Závislosť na lieku

13. máj 2020

Ahojte potrebujem poradit. Mala som 3m problem s hroznym kaslom. Doktor mi hlava nehlava predpisoval sirup Phrometazin 5 Berlin chemie. Dokopy mi predpisal 5 alebo 6 flasticiek. Ja viem ze som blba ze som necitala pribalivy letak ale mne bolo tak strasne ze ma to ani nenapadlo. Ide o to ze minuly tyzden v pondelok som ho vysadila a v piatok prisli tie hrozne stavy. Nespavost, depresia, apatia, svalove zasklby, nechutenstvo, tras celeho tela, normalne az na umretie mi bolo a stale je. Doteraz ma ani nenapadlo ze to moze byt z toho ale moja mama mi poradila pozriet sa ake lieky som brala. :( Ako to je so závislosťou? Prejde to alebo co mam robit? Ako dlho to bude trvat. Zajtra budem volat dr ale je az poobede tak hladam nejake skusenosti alebo dobru radu. Prosim nepiste mi aka som blba, to viem a som uz tak ci tak v poriadnej depresii. Najhorsie je ze mam maleho 15m syna a nevladzem sa teraz o neho ani starat tak je u babky. Je mi z toho strasne :((

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
13. máj 2020

@viestta to aj moja mamina hovorila ale hrozne si to vycitam ze som neprecitala ale keby mi aspon povedal ze je taky nebezpecny ☹️ pouziva sa aj pri psychiatrických chorobach a ked sa dlhsie uziva nema sa hned vysadzat ale ja teraz neviem co mám robiť a brat ho uz nechcem ale tieto stavy to je nieco strasne nikdy som to nezazila😢

deti95060810
13. máj 2020

liek čo si napísala som brala aj ja...a dlho - kvôli kašľu...Nič mi po vysadení nebolo. Odporúčam navštíviť lekára...môže to byť niečo úplne iné...

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
13. máj 2020

Moja mamina brala nejaky liek psycho tiez na predpis a mala rovnake priznaky cca po tyzdni. Preto ma to napadlo

autor
13. máj 2020

@deti95060810 a ako dlho a ako casto?

autor
13. máj 2020

Ide o to, ze pocas tej liecby som ho uz raz chvilu nebrala ked som mala pocit ze mi je lepsie ale prisli tieto priznaky ale aj s kaslom tak som ho zase zacala brat a bolo dobre a teraz znovu keď som ho vysadila tak to prislo zas a este horsie.

autor
13. máj 2020

Ja uz som objednana aj psychiatricke kvoli tym stavom ale prislo to zo dna na den. Jeden den sme na zahrade uzivame si, jedli sme kacicu a bol krasny den a druhy den total depresia tras a tieto nechutne apaticke stavy, nechtenstvo a nespavost. A sirup som v poslednej casti choroby pouzivala hlavne na spanok

kp7333
13. máj 2020

Ak mas pocit, ze to moze byt vyvolane vysadenim lieku, volaj lekarovi. Mozno ti poradi vysadzovat postupne. Ale tie problemy mozu mat aj inu pricinu - napr. nedostatok horcika, co je bezne po viroze. Skus uzivat magne b6, tym nic nepokazis.

autor
13. máj 2020

@kp7333 uzivam 1000mg magnezia uz tyzden a bez zmeny. Zajtra zavolam len je az poobede. Ale tie stavy to je nieco strasne ako zavyslak sa citim.

kp7333
13. máj 2020

Este otazka: ten kasel mal aku pricinu? Robili sa vysetrenia - vytery, krv? Dlhotrvajuci kasel moze byt vyvolany atypickymi mikrobami - napr. chlamydiami, ktore sa pri nespravnej liecbe premnozia a napadaju nervovy system. To moze vyvolat opisovane priznaky. Da sa to zistit aj spatne vysetrenim krvi na protilatky.

autor
13. máj 2020

@kp7333 pravdepodobne plucne chlamydie. Mala som mesiac preliecene atb a kasel ustal a uz mi bolo celkom dobre kym som nevysadila tento liek.

autor
13. máj 2020

@kp7333 nemala som ich ani nejak moc vysoke. Lekar povedal ze hranicne

daisylucky
13. máj 2020

Alebo chod rovno k psychiatrovi, môžeš aj bez odporučenia. Ak je to závislosť, psychiater je na to odborník a tiež na depresie a pod., ak by nešlo o závislosť. A ak je ten tvoj obvodný magor...

kp7333
13. máj 2020

no pre istotu by som si dala urobit kontrolne odbery. pred rokmi som to mala, brala som vyse mesiaca atb, kasel ustal, ale mala som podobne priznaky, hrozne stavy plus sa pridruzili zavraty, ze som sa bala chodit. lekari si ma pinkali, neurologicka ma poslala na MRI, az jeden lekar, ktory s tym mal skusenosti, ma poslal na testy na chlamydie a boli tam vysoke hodnoty protilatok. Predpisal mi 2 balenia Sumamedu, ktore som brala vo vysokych davkach az po tejto liecbe problemy zmizli.

autor
13. máj 2020

@kp7333 takze na zaklade neuro stavov ti predpisal leiky na chlamydie? Ja som inak po tých liekoch na chlamy mala hrozne stavy. A co znamená ze si to brala vo vysokych davkach? Ja som brala 3 týždne azitromicyn a potom tyzden summamed

autor
13. máj 2020

@kp7333 to si mala po mesiaci atb take vysoke hodnoty protilatok?

autor
13. máj 2020

@kp7333 ja inak stale beriem chlamydil extra aspon

autor
13. máj 2020

@kp7333 napis mi prosim presne ake si mala príznaky

judar
13. máj 2020

Tu ostava jedine...zacat sa oddialovanymi a zmensovanymi davkami odstavovat ak zato moze ten liek

kp7333
13. máj 2020

Ano. Takmer po 2 mesiacoch. Tie protilatky sa tvoria oneskorene. Cize na zaciatku ochorenia sa nemusia vobec ukazat, alebo len hranicne hodnoty. A potom pretrvavaju aj nejaky cas po vylieceni. Ja som brala rozne atb, ktore na to nezaberali, len potlacali zapal. Az ten Sumamed zabral, ale kazal mi cele balenie uzit naraz, potom tyzden pauza a potom druhe balenie naraz. V jednom baleni boli 3 tabletky - na 3 dni, ale brala som vsetky 3 naraz.

autor
13. máj 2020

@judar len ja uz ho neberiem od minuleho utorka tak neviem ci je dobre znova ho nasadit.

autor
13. máj 2020

@kp7333 ja som mala po 2m kasla robene kontrolne testy po 3 tyzdnoch brania azitromicynu (ten je na chlamy) a mala som ich hraničné, tak mi potim dal este 1 balenie summamedu.

kukurica77
13. máj 2020

Ja som tiez brala tento sirup,ale musela som.ho vysadit.Mala som z neho hrozne stavy-malatnost,velmi zive sny a bolela ma z neho hlava.Co sa tyka kasla,tak to utisilo,ale tie vedlajsie ucinky boli desive...sa cudujem,ze si nemala taketo stavy pocas toho,ked si ho uzivala...ja uz ho nechcem nikdy brat.Viem,ze ma lekarka upozornila,ze sa po nom nemoze soferovat a tak.som si ho davala len vecer.Cez den som sa neodvazila.

kp7333
13. máj 2020

priznaky boli podobne - slabost az apatia, trasenie ruk, zasklby svalov a zavraty pri kazdom pohybe oka, ze mi bolo az na vracanie. a nevladala som prejst viac ako par metrov, hned som sa zadychala a busilo mi strdce. stavy ako na odpadnutie. ale nespavost som nemala.

autor
13. máj 2020

@kp7333 dakujem pekne za info. Poradim sa s lekarom. U mna je ta nespavosť neskutočná. Aj 3dni kludne nespim. Teraz beriem kvoli tomu stilnox inak by som sa uz zblaznila.

autor
13. máj 2020

@kukurica77 ano bola som z neho mega unavena ale pri tom kasli som bola aj rada ked som spala. A teraz zase nemozem vobec spat

kp7333
13. máj 2020

Sumamed a Azitromicin je ta ista ucinna latka. Je to liek prvej volby na chlamydie. este davaju aj Klaritromicin alebo ine makrolidove atb, pripadne kombinacie viacerych antibiotik, ked jedny nezaberaju. Chlamydie su potvory a je tazke sa ich zbavit.

kp7333
13. máj 2020

To verim. S nespavostou treba bojovat, lebo moze spustat psychicke ochorenia. Treba sa kazdopadne s lekarom poradit a porobit vysetrenia. Drzim palce.

autor
13. máj 2020

@kp7333 tak super ze tebe sa to podarilo. Uvidim teda co na to doktor. Zajtra by tam mal byt mlady, syn mojho, tak dufam ze tam bude. Dakujem pekne