodrziavat, budes zit velmi zdravo co je najlepsie ako prevencia proti vsetkym moznym chorobam! 😉

siska53
7. mar 2014

@skaredekacatko este ti napisem moju skusenost-byva mi tazko po pecive,chlebe a tak,rozhodla,om sa,ze to obmedzim,cize som,jedla pol rozka ci pol krajca chleba na ranajky a podarilo sa mi aj schudnut skoro kilo.ja to sice nepotrebujem,ale stalo sa.
a dost casto kupujem aj spaldove pecivo,uz som,piekla zoparkrat i vlastny chlieb z jacmennej ci ovsennej,muky,pol na pol s bielou,lebo bez,bielej uplne,si netrufam. A je i kopec inych muk,amarantova,razna a neviem,este aka,v bio obchode maju slusny vyber.
a tak,peciem i kolace tak,ze pol na,pol s bielou mukou a cukru davam,vzdy menej,ako pisu.
dokonca aj knedlu som,tak robila -aj zo spaldovej muky i vianocne kolace.
tak vela,stastia.

skaredekacatko
autor
7. mar 2014

@siska53 dakujem budem sa riadit. Chcem sa opytat ked mam chut na sladke mozem ovocny jogurt aleno banan ci tvaroch doma ochuteny. A co celozrne pecivo je zdravsie ako normalne?

skaredekacatko
autor
7. mar 2014

@7katka zaujimave to som aj v celku hladala leno teoriu 5 jedal a ze mam cvicit ovladam len to ze co mozem 😀 kedy tak to neviem.

7katka
7. mar 2014

@skaredekacatko mlieko a ovocie by sa nemalo, len samostatne

7katka
7. mar 2014

@siska53 skusala si 3-4 dnove pecivo, drozdie je problem alebo potom kvaskovy chlebik

danika12
7. mar 2014

Ja som zacala teraz take, ze vynechat uplne rafinovany cukor. Ze vraj a cukru sa uklada najviac tuku, ani nie tak od plnotucnych vyrobkov. Ja som si kupila aj knihy Sweet poison sa to vola, no akurat pre mna lebo Ja som bola sugarholic a chocoholic a neviem co este. Je to tam krasne vsetko vysvetlene, ako telo proste nevie cukor spracovat a rovno sa uklada v podobe tuku. A to nehovorim o tom, ze aky je navykovy, je to vlastne legalna droga. A navyse zvysuje apetit, takze vlastne takito ludia su stale hladni I a stale by nieco zobkali. Ja sa velmi tesim , ked uz vobec nebudem mat na cukor chut, proste nebudem zavisla....inak sa moze jest vsetko, v akomkolvek mnozstve a case. Telo si po case same zreguluje tie mnozstva pretoze v strave bude min. cukru. Ja mozem zatial povedat , ze po dvoch tyzdnov doslova prezierania, samozrejme nie cukor, som schudla 2 kg. Citim sa neuveritelne dobre, ziadna unava alebo bolesti hlavy, co ma vzdy trapilo. Teraz mam este take ze je den den v tyzdni si dam co chcem, takze si dam nejaku cokoladku ale to potom citim zase zmenu .....k horsiemu, unavu.

libusa57
8. mar 2014

@danika12 chcem sa opytat co jedavas ak vobec nie cukor lebo ten je vsade.Aj v cestovinach aj v ryzi myslim si ze ho obsahuju vsetky obilniny a prave tie davaju energiu.Ja som stastna ze sladke vobec nemusim.Ani nikdy nejem ale myslim iba na kolace ,cokolady ,cukriky a tak...Ale cestoviny a obilniny zboznujem 🙂

siska53
8. mar 2014

@7katka skusala,po operacii zlcnika a aj daky cas pred nim a aj teraz dost casto,aj tak mi byva(nie vzdy)tazko. Takze u mna,frciabi tie pukancove chleby(kamutovy,ryzovy🙂 )
ja,musim,byt tehotna,alebo intenzicne dojcit,vtedy je to ok.🙂

7katka
8. mar 2014

@siska53 aj ten kvaskovy chlieb si skusala?

siska53
8. mar 2014

@7katka nejaky taky som kupila zoparkrat,mal uvedene,ze kvaskovy,len mne akoby vadila ta muka,este ked je tam ina ako psenicna,ze napr.aj spaldova,tak je to lepsie. Ale u mna,je to ako-kedy.raz v poho,raz nie,preto som si zregulovala mnozstvo a je to ok.

7katka
8. mar 2014

@siska53 no ja som kupny nemala, len domaci, robim ho s celozrnnou mukou psenicnou

siska53
8. mar 2014

@7katka a ako sa robi ten kvasok? Lebo ja robim chlieb ci kysnute normalne z drozdia...

laskamoja123
8. mar 2014

@skaredekacatko presne tak ovocie obsahuje vela cukrov a sladov aj ked prirodných, je tazsie stravitelne ako zelenina a doporucujem ti 4 dc vody cistej na 10 kg vahy, čo najviac vypit dopoludnia lebo vtedy sa vyplavuju toxické a odpadové latky

horana
8. mar 2014

Treba si najist co komu vyhovuje, mne napr.:
-neveceriam, ako sa hovori na ranajky sa nacpem ako kral, o obed - neskorsi vdaka velkym ranajkam sa podelim s priatelom a veceru darujem nepriatelovi - obrazne, k tomu som sa postupne prepracovala znizovanim vecernej porcie az mi vobec nechyba
-nejem chemicke potraviny, naopak vela zivej stravy - salaty, ovocie, zeleninu...inak normalne aj prilohy, peciva a chleba pomenej a vyhradne celozrnne
- ked sladkost tak len obcas a "zravu" - resp. zdravsiu

toto mi staci na udrziavanie, plus pohybu kolko sa da

danika12
8. mar 2014

@libusa57 Praveze karbohydraty sa mozu, nemoze sa len rafinovany cukor, ci uz biely alebo hnedy. Vsetko co je v prirodnej forme sa moze, napr . aj ovocie, myslim, ze 3 kusy za den sa mozu, nie viac. Karbohydraty by sa mali celozrnne, co ja vzdy nedodrzujem, ale tak polepsim sa...Ide o to aby sa vylucil pridany cukor. Niekedy je to tazke, lebo ten cukor uz naozaj pridavaju asi vsade, do chleba, kecupu a majonezy, tak ale daju sa najst vyrobky s minimalnym obsahom cukru, kecup sa tiez nemoze, pretoze obsahuje vysoky obsah pridaneho cukru...je to jednoduche vlastne...len citat etikety.

mamazem
21. mar 2014

Pár všeobecných rád:
- každé sústo žuť aspoň 30 krát, žalúdok a črevá tak potravu lepšie stráva a neusádzajú sa zvyšky v črevách (dospelých človek si nosí v hrubom čreve priemerne 6-20 kg bordelu)
- nepiť 20 minút pred a 1 hodinu po jedle
- ku každému hlavnému jedlu zeleninový šalát (1:1 s jedlom)
- celozrnné potraviny (chlieb, cestoviny, nelúpaná ryža a podobne)
proste žiadna diéta, len úprava stravy 🙂
Tabuľku vhodných a nevhodných potravín nájdete u nás na mamazem.sk v sekcii Články, Zdravie a zdravý životný štýl