Závisí môj zákrok u zubárky s angínou?

palomablanca
24. mar 2017

Prosím vás, potrebovala by som poznať vaš názor. V pondelok som bola u zubárky, menila mi plombu, trvalo to dosť dlho, všimla som si že som vypľúvala aj krv. Neskôr mi niečo strašne kysele nastriekala na zub a mala som tak vydržať s otvorenými ustami pár minút. Ta kysela látka mi pri tom tiekla dole krkom. V stredu mi z ničoho nič zistili veľmi škaredú angínu. Môže ten zákrok u zubárky s tým nejako súvisieť? Ďakujem za každú odpoveď.

luna379
24. mar 2017

Áno môže, baktérie zo zubného kazu ti stiekli s tou tekutinou do krku , je to logické.

pillipilli
24. mar 2017

Ja som nasla toto o angine
Bakteriálna – tá sa vyskytuje najčastejšie, pričom väčšinou ju spôsobujú baktérie streptokoka. Pri tomto druhu angíny sa na mandliach tvoria biele povlaky, pacienta okrem hrdla bolí hlava, má problém s prehĺtaním, zdurené lymfatické uzliny na krku, môže vracať, má horúčku. Lieči sa najčastejšie penicilínom, ktorý proti streptokokom zaberá najlepšie.
Vírusová – je menej závažná v porovnaní s bakteriálnou, prejavuje sa bolesťou hrdla, prekrveným, zapáleným hltanom, nevyznačuje sa však bielymi povlakmi na mandliach. Nelieči sa antibiotikami (tie na vírusy nezaberajú), len liekmi proti zápalu a bolesti.
Ako samostatné ochorenie – napríklad klasická streptokoková hnisavá angína, ktorá sa lieči penicilínom.
Ako príznak iného ochorenia – v tomto prípade je angína len príznakom inej choroby, napríklad infekčnej mononukleózy (hovorí sa jej aj „angína, na ktorú nezaberajú antibiotiká“), spôsobuje ju totiž druh herpetického vírusu.

palomablanca
autor
24. mar 2017

Lenže ja som tam nemala kaz - len mi menila staru plombu za novu. Aj vtedy je to možne? A je na vine teda zubarka?

palomablanca
autor
24. mar 2017

@pillipilli ďakujem, to som našla aj ja, lenže v pondelok poobede mi ešte nič nebolo, v stredu už ma chceli poslať pod nôž..

pillipilli
24. mar 2017

@palomablanca a aku mas vlastne anginu? Tam ti dr. nepovedal ci to nemoze byt z toho ?

luna379
24. mar 2017

@palomablanca To sa nedá 100%tne dokážať a ani vyvrátiť kde presne si angínu dostala. Môže a nemusí to byť tvojou návštevou u zubára. Inkubačná doba je popísana na 2-4 dni, takže proste môže to byť a aj nemusí byť odtiaľ. To už nikto nezistí.

luna379
24. mar 2017

https://dvorakova.blog.sme.sk/c/98848/Infekcia-... Ale ako tak čítam tento článok, možné je naozaj všetko :O

palomablanca
autor
24. mar 2017

@pillipilli aj obvodná aj krcny lekar sa vyhybali odpovedi na tuto otázku. Obvodná si myslela že tam mam aj abces, čo sa chvála Bohu nepotvrdilo ale nezobrala výter, len mi predpísala veľmi silne antibiotika. Mam biely povlak, po večeroch horúčky okolo 39-40 a ledva som ešte včera prehltla vlastnú slinu...tak preto si myslím že to nemohlo prísť len tak z ničoho nič

palomablanca
autor
24. mar 2017

@luna379 no výborne...hľadám odpoveď preto aby som sa mohla správne rozhodnúť a nájsť si iného zubára.

palomablanca
autor
24. mar 2017

@luna379
@pillipilli ďakujem vám za správy, cením si váš čas.

pillipilli
24. mar 2017

@palomablanca mozno ti odpise aj nejaka zubarka,alebo aspon sestricka. Vies ako pise luna ,nemozes povedat ze je to od nej. Ale ak by sa to po navsteve zubara opakovalo ,urcite menim. Prajem skore uzdravenie ahoj

palomablanca
autor
24. mar 2017

@pillipilli Diky moc! 😏

terezka1947
24. mar 2017

@palomablanca moj brat po gastroskopii dostal mononukleozu...a skoncil na infekcnom-lekar sa vyjadril,ze vela ludi z gastra tam koncia,najma tam,kde sa hygiena az tak nedodrzuje
ci tvoja zubarka urobila chybu=toooo tazko povedat...

tanag
24. mar 2017

@palomablanca preco by ste sla s obycajnou anginou pod noz?? ppchybujem, ze zato moze zubarka..proste ste chytila normal anginu, je toho traz vela...nejako by som to extra neriesila, date si atb a budet o par dni fit

palomablanca
autor
24. mar 2017

@terezka1947 ja som asi v týchto veciach divna ale čoraz menej verím lekárom. Kam sa však týmto spôsobom dostaneme - že sa budeme báť každej jednej návštevy lekára, to neviem. Ja viem, že je to takto takže určiť, možno niekto pozná tú kyselu tekutinu a vie mi povedať či to mohlo pôsobiť zápalovo na,mandle. Tvojho brata je mi úprimne ľúto!

palomablanca
autor
24. mar 2017

@tanag
Najprv si to myslela obv. Lekárka, že tam mam abces - to musia otvoriť ( v nemocnici), až krčný lekár povedal, že nejde o abces ale veľmi skaredu anginu a upozornil, že sa to môže zhoršiť - v tom prípade mám ísť rovno do nemocnici. Riešim to preto aby som si pripadne mohla nájsť novu zubárku, aby sa to nezopakovalo, u terajšej som veľmi kratko

terezka1947
24. mar 2017

@palomablanca tak....nastastie si polezal v nemocnici a bol ok po 2t.,no ale klasika,potom dieta,atd
inak....vraj,pri urcitych ochoreniach=vysetreniach treba ratat z vedlajsimi "zalezitostami"=to boli slova lekarky z infekcneho....naozaj,tazko povedat,ci je to chyba zubarky.....my sme tento rok schytali hnisavu anginu vsetci-ja som ju mala po cca 20 r,manzel este nemal nikdy a deti od nas...takze...asi nieco aj vo "vzduchu"je...
tak rychle uzdravenie ti prajem

palomablanca
autor
24. mar 2017

@terezka1947 ja by som sa aai uspokojila aj s odpoveďou ano- je to možne, nie- v žiadnom prípade to nie je možné. Je mi jasné, že pravdu asi nezistim. Ďakujem za prianie, podobne prajem všetko dobré 😄

katieg85
24. mar 2017

@palomablanca podla mna to nemate od zubarky skor ste to chytili od nejakeho pacienta kedze ste boli medzi ludmi

palomablanca
autor
24. mar 2017

@katieg85 bola som jedinou pacientkou v čakárni...ale ďakujem, že ste napísala.

terez01
25. mar 2017

@palomablanca urcite nie,pri zhotoveni sa pouziva kyselina ortofosforecna v malom mnozstve a nizkej konc na naleptanie skloviny.Ma kyslu chuť, ale anginu nespôsobí, to je bakt.povodu,nakazila si sa uz predtým hocikde. Len dufaj ,ze si nenakazila dr.

palomablanca
autor
25. mar 2017

@terez01 ďakujem, som veľmi rada, že sa k tomu niekto vyjadril aj takto odborne a teda budem dúfať že sa nenakazila aj dr. Až do stredy som žiadne príznaky choroby nemala. Ešte raz diky za správu.

katulienkax
25. mar 2017

Ahoj aj mne tu kyselinu bežne dáva pod biele Blomby a tiez to mam kadetade v ústach ale nikdy som z toho nebola chora

palomablanca
autor
25. mar 2017

@katulienkax ahoj, díky, už sa mi to teda potvrdzuje, musela som sa nakaziť iným spôsobom.