Závislosť na antidepresívach

maribell
7. aug 2013

ahojjte... nebudem tu pisat ako preco alebo naco 🙂 .. jednoducho doktorka mi predpisala AD citalopram teva .. chcem len pocut pribehy ludi ktori brali alebo beru AD a pocituju po nejakej dobe zavislost... ale taku skutocnu ..nie len vedlajsie ucinky pri vysadzani ale skutocne pocity uzkosti ze si tu tabletku jednoducho MUSIM dat .. alebo pod. ... len ci sa mam bat ze sa mozem dostat az do takeho stavu ..

m_ij_ka
8. aug 2013

@maribell ja som nikdy takéto druhy liekov neužívala, ale pokiaľ máš nejaký problém s užívaním liekov tak sa obráť na svojho lekára.

peanutslm
8. aug 2013

antidepresíva nie sú lieky vyvolávajúce závislosť, k takým patria anxiolytiká - napr. alprazolam, bromazepam, clonazepam a pod

kiwi82
8. aug 2013

@maribell ahoj súhlasím s @peanutslm ja som trikrát som brala AD a vedela som ich vysadiť bez nejakých vážnich problémov. problémom je len, že stavy, pre ktoré sa AD nasadzujú sa zvyknú vracaťk, preto sa v mnohých prípadoch opatovne AD nasadia. návykový je nar. lexaurin alebo frontin čo sú anxyolitiká - lieky proti úzkosti. Ak máš predpísané AD ber ich, určite ti bude lepšie.

kazunomiya
13. aug 2013

@maribell citalopram nie je navykovy, ani antidepresiva vo vseobecnosti. Ja som ho brala velmi dlho. Navyk tu problem nie je, nikdy som o tom nepocula a to som mierne z odboru (psychologicka). Mozno taky psychologicky pocit, ze sa bojim byt bez liekov, ked velmi teoretizujem, tak taky by niekto mohol mozno mat. Ale vysadzovat sa to musi postupne, pretoze telo je zvyknute na urcitu hladinu serotoninu a nahle vysadenie moze sposobit neziaduce ucinky. Nie je to vsak zavislost.

Zavislost bezne vznika na inom type liekov, a to su lieky proti uzkosti, laici si ich casto zamienaju s antidepresivami, ale hovori sa im anxiolytika, a su to lieky ktore vam predpise aj bezny obvodak. Neurol, lexaurin a podobne. Toto su anxiolytika, ktore su omnoho nebezpecnejsie ako antidepresiva. Lahko na ne vznika navyk, su to jedny z najviac zneuzivanych liekov vobec a neradno ich brat dlhodobo. Zato antidepresiva sa beru dlhodobo pretoze ich sposob ucinku je taky, ze je to nutne.

Antidepresivnu liecbu za seba mozem len odporucat. Nie je to vseliek, clovek musi na sebe pracovat, ale lieky mu k tomu dodaju silu, ktoru predtym nemal. Aspon to je moja skusenost. Ucinok sa zacne prejavovat tak po mesiaci a vyraznejsie asi po dvoch, troch... Liecba by mala trvat pol roka az niekolko rokov. Lieky su to v zasade neskodne (hovorim o modernejsich AD, ako je aj citalopram). Prave citalopram ma najmenej neziaducich ucinkov zo svojej skupiny, a prejavuju sa vacsinou len zo zaciatku. Prinos natolko prevazuje rizika, ze urcite odporucam. Dolezite je len to, aby lekar zvolil vhodny liek, lebo na kazdy typ depresie zabera trosku nieco ine.