Ahojte. Mám 26 rokov a 3 roky som bola závislá na nosových sprejoch. Ja som používala Orinox. Ako každý viete, nevedela som bez nich existovať, musela som ich mať stále v taške, nonstop. Dokonca som ich užívala aj cez tehotenstvo, kedy sa mi objavila aj tehu nádcha a to bol horor ešte viac. No teraz 10 mesiacov po pôrode som si povedala že už stačilo. Keďže aj ten jeden sprej stojí cca 7€, potrebovala som na mesiac asi 4-5, kedy ako. V jeden pekný pondelok som sa teda rozhodla že skončím. Tiež som čítala diskusie a pozerala návody ako s tým prestať. Najpraktickejšie sa mi zdalo striekať len do jednej dierky, a neuverite ale funguje to. V pondelok som začala striekať iba do ľavej. Vez deň sa to dalo zvládnuť dýchať len jednou dierkou ale obávala som sa noci😅 ale teda vravím si, že už keď som cez deň vydržala tak vydržím aj noc. Ja zaspávam na pravej strane, a potom sa otáčam na ľavo. Mám tak spánkový rituál😅 No neviem či to má s tým súvis, ale ležala som na pravo, dýchala som ľavou dierkou a po chvíli som sa otočila na ľavo a mne sa tá pravá dierka normálne uvoľnila. Celú noc som dýchala nosom ako keby som si dala kvapky😅 keď som sa ráno postavila z postele zas plný nos. Tak som striekla zas do ľavej, do večera sa mi uvolnila aj prava.. čize v stredu som už dýchala cez pravu uplne. Tak som sa rozhodla že od štvrtku nebudem striekať do ľavej, a tak aj bolo. Ľudia ja keby som vedela že za 6 dní sa mi nos úplne uvolni tak s tým skončím už dávno (ano som sprosta že som to neskúsila😂) takže vás týmto chcem povzbudiť, samozrejme že sem tam sú ešte stavy plného nosa ale pomiznú do polhodky najviac a v pohode dýchate. Je to trošku dlhšie čítanie, a gramatické chyby som neopravovala tak sa vopred ospravedlňujem.😅
inak tiez som taky zavislak. a tvoja metoda je super. sama som ju vyskusala a fakt funguje.
aj som sa tiez tak zbavila zavislosti. jediny problem je u mna ten ze mam decka co mi neustale nosia choroby a ja ochoriem vzdy od nich a som tam kde som bola, prtoze ked mam nadchu a neuvolnim nos nedokazem si poriadne vyfukat sopel a privodila som si tak strasne neprijemny zapal dutin.takze pri nadche dam sprej a som tam kde som bol. musim pockat kym tie decka z toho vyrastu
To si dopadla úplne super ze si nemala trvalé následky. Ja som bola závislá 6 rokov na nasivine. Tak mi to dokakalo sliznicu ze mi ORL musel robiť turbinoplastiku..teraz som aktuálne od tohto leta oficiálne bez nasivinu, suchého a upchatecho nosa..ale kortikoidy (DIMISTA) musím sprejovat počas nádchy a morská soľ. Už nikdy nesmiem žiadne nosove kvapky použiť 💪
@sichtulica no ja som sa tej plastiky bála viac ako pôrodu, takže som rada že to dopadlo tak ako dopadlo😅 teraz som asi mesiac bez toho a sem tam ešte príde stav, ale už si poviem že už keď som toľko vydržala tak už nič nestriekam😅
@lucia13022023 to len musí prísť samo, toež som si to nevedela predstaviť, a vravím, keby som vedela že to bude také jednoduché už dávno skončím
@cibozeneviem áno je to veľmi veľmi nepríjemné, cele to vypaľovanie, plus mne musel ešte chrupavku v nose nalomit lebo sa tým laserom tam ani nevedel dostať..nos bol umrtveny ale tie pocity a ten smrad,hrozne..každý kto je závislý nech s tým radšej hneď prestane ako podstupovať turbinoplastiku ..
@cibozeneviem mna by zaujimalo ako clovek k takej zavislosti pride. Zacne ti podavanim pri nadche ci ako?
Hlásim sa k závislákom. 7 rokov na otrivine! Mne pomohlo úplne ale úplne vysadiť...ja o sebe viem, že mám pevnú vôľu ale tak toto bola moja slabá stránka. Až jedného dňa som si povedala dosť, ja som za mesiac aj 4 spreje použila. Normálne som striedala lekárne, keďže v jednej mi lekárnik odmietol predať 4 kusy 🤣 kukol na mňa a vraví, že či viem, že sa môže sprej používať len 7 dní, lebo hrozí závislosť, tak vravím, že ja som závisla už 7 rokov..pozrel znova na mňa a vraví, že v tom prípade vám predám len jedno balenie.. trocha som sa zahanbila ... už je to skoro 5 rokov, čo som do nosa nestriekla absolútne nič.. aj keď som chorá alebo sa mi upchá nos, pretrpím to ale nič ma v tomto živote už neprinúti striekať do nosa speje alebo kvapky...
@lucia13022023 pripájam sa
@sichtulica a aké si mala príznaky alebo prečo vlastne si ju podstúpila? Práve som vstala tak neviem normálne sformulovať veru 🤣🤣 bolel ta nos, alebo prečo si si povedala, že idem? Ci doktor ta poslal?
@zuzinabila ja som striekala celý život ale vždy len keď som bola chorá, čiže tak cca 5 dní raz do roka. Ale vlani mi začala nečakaná alergická nádcha a doktorke sa nedalo dovolať aby mi niečo na alergiu predpísala, a zrazu som si uvedomila, že striekam Muconasal a Olynth už 3 týždne a neviem bez toho byť! 🤷🏼♀️Trvalo to 2 mesiace a použila som presne metódu čo autorka a zrazu do 5 dní som bola úplne ok
@lucia13022023 ochorela som a šla som k obvodnemu, ten ma poslal na ORL. A tam sa to cele začalo. Pozrel do nosa a hneď vedel ze musím striekat nejaké kvapky lebo nos a tie mušle v nose boli v hroznom stave. Okamžite mi to zakázal, vyliečil ma z choroby a predpísal kortikoidy a lieky na alergiu (antihistaminika) a dal kontrolu. Velmi zle som znášala tie stavy upchateho a plného nosa,svrbenie a strašne sucho v nose. S tými kortikoidmi mi nos trochu povolil ale pri kontrole to už vôbec nevyzeralo dobre,mušle v nose úplne zhrubli a branili mi vo voľnom dýchaní. Všetko spôsobilo 6rocne uzivanie nasivinu (aj 6-7x denne) takže ak som sa z toho chcela dostať jediná možnosť bola už len turbinoplastika. Neľutujem a som vďačná ze ma vlastne z toho dostal...keby neochoriem a nejdem k DR a ten by ma neposlal na ORL tak som závislá ešte stále..
@cibozeneviem ja strašne dlho už neviem či sa to bude dať
@sichtulica môžeš mi prosím vysvetliť čo to je ta turbinoplastika, ďakujem
@sofia1979 je to zákrok pomocou ktorého ti odstránia opuch z mušlí (lastur)na bočných stenách nosa.. robi sa to laserom a celý zákrok sa robí ambulantne a trvá to asi cele so všetkým 30 minút. .nos úmrtia tamponadou, do zadku pichnú injekciu a potom to už len odpalia laserom (zmenšia teda tie mušle a tým sa zväčší priechodnosť nosa a pacientovi sa uľaví co sa týka dýchania) potom to trosku trvá kým sa to zahojí, treba dávať masť do nosa,sprej co lekar predpíše a do mesiaca si už v pohode...
@sichtulica ďakujem a teda pomôže to na tú závislosť?
@sofia1979 ak sú tie mušle zhrubnute natoľko ze sa už samé alebo za pomoci kortikoidov nevedia zmenšiť tak je to potrebné urobiť ak si stále nechcete striekat spreje... a ak si sama neviete poradiť so závislosťou choďte za obvodným, povedzte mu aký máte problém,popýtajte lístok na ORL a choďte tam. Ak natrafíte na dobrého ORL lekara pomôže vám z toho sa dostať ale bude váš to stáť samozrejme veľa času stráveného u lekára a penaženku. No určite to stoji za to ak si človek nevie poradiť sam
@sichtulica ďakujem vám krásne, skúsim toho doktora či sa mi dá ešte pomôcť
@sofia1979 držím palce
@cibozeneviem Skusala som tu metodu ktoru tu opisujes.Cez den mi to pomohlo.Ale na spanie musim pouzit do oboch stran.Inak mam pocit,ze sa zadusim a v noci sa budim s tym akoby som sa dusila.Prrd rokmi som bola zavisla na nasivine ( 1 flaska na mesiac). ORL doktor mi predpisal dimistu.Ta mi neuveritelne zabrala. 2 roky som nemusela nic pouzivat Dostala som anginu a zas som do toho spadla.Ale to uz stary doktor neordinoval a nova doktorka mi predpisala ine,ze lacnejsia alternativa.Aj ked som trvala na dimiste.To mi nepomohlo.A tak teraz pouzivam kvapky do nosa tak 2-3 krat za den.Teraz v pondelok ma caka vyšetrenie u noveho lekara.Dufam,ze mi pomoze.Nechcem este podstupit turbinoplastiku.Pre mna je to ako uplne posledne riesenie.Bojim sa toho
@zuzinabila ano ja som bola chora, striekala som týždeň, lenže som bola stále chorá tak som striekala ďalej.. a o tom že je to závislosť som ani nevedela že ozaj su až tak návykové.. no a nejako som mala stále plný nos až to vôbec neprechadzalo a už bolo zle😅
@madielilly ja ked som striekla na noc do tej lavej doerky, tak som ležala v kľude a dýchala cez jednu dierku, a nebolo to až tak strašne v pohode sa to dalo zvládnuť.. teda ľudia som strašne rada že som s tým skončila a že to bolo také rýchle
@sichtulica ďakujem veľmi pekne
Ahojte som xyz a bola som závislá na olynthe 😀. Bolo to pred 17rokmi. Trvalo to pol roka. Ale dala som to. Aj teraz je tá hranica veľmi tenučká. Stačí len čo trošku byť chorá a povoliť a som tam kde som bola.
Hlásim sa ako 12 ročný závislak na olynthe🙋♀️ super, že sa ti to podarilo, ja viem seknut so všetkým, fakt ze so všetkým zo dňa na deň ale olynthu sa zbaviť neviem 🤣