Ahojte zienky,o chudnuti je tu vela tem,ale ja som vyslovene závislá na sladkom.Moja povodna vaha bola 53kg a bola som spokojna a mam 158cm.Ide o to,ze som si prezila velmi stresove obdobie najprv predcasny porod a potom som prisla o mamku.Doslova som sa ukludnovala jedlom.teraz mam necelych 70kíl.Manzel ma lubi,ale dal mi najavo ,ze by bol rad keby som schudla.Ze sa mu viac pacim stihlejsia.Chapem ho.Jedna vec mi vyhovuje na tom ,ze som pribrala a to su väčšie prsia 😊.Ale ja sa aj hybem aj som zacala behat a vecer nejem,len tie sladké mnamky.Je to doslova zavislost ,neviem to nicim nahradit.Normalne ma napadlo,ze zacnem fajcit,ale to je hovadina😳.Ak mate skusenosti prosim podelte sa o ne 🙂.dakujem
@bonaqa2013 vidis ta lekaren ma nenapadala.A jasne ti fajcenie nieee ved mam kde inde davat peniazky.😀
@ematko29 nemám síce skúsenosť, ja nie som na sladké, ale závislosť na sladkom, rovnako ako aj ostatné závislosti, je psychologický problém. Sladká chuť je to prvé, čo dieťa ochutná. Chuť mlieka. Materské mlieko je sladkasté, táto chuť je teda spojená s elementárnymi pocitmi, s uspokojením potrieb, s pocitom bezpečia, lásky, kontaktu. Preto tak veľa ľudí siahne po sladkosti v strese, depresii, smútku, na ukľudnenie. Možno už samotné uvedomenie si tejto asociácie, ti pomôže a nájdeš si iný spôsob, ako sa upokojiť. Druhá tvár závislosti na sacharidoch, je metabolická. Ak neustále pojedáš sacharidy, hladina inzulínu stúpa, telo nespaľuje tuky, ako hlavný zdroj energie, využíva sacharidy, nadbytok uloží vo forme gykogénu a tuku. Akonáhle klesne hladina krvného cukru, okamžite pocítiš "potrebu", doplniť ju. A začarovaný kruh sa krúti ďalej. Ak si dáš krátky pôst, pár dní úplne bez bez sacharidov, zastavíš ho, nutkavé jedenie sladkostí prestane a postupne môžeš prejsť na stravu s optimálnym množstvom sacharidov, ktoré je skutočne oveľa nižšie, ako ľudia zvyknú konzumovať.
@ematko29
ja som tiež závislá na sladkom a každý deň musím mať niečo sladké...pre ma je raj na zemi vianoce a velká noc,ked mám doma za krabicu koláčov,vtedy nepotrebujem mať ani varenú stravu...
nikdy som nepiekla a normálne som začala apon tými nepečenými tortami,lebo ked doma nič nieje tak mám doma v chladničke nepečenú tortu 😀 😀
neviem sa kontrolovať a beriem to ako uspokojenie na nervy...
kúpila som si musli a to vyjedám večer pri telke,ako náhrada za pochutiny...
snažím sa mať pevnú vôlu a hlavne ked sa blíži leto,lebo vtedy sa nemôžem na seba ani pozrieť...😀
@ematko29 Je to zavislost, mas pravdu. Takze musis si potrpiet tyzden-dva bez sladkosti, a potom uz bude lahsie. Po mesiaci nebudes ani mat chut na nejakeu cokoladu. Cvicit, hyat sa, ale ani nie prehanat, lebo na chudnutie je pre telo dolezity aj pohyb ale aj oddych, cas aby sa zotavilo. Samozrejme, optimalny pitny rezim, ziadne dzusy, ale to uz predpokladam vies. 🙂
Ja sa stravujem relativne zdravo, ale hlavne v zime ked su sviatky, tak sa tak namotam na sladke, ze potom este cely januar musmi kazdy den zjest cokoladu, polku alebo celu :D Ale teraz uz leto je blizko, tak som si uz zvykla, ze jedina sladkos ktoru zjem su vlocky na ranajky, trosku v tom goji alebo suche hrozienka, a trosku ovocia (ani s ovocim neprehanam, aj tam je cukor), to je cele.
tiez som mala dlho dlho problem so sladkym ale uz casom som si zvykla ked mam chut na sladke si urobit caj 🙂
@ematko29 Stitna zlaza urcite vplyva na to, kamaratka tiez berie lieky, pribrala z toho, a tiez tazko chudne. Ale to urcite zdrava strava vela pomoze, ja sa fyzicky citim zle ked mam 2-3 dni pred kramami ked prehanam so sladkostami, pizza a neviem este ake hluposti, normalne mi je z toho zle 🙂
Skús prejsť na zdravšiu variantu sladkostí, horká čokoláda, domáce napečené koláčiky s celozrnnej múky a menším obsahom cukru (ja dávam väčšinou len polovicu oproti receptu a to ešte časť nahradím stéviou alebo brezovym cukrom), ovocné sorbety. Mne sa úplne vynechanie sladkosti neosvečilo.
@ematko29 Psychika robí veľa (stres, vyčerpanosť, smútok, depresia), to áno.
Napriek tomu by som ti poradila zamerať sa na jedálniček. Naopak, neradím vynechať sacharidy na niekoľko dní, moje skúsenosti totiž hovoria že "po odriekaní" si ich bude telo o to nástojčivejšie žiadať.
Odporúčam ti teda, aby si práve sacharidy zaradila do jedálnička v dostatočnom množstve a pravidelnosti, a to najlepšie komlexné (celozrnný chlieb - čítaj zloženie, napr. Slatinský celozrnný chlieb, grahamové rožky, celozrnné cestoviny a ryža). Na raňajky jeden väčší krajec, obed, večera porcie zhruba do ruky (sú odhadom optimálne množstvá, čiže chlieb/rohlík do 50g, obed, večera do 100g). Alebo krajec na olovrant a na večeru už sacharidy vynecháš. A nepodceňujem prísun jedla v pravidelných 2 - 3 hodinových intervaloch (v tomto kontexte rozumej prísunom jedla aj jedno menšie jablko 😉, pretože ľudia si zvyknú pod pojmom "jedlo" predstaviť niečo vo forme kompletného obeda 🙂 ).
Práve týmto pravidelným prísunom jedla nevylučujúc ani sacharidy sa vyhneš kolísaniu glykogénu, s tým súvisiacim návalom vlčieho hladu a nutkavej chuti na doplnenie rýchlej energie - ktorým je, pre náš organizmus, práve CUKOR rafinovaný, čiže biely v podobe sladkostí.
A konkrétne tipy? Keď ťa prepadne náhla chuť na sladké, dopraj si ovocie v rozumnom množstve (t. j. do 150 - 180g). Úplne ideálne by bolo, keby si si ho dala s bielym jogurtom alebo tvarohom, nielen znížiš jeho glykemickú hodnotu (súvisí opäť s glykogénom a ukladaním v podobe tuku) ale zároveň majú bielkoviny dobrú schopnosť zasýtiť. Prípadne kocku kvalitnej horkej čokolády (80% a viac).
Ako barličku, ak nutne chceš niečo užívať, odporúčam chróm.
@ematko29 hladovka nie je riesenie, dobre ze si ju nezacala drzat
@miriam11 to mas pravdu, voda je super namiesto sladkeho len nie vzdy to aj dlho funguje 🙂
Tak sladke len do 12! A potom vydrzat!
@misulienka84 ked mam chut na sladke tak si dam ovocie
@moniciatko9 anole n ja mam vyslovene chut nanezdra ve hovadiny.:(
ale vsak sem tam si mozes dat aj take nezdrave 😉
@ematko29 hladovka je výborná vec, ale treba ju vedieť robiť a hlavne to má slúžiť ako štart zdravého jedenia. Nie, že zhodíš pár kíl a rozožerieš sa ako prasiatko. Ak máš záujem robiť hladovku, vôbec to nerieš na koni, tu ti na to popíšu tie obligátne bludy. Sú fóra, kde sa sústreďujú ľudia, ktorí majú s pôstmi skúsenosti. Tam si treba písať o hladovke, nie tu 🙂
@lorela robievam pôsty pravidelne a žiadny spomalený metabolizmus ani nárast hmotnosti sa nekonal. Prečo sa vyjadruješ k niečomu, čo si nikdy neskúsila a pravdepodobne o tom nevieš vôbec nič? Alebo ak si to skúsila, tak si to musela evidentne robiť zle, inak by tvoja skúsenosť bola iná.
@alaguema Tak, @lorela mozno myslela na mesacnu hladovku, alebo nejaku kvazi-hladovku "dietu". Ty asi myslis na intermittent fasting, to je vec ktoru robia ludia co sa vazne venuju fitnessu a bodybuildingu. Ale jeden den v tyzdni alebo kazdy druhy tyzden si dat taku ocistu/hladovku je vraj dobra vec. Ja spotujem pravidelne, stravujem sa zdravo, ale nejaku hladovku nepotrebujem, ono staci si najst nejaku strednu cestu a byt veeelmi trpezlivy, vysledky pridu.
@guinevre pôsty sa robia zo zdravotných dôvodov, alebo aj z iných (napr. duchovných). IF je niečo iné, inak ale skvelý spôsob stravovania, ktorý mi vyhovuje. No a mesačná hladovka je už iný level. Ja robievam 1 deň, 3 dni a 7 dní. Netvrdím, že je to pre každého, ale rozhodne to je veľmi zdravá vec a existuje, žiaľ, šialené množstvo predsudkov, ktoré zbytočne brzdia ľudí, ktorí sa o tému začnú zaujímať. Pre človeka, ktorý nemá pevnú vôľu to, samozrejme, nie je vhodné, ak sa po 3 dňoch na vode napchá čokoládou 😎
Fajčiť nieéééé... peňaženka zaplače... opýtaj sa v lekárni čo majú na potlačenie sladkého .... Kolegyňa si pred rokmi kúpila chróm a tam bolo napísané že potláča chuť na sladkosti.... ešte si môžeš dať žuvačku, alebo si umy zuby štipĺavou zub. pastou...