Dobrý den,
myslím, si, že som závislá na diazepane respektíve používam čípky na migrénu s obsahom diazemapu a každý druhý den ma libí hlava, bola som na neurologii no žiadne lieky mi nezaberajú brala som viacero každý den sa brali migrény sa vracali a potom som mala od bolesti a tie zaberali len na začiaku a potom nie, prosím, dá sa tomu nejako vyhnúť? nič iné mi na migrény nezaberá ☹
@viva13 ci sa jedna o zavislost vie posudit psychiater, ten ti pravdepodobne doporuci oi znizovat davky. + by som uvazovala nad psychoterapiou.
V sucastnosti najma prakticky lekari predpisuju navykove lieky ako na beziacom pase (s velkou podporou farmafiriem) a na psychiatrii maju cim dalej tym viac zavislých od liekov 😔
@andrejka1978 mliečne výrobky som vysadila od septembra, mala som problémy, schudla som 12kg už a sladkosti asi od oktobra, ja už ani neviem ako sa volali lieky čo mi neurolog podaval.jem len tmavé pečivo.
@gumimaci psychiater? ale ja mám tie čipky od neurologa na migrény...mne iné nezaberá len toto, skúšala som nedať si trpela som celý den, ked ma vtedy bolela hlava od rána a večer to bolo hrozne nie a nie zaspať, začala som vracať a o 3 v noci som to už nezvládala dala som si do hodiny bol pokoj, skúšala som volno predajné zjedna som 4 za den a nič zvítazila zase ta čípka ☹
@viva13 no tak to znie ako komplexnejsi problem ako len migrena. predsa nemozes mat migrenovy zachvat kazdy druhy den. to nie je normalne.to uz je fakt zavislost. tak nech ti pan neurolog nieco poradi. takto nemozes existovat. mala si tie zachvaty aj predtym tak casto?skus sa pozriet na seba ako komplex ze co sa zmenilo na tvojom zivote. mozno prides na nejaky spustac alebo kombinaciu spustacov.u nas zabera len sumatriptan. ale to ti asi skusal davat. ved sa opytaj.ale teraz ked si zavisla tak najprv musi sa riesit to.diazepan je navykovy. to je vseobecne zname.
@viva13 no ano, aj zavislost je choroba... Vsetky navykove lieky najprv funguju bez problemov, ak sa uzivaju kratkodobo. Ak sa uzivaju dlhodobo- moze dopadnut tak, ze vysadenie lieku zacne sposobovat problemy. Ako si napisala, ze si si nedala a trpela si, moze byt aj abstinencny syndrom. Najcastejsie priznaky su nespavost, tras, zvracanie, bolesti hlavy, neklud, podrazdenost... atd.
v prvom rade migrena každy druhý den nieje migréna., bolesti hlavy sposobené migrénou maju svoju postupnosť, špecifické priznaky, z tvojho prispevku je velmi ťažke niečo analyzovat...Nechcem znevažovať tvoje slová, pretože z bojom s migrenou som si prešla sama....ako pišeš maš podozrenie na zavislost, tu je potrebna spolupraca s lekarom,sama to ani neskúšaj, keďže náhle vysadenie tohto typu liekov po ich dlhodobom zneužívaní prináša človeku nezvládnuteľné abstinenčné príznaky(napätie, zvýšenie úzkosti, nespavosť, nervozita, triaška či potenie.)...Je potrebne postupné znižovani davky až do uplneho vylúčenia..Samozrejeme všetko analyzovat a riešit aj s problemom s chron.bolesťami hlavy...Hlavne sleduj varovne signaly a zistiš čo bude spúšťačom samotnej bolesti a aka bude bolest...🙂netrpíš okrem bolesti hlavy aj inymi prejavmi ako alergia? podraždenie kože,začervenanie, opuch nosovej sliznice?..(histaminová intolerancia) ???? 🙂
@andrejka1978 zapisovala som si vynechala sladkosti no neviem čo asi to robí, začína ma vždy ráno bolieť hlava cca 6-7-8 hodina
@viva13 predpokladam ze neurolog vylucil vsetko ostatne - cize nemas ziadny tumor, poskodenu krcnu chrbticu, problemy s ocami, intoleranciu potravin etc, etc etc ????
@katy1979 ja som momentálne bez práce ale ked som chodila do práce musela som ostať doma nedalo sa inak po novom roku by som chcela ísť na neurologiu a riešiť to lebo už nevládzem :-P
@briketa nič mi slovo chiropraktika nehovorí asi som to ešte nemala zmenila som neurologa a teraz si tiež nejsom istá či mám dobrého. sem tam som chodievala na banky bola som po nich ako zbytý pes ☹ na tej akupunktúre som ešte nikdy nebola, ja som celkovo citlivá na bolesť. lepok mi bol vyšetrovaní, že ho nemám.
@mirazaa začala som chodiť na alergoloiu brali mi 3 ampulky krvi-nejaké alergie, histamínová intolerancia a imunitu.
Pred odberom mi lekárka zakázala už tento a ešte jeden antidepresivum užiť,to som tam bola v utorok streu ráno bolo dobre poobede ma začala pobolievať hlava vela som pila 2lza den som koli tej hlave dala do seba o 8 nastali silnejšie bolesti, o 9 som zaspala a o 1 v noci som sa zobudila bolo mi neskutočne zle vracala som, nemohla som si nájsť polohu ako mi hlavu trhalo od tej 1 som to vydržala do 3 a nakoniec som si dala tento čípok je to ergotamínový možno niekto pozná ulava prišla po chvíli a o 9 som bola na krvi, lekárke som to nepovedala lebo tam nebola a kontrolu mám až koncom januára, kolko trvajú výsledky na tieto tri veci? či by som si nemohla zavolať ako to dopadlo, už teraz štvrtok to bude týžden od odberu
Inak som bola aj na gastre brali mi vzorku z tenkého čreva na intoleranciu mlieka, lekár mi povedal, že všetko pracuje správne a intoleranciu nemám, dal mi papier a až doma čitam toto: Histochemicky dokaz enzymov:sacharaza:silna pozitivita,trehalaza:silna pozitivita,laktaza:silna pozitivita,diaminopeptidaza:silna pozitivita pýtala som sa obvodného že s takýmito výrazmi sa ešte nestretol, ale myslí si, že ked je niečo pozitívne tak to je pozitívne.
Ten gastroenterolog je síce odborník ale často s prepáčením pacientov zdrb.va neviete mi niekto poradiť.
Ukazala som to na alergologii a bolo mi tam zase povedané, že enzými pracuju až príliš. tak som z toho jeleň :-/
@prasiatko30 bola som na magnetickej viac krát , mám od detstva skoliozu, problém s očami len 2,5 dioptrie do dialky ale očný tlak je ok už som s tým bola za očným. čo je etc?
@viva13 etc - et cetera et cetera et cetera - a tak dalej a tak dalej a tak dalej
ja by som sa porozpravala s neurologom pripadne este vyziadala dalsi nazor na vec u nejakeho ineho neurologa - ci by sa nedala zmenit liecba urcite su aj ine lieky - prekonzultuj to s nim ako tu na forume ti mozme radit co chceme ale ani vystudovany lekar by ti nic nepredpisoval cez net ale poziadal by ta aby si sa mu prisla ukazat aj zo vsetkymi vysledkami - tvoj problem asi prekrocil prah kedy ti mozu pomoct rady kadejakej tetusky co sedi na internete 😅
@viva13 zajdi k psychiatrovi ....
@viva13 inaksie jedna moja svagrina mava tiez taketo strasne migreny a viem ze ona si tiez nechala spravit nejaky ten perfil na potravinove intolerancie a vyslo jej strasne vela veci tak hranicne - a veru dost dlhu dobu drzala bezlepkovu, bezlaktozovu, bezcukrovu, bezalkoholovu, bezkafeinovu a bezteinovu - a co ja viem co jej vsetko zakazal - v podstate vsetko co jedla normalne dovtedy - len ona vydrzala ani nie jeden rok lebo to bolo o nervy furt si musela varit osobitne ale hovorila ze tie migreny boli slabsie a mavala ich menej
@prasiatko30 a čo je to?et cetera et cetera et cetera to počujem prvý krát.
@maznacik007 k psychiatrovi chodím, povedal mi, že ked mi zaberaju len tie mam si ich dávať
spomenula som si na Maxalt, tie mi zaberali len zo začku potom už nie to sú mejaké triptány
@prasiatko30 fuha teda dosť toho mala
@viva13 no v jednom ta aspon mozem ale ukludnit. ked prides do prechodu tak ti migreny zmiznu 😀 u zien je to velmi spojene s hormonami. v nasej rodine to tak bolo. zenam to skoncilo po prechode a muzom zacalo v puberte alebo v puberte skoncilo. svagor mal migreny ako dieta a v puberte mu prestali. moj manzel ich zase dostal v puberte. a svokra cely zivot migrenovala az do prechodu. mozno by som skusila aj tu hormonalnu cestu. brat horm.antikoncepciu alebo nieco take. ale ked sa snazite o babatko tak mozno ti prave tehotenstvo pomoze. ono ten hormonalny reset organizmu je na vela veci velmi dobry. ale skus sa popytat alebo posurfovat po internete ohladom tych hormonov a migreny. sikovny gynekolog by urcite vedel poradit. len takeho najst treba a nie takeho co nevidi si od nosa. lekar musi posudzovat celkovy stav cloveka a nie len cisto tu svoju oblast. ale vacsina nasich lekarom je strasne uzkoprsa a nevidia si od nosa teda od tej svojej oblasti. a potom nevedia poriadne urcit diagnozu a povedia ze u nich OK a poslu ta dalsiemu atd. a este ja som zistovala kedysi ze migreny mozu mat suvis s depresiami lebo niektore druhy migren maju nejake zapalove lozisko v mozgu ktore to spusta a zaroven aj podporuje depresie. potom pomahaju antidepresiva. manzel to skusal a ked bral antidepresiva bol stav lepsi. drzim palec.
@viva13 ahoj, isla by som byt tebou k dalsiemu neurologovi... bola si na ct? vylucili nador, epilepsiu , precitlivelost na podnety etc.?
pijes dost tekutin? spavas dost? mas dost magnezia? moju dcerku bolievala hlava a predpisali nam magnezium - rychlo to zabralo a uz je ok ...mamu tiez bolievala - nasli jej nador...cize treba poriadne vysetrenie, mat aspon 2 nazory...
co sa tyka diazepanu - neberies ho cisty ak spravne chapem... neviem ako dlho beries tie lieky... ja som brala diazepan asi pred 15timi rokmi ked som mala zachvaty uzkosti - nastastie vdaka dychovym cviceniam sa mi podarilo moje problemy prekonat a diazepan som po pol roku vysadila sama - odvtedy som ho do ust nedala...
skus riesit priciny a nie nasledky - najdi pricinu tych bolesti - nemusia byt vobec fyziologicke...
inak ako citas etc.? ked si nikdy nepocula et cetera?😉
@viva13 pokiaľ ako farmaceutka viem, tak nie sú rektálne čípky s obsahom diazepamu, existuje len forma rektálneho roztoku na krátkodobé uživanie.
V každom prípade:
1. overila by som si účinnú látku príp. názov lieku
2. indikácia diazepamu nie je na migrenózne stavy, jedine na pridružené príznaky
3. neriešila by som to na fóre plnom laikov (bez urážky, dámy), ale s kompetentným človekom, najlepšie lekárom
@viva13 Caka ta dlha cesta a odvykacka... :( si uz na diazepane zavisla a fungujes sposobom vezmem diazepan a prejde mi to... to je psychicka zalezitost a urcite by som sa poradila s psychologom a druha vec,zmen neurologa. Keby mne bol dal neurolog diazepam,tak ho niekam poslem... komplexna liecba, napravil ma, cvicim, dodrzujem pitny rezim, pravidelnubstravu a vyhybam sa stresu, to boli hlavne spustace. A psychika je velmi dolezita. A zacina boliet rano? Aky mas tlak? A knvysadzovaniu liekov, to musi ist postupne. Tak silne navykove latky,moze to trvat aj pol roka, budes postupne znizovat davku...
@andrejka1978 super potešenie mám 30 rokov 🙂 antikoncepciu nechcem brať chceli by sme dieťa no takto neviem neviem, aci 3-4 roky dozadu som bola na magnetickej ako často sa može chodiť?alebo je niečo iné ako MR? AAnridepresíva beriem vyšše 10 rokov a bolesti hlavy mám 17rokov od puberty.
@dai MR mi robené bola za posledných 10 rokov 3x nič iné, všetko bolo ok denne vypijem od 1,5l a viac prevažne minerálky. spávam 8-9hodín, magnezium beriem denne lebo mám aj tetániu.
tie lieky beriem cca 6rokov. ja nečítam etc ved neviem ani čo to je.
@melleanor tieto čípky sa zarábaju v lekárni, nie su dostať v každej. na neuro idem až v januári som objednaná.
@viva13 Takže, predpokladám, že to budú individuálne pripravované ergotamínové čípky s prídavkom diazepamu, to už znie reálnejšie.
Ani ergotamín, čo je silný námeľový alkaloid používaný pri migrénach, ani diazepam sa nesmú používať dlhodobo, resp. vo veľkých dávkach. Užívate čípky podľa doporučeného dávkovania? Poznám prípady, kedy ženy s migrénou na ergotamínových čípkoch využívali mesačnú dávku za týždeň.
Skôr si myslím, že vaše telo si vybudovalo návyk a bežná dávka nezaberá. Okrem toho, odporúčaná doba užívania je 5-6 týždňov.
Užívate ešte tieto čípky? Kedy ste boli naposledy u neurológa?
Nemyslím, že máte vybudovanú závislosť na diazepame, vašim problémom je pretrvávajúca migréna, ktorá sa vyrieši podaním iných antimigreník.
@viva13 k tomu spitominu ešte... Lekár aj lekárnik by vás mali upozorniť, že nástup žiaduceho účinku môže trvať až jeden mesiac pri pravidelnom a poctivom užívaní. Avšak, neviem na akú indikáciu Vám ho predpísal, pretože hlavne sa podáva pri depresiách, úzkostných stavoch a pod.
V každom prípade každé vysadenie liečby je potrebné robiť pod dohľadom lekára a nie svojvoľne...
@viva13 skusala si sumatriptan? vedies si dennicek kedy prichadazju bolesti?treba upravit aj stravovanie. to velmi pomaha. vysadit mliecne vyrobky okrem kyslomliecnych,bielu muku, maso,sladkosti. veci, ktore proste zakysluju organizmus.