Ahojte. Ešte sa Vás chcem opýtať ohľadom kvapiek. Písal som, že si ich dávam asi 7 rokov nepretržite niekoľko krát do dňa s tým že ked idem spať potrebujem tak 7 vstrekov po sebe do jednej dierky. Viem, že čo som si navaril si musím aj zjesť a môžem si za to sám alebo som to mal riešiť skorej, ale žial vtedy som si to nejak neuvedomoval. Mam len 21 rokov... Teraz som si nejak povedal, že sa dám na odvykačku. Nedal som si ich 2 dni vôbec čo je rekord. Je to veľmi ťažké, je to strašný boj sám so sebou a so závislosťou. Okrem toho že nos mam upchatý tak som neuveriteľné nervozny, úplne mimo, nesústredený a neprijemne stavy proste ako abstinenčné príznaky. Ja mam celkovo aj alergiu na pliesne a problémy so spaním a som fajčiar silný aj. Preto u mňa to je ešte 10 krát horšie ako u bežného človeka si odvykať ked mam takéto problémy aj. Mam pocit, že tie kvapky ma aj tak uspávaju a ukludnujú. Teraz tieto 2 dni som skoro vôbec nespal. Neviem si predstaviť ani takto fungovať lebo som ako mrtvola. Som študent na vysokej a toto leto zatiaľ nemám brigádu, tak som si povedal že skúsim ten čas využiť na odvykačku. Má to nejaký význam aj bez odbornej pomoci a bude sa to už lepšiť postupne? lebo naozaj veľmi chcem a tieto 2 dni neviem ako som prežil ale prežil len potrebujem vedieť, či to má význam a že to bude časom lepšie. Že nos sa uvoľní a abstinenčné príznaky pominú. Ak máte skúsenosti s týmto budem moc vdačný, nechcem vyhľadavat lekára, resp. zrejme mi dá tie kortikoidne či aké kvapky ktoré vraj sú proti zápalu. Každá skúsenosť, rada mi pomôže len potrebujem vedieť či to má význam a môže to mať dlhodobý úspech s tým skončiť nadobro. Ďakujem pekne
@pondelok01 Muconasal už sa hanbím v lekárni jak pes. Snažím sa bojovať ale je to veľmi náročné na psychiku aj pre telo lebo nespí a je unavene
@jaro1234444 prestan si to davat, a ked bude telo zo zvyku pytat nieco streknut, tak si daj ten sprej s morskou vodou. Zaklad je nemat iny sprej doma, ked ho nebudes mat, tak si nestreknes. Musis chvilu vydrzat, zaspat je tazke ked ma clovek pocit plneho nosa, ale ked raz vydrzia, tak uz to bude hned rano lepsie.
Ďakujem, práveže ich mám doma stále. Dosť robí aj psychika lebo už len ten pocit že si ich nestkreknem pred spaním robí šarapatu a ukludnovali ma aj a teraz nič. Už len z toho hľadiska je to náročné a že stále na ne myslím a myslím na dýchanie. Že človek to má už proste v hlave aj po takom čase ale veľmi chcem, ešte nikdy som sa takto neodhodlal a verím že to má význam teda ešte po toľkých rokoch takto so sebazaprením len riešiť, lebo nos už je asi veľmi poškodený aj čuch mám už strašne slabý a neviem či sa teda ešte obnoví
@jaro1234444 Si zavisly. Vyhladaj odbornu pomoc lebo prides o cuch uplne.
@jaro1234444 už som písala minule,mne sa to zlepšilo a pomohlo, aj čuch je v poriadku,a to som bola aj po mukotomii,ale ako som písala,skús odvykacku s jednou stranou,ak je to nezvládnuteľné takto.
@jaro1234444 Chod normalne na orl, maju s tym skusenosti..musis ti na nejaky cas nasadit kortikoidy, aby sa ti sliznica v nose stiahla. Sam to zvladnes tazko, neboj sa ist na orl.
@beata_k ako viem že som veľmi závisly a trápi ma to aj ten čuch že stratím úplne ale dúfam, že ak by som si odvykol že sa mi zas postupne bude obnovovať
Najprv zniz davku, kup si detsky olynth..
@jaro1234444 čo tak navštíviť ORL? Aj mne pomohli....do dvoch týždňov bolo po závislosti ....odvtedy mám pokoj....klop klop klop ...
@jaro1234444 alebo najskôr oduč jednu stranu, do druhej si dávaj,aby si ako tak vedel zatiaľ dýchať a po nejakom týždni už keď sa sliznica v jednej upokojí, prestaň aj s tou druhou dierkou.
Osobne ani pri nádche nepoužívam spreje ako píšeš....cela rodina vyplachujeme fiziologickym roztokom a keď už tak koloidné striebro ( 1l fľaša a prelejeme do fľaštičky od Vincentky)mimochodom nevytvara zavislost ale tiež netreba preháňať.....
Inak závislosť ako každá iná tak aj keď sa nezdá tak to ide riadne do peňazí tie spreje ..
Joj, aj ja som bola závislá. Genetik ma vytiahol do reality v tehotenstve, že ee, že môžem ublížiť babu. No taka motivácia, viac som si to nedala. Ale bolo to hrozné par dni. Inak, ja som si kúpila aj difuzer a dala si tam nejaké kvapky na uvoľnenie (eukalyptus myslím). Aj to zvlhcilo izbu a neviem ci placebo ale zvládla som to. Ale nech ti aj Dr kukne ten nos ako si na tom. A lieky na alergiu jedz, to môže pomôcť. No a nefajči
ale prosim Ta,tak dychaj ustami.Alebo pri najhorsim sa nevyspis tyzden ale nwboj sa potom budes spat ako drevo.Vyhid ten sprej,a kup ai morsku sol,difuzir a zvlhcuj vzduch vyplachuj nis a ked to nepomoze tal chod ma orl daku ti kvaoky a mas po probleme
@jaro1234444 máš jednoducho sanorizmus,čo je závislosť od nosných sprejov,preto sa aj píše že nesmieš sprej do nosa používať viac ako 7dní.To že máš upchatý nos a stratu čuchu je tým že si závislý a bez sprejov nevieš existovať a dýchať.Treba to riešiť na krčnom,sám z toho zrejme už nevieš von.
@jaro1234444 hrala som vodné pólo a stále mi z chlóru upchavalo nos. Dnes je tomu 12 rokov čo denno denne užívam sprej do nosa. Keď ho nemám mám také Panické stavy že dovidenia a u nás byte keby si bol, pod každým vankúšom tri. Nie je to vôbec dobre to ti je hádam jasné ale s každou závislosťou sa dá bojivat. Len sa musíš rozhodnúť .
@jaro1234444 Ja som bola závislá na olynthe. Viac ako 10 rokov som si ho kvapkala tak 2-3krat do dňa. Momentálne už 2 roky ne kvapkam nič a dostala som sa z toho sama, no bolo ta riadne ťažké. Ale zvládnes to.. Len sa nevzdávaj. Ja som si možno posledne 2-3 roky kvapkala detský olynth a potom som sa jedného dňa zobudila a povedala si dosť. Prvé 4 dní a 4 noci boli strašne ale potom sa to stále zlepšovalo. Len vydrz. Mne ešte pomohli take lepky na nos nasalstrips sa volajú.. Myslela som si ze to budu vyhodené peniaze no mne to fakt pomohlo. Tak ešte toto môžeš skúsiť.. Držím prsty.
Skús zacat s jednou stranou, ja som teraz tiez zacala, a ani neviem kedy mi samo uvolnilo jednu stranu bez spreja, jasne stale sa upchava, ale dokaze sa aj sama uvolnit bez spreja cize verim ze ho po case nebudem potrebovat
Inak tych 7 strekov nir je tak nerealnych pri spreji muconasal, mne staci iba jeden ale ja pouzivam otrivin mentol, to je ina šupa, ma to silny dostrek, Muconasal sa nedal ani poriadne stlacit, strekovalo to velmi slabo a malo a poriadne sa mi to ani nedostalo do nosa cize som musela striekat tiez na viac krat aby zaucinkoval
@jaro1234444 ahoj,píšem ti ako závislácka na kvapkách 8 rokov. Vystriedala som skoro všetky. Nevedela som si predstaviť bez nich život. Pred viac než rokom som sa nas*rala keďže som videla aké účinky to má. Myslím tým nato že keď som chytila nádchu,išla som vyskočiť pomaly z okna aké stavy som mala čo sa týka môjho nosa. .čítala som všeličo možné,že si treba dávať morskú soľ a odvykat si s tým. Po toľkých rokoch to nepomôže. Odvykla som si tak,že som si kvapky prestala dávať do jednej dierky,do druhej som si normálne stále dávala počas potreby. 2 týždne som mala upchatu tu jednu ,ale že veľmi a po 2 týždňoch samo od seba uľavilo. No a potom som prestala dávať aj do druhej,zas to potrvalo 2 týždne,tiež sa mi uľavilo a už vyše roka nepoužívam kvapky vôbec a normálne dýcham konečne. Treba vydržať len mesiac a všetko sa dá do normálu,ja som tomu tiež neverila,ale som živým príkladom. A inak to nebolo nič hrozne vydržať,aj spat som vedela aj dýchať. Držím palce.
@jaro1234444 Tiez som dlhe roky bola zavisla na sprejoch do nosa. A nahodou synovi raz lekar predpisal kortikoidny sprej do nosa. Kedze ho nedobral cely, skusila som si ho dat (na zaklade precitanych skusenosti s nim) a uz fungujem bez sprejov do nosa takmer rok. Medzitym som mala raz silnu nadchu, ale to som si davala teda poriadny pozor, aby som to so sprejom neprehnala a nebola zas tam, kde predtym.
@1gabriela13 prosim ta nechcem rypat ani nic podobne ale ako moze byt niekto navykly len na kvapkach?Pre mna ro je nepochopitelne
@jaro1234444 ja som tiež závislá na Muconasale🤷♀️ užívam kvapky už hádam 9 rokov, ale nie v takom množstve, mne stačí denne tak +-3x si dat, pred spaním tiež 1x a hotovo. Ale bez nich som ako zombie 😂 už som bola aj na orl a brala som nejaké lieky, na mesiac som mala pokoj ale potom som dostala kovid, nádchu, a som naspäť.
Poradim ti jedine návštevu otorinolaryngologa, určite to potrvá dlhšie si odvyknut ale dá sa to.
@jaro1234444 A ešte tie komentáre ze dat si miesto kvapiek morskú soľ 😂😂😂 to kto nezažil, nepochopí. Morská soľ, to je ako nedat si nič...
@dori92 inak to ORL fakt pomoze?to predpise nejaky sprej ci mast? A za ako rychlo ti to pomohlo?
@matqa411211 no mne pomohlo....závislá 4roky....spreje som mala snáď všade ...v každej izbe....v robote ....keď sa mi minul, chytala ma panika ....mala som od dr.kortikoidny sprej ...brala som ho cca tri týždne, medzi ním samozrejme aj moje...a tie som postupne prestala, lebo som cítila, že už mi ich netreba....odvtedy pokoj...už dva roky ...stále mu ďakujem keď tam náhodou idem ...
@jaro1234444 ake kvapky si davas? Ako prechodne riesenie v ramci odvykania od ucinnej latky by som skusila davat si morsku vodu v spreji,ulavi sa ti tiez, ale nie je to navykove.