Zariadenie pre ležiaceho rodiča - náklady

aadkag
16. máj 2022

Prosím poraďte, ak máte aj vy ležiaceho rodiča a nestarate sa oňho doma. Kde ste ho umiestnili a koľko to mesačne stojí? Pokryje všetky výdavky invalidný dôchodok?

hradnapani
16. máj 2022

@aadkag pravdepodobne nepokryje, vydavky sa pohybuju od cca 800 eur vyssie, ale zavisi ako kde. OBvykle sa teda musi zucastnovat aj rodina. Tu sumu ber orientacne, treba si popozerat zariadenia v okoli, aspon pribliznu sumu mavaju uvedenu na strankach. Takisto sa zohladnuje aj vyska dochodku, ale vydavky na zariadenie nemozu zhltnut cely dochodok - cloveku musi zostat nejake nutne minimum, ktore je uz v neviem akej vyske.

melanta
16. máj 2022

Určite výdavky nepokryje ani ID ani SD. Ak ide o zariadenie v pôsobnosti mesta resp. kraja, tak to bude nižšia suma ako vyššie spomínaných 800 eur, ale určite 500-600 treba počítať. A rovnako treba počítať s dlhou čakacou dobou, bežne aj vyše roka. V prípade súkromných zariadení je tá suma ako je písané vyššie, od 800 eur hore.

hradnapani
16. máj 2022

@melanta ano, mozes mat pravdu. Ja som tie mestske/ krajske uz ani nebrala velmi do uvahy, kvoli cakacim lehotam - v niektorych regionoch su to doslova roky cakania. Niekde je to mozno lepsie. Ale v konecnom dosledku, rodina sa takmer vzdy musi podielat, lebo ten dochodok nestaci, pokial nie je naozaj velmi stedry, co v pripade ID asi nehrozi.

matkahelka
16. máj 2022

@aadkag je to velmi individualne. zavisi to od zariadenia, kazde ma ine ceny. statne su lacnejsie, avsak cakacky su dlhe. do sukromneho sa clovek vie dostat do mesiaca. my sme starku umiestnovali par krat rocne, par tyzdnov do sukromneho, ale starobny dochodok to nepokryl.starka mala nasetrene, bralo sa z toho.

majamat
16. máj 2022

neviem presne kolko je to u nas,a le asi to nebude viac, ako 400e, no vsetko ide hore, cize aj toto urcite stupne. patrime pod VUC a tu je cennik, tak treba hladat take nejake zariadenie. http://www.csspravno.sk/buxus/docs/dokumenty/cs...

samozrejme cena sa na´vysuje o doplatky na lieky, pripadne ak treba dokupovat plienky, tiez si klient samozrejme kupuje bhygienicke potreby a pod.

majamat
16. máj 2022

@melanta myslim, ze to uz take nebude. vdaka kovidu nastala trochu taka zmena, mnohi prilsi o pracu, preto zacali opatrovat svojich pribuznych doma, niektori tiez nezvladli kovid, lebo prave ziadatelia do socialneho zariadenia su castokrat vysokorizikovi.
@aadkag urcite treba pozietovat informacie v svojom okoli a potom sa rozhodnut.

hradnapani
16. máj 2022

a hlavne si treba vybavit na miestnom urade socialnom odbore (pripadne sa tusim da aj na kraji) odkazanost na socialnu sluzbu- tj klientovi priznaju narok, ze moze vyuzivat takuto sluzbu, trva to do 30 dni, kym rozhodnu (vacsinou rozhodnu v prospech tychto ludi), ale bez toho by ste to museli platit ako samoplatcovia. takze toto je prvy krok, ak to este nemate vybavene.

aadkag
autor
16. máj 2022

@hradnapani čiže môže byť aj bez poplatku umiestnenie v zariadení, keď sa to bude riešiť cez mestský úrad??

zuzap33
16. máj 2022

@aadkag ak chces umiestnenie v socialnom zariadeni, musi byt stupen min 5 a cakas v poradovniku. Plati sa okolo 450 - 500 eur mesacne. Plus lieky a hyg. veci.Na sukromne sa doplaca od 600 - 1200 eur

zuzap33
16. máj 2022

@aadkag aj vtedy sa samozrejme doplaca, myslis ze niekde budu cloveka chovat a starat sa zadarmo ???

aadkag
autor
16. máj 2022

@zuzap33 tak som pochopila autorku predchádzajúceho príspevku, preto som sa uisťovala, či dobre rozumiem 😁 ale napríklad väzňov kŕmime my všetci. 🤔

katikaba
16. máj 2022

@aadkag my sme mali v Trnave 800 eur,predal sa byt a z toho sa hradil pobyt

zuzap33
16. máj 2022

@aadkag moj ujo, 79 rocny, slobodny, isiel minuly tyzden prave. Cakal viac ako rok. Plati sa 470 eur a dochodok ma 520. Cize len tak, tak.

lila6961
16. máj 2022

@aadkag dobrý večer, možnosti sú dve. Umiestnenie v štátnom zariadení-dlhšie čakacie doby ale lacnejšie. Alebo umiestnenie v súkromnom zariadení, kratšie čakacie doby, alebo aj nástup hneď ale o niečo drahšie.
Osobne pracujem v jednom takomto súkromnom zariadení v trenčianskom kraji, základ cena je 480-501eur/mesiac + cca 53 eur (z toho sa platia lieky, s drobné nákupy, kaderníčka, pedikura.... ). V prípade, že klientovi dôchodok nepostačuje na úhradu pobytu, dopláca rodina.

aadkag
autor
16. máj 2022

@lila6961 v tom vašom súkromnom zariadení máte aktuálne voľné miesta? Tá cena je aj pre leziacich?

lila6961
16. máj 2022

@aadkag mate súkromnú správu. Áno cena je aj pre ležiacich.

hradnapani
16. máj 2022

@aadkag zial, ani s priznanym stupnom odkazanosti od miestneho uradu, to nebude zadarmo. Len proste clovek neplati plnu sumu (priklad - v sukromnom zariadeni samoplatca moze platit 1400 a clovek s priznanou odkazanostou 800, tak to bolo pred par rokmi v zariadeni, ked som to riesila ja). A ani v statnom to tiez nie je zdarma.)-
Ale ak sa tu ponuka zariadenie sukromne za cca 500 eur, tak je to velmi slusna cenova ponuka.

melanta
17. máj 2022

@majamat bratranec aktuálne rieši situáciu, nevedia mamu umiestniť, všetko plné, v BA a okolí sa pandémiou nič nezmenilo na dlhých čakačkách.

majamat
17. máj 2022

@melanta zrejme to zavisi od oblasti. u nas to nie je take zle.

20erika07
17. máj 2022

Mna by zaujímalo, co ak ten clovek umiestneny v takom zariadeni, ktoremu nestaci SD a doplaca rodina, ma uz len jedneho clena rodiny a necakane napr zomrie, to potom toho klienta zo zariadenia vyhodia ked nema kto doplacat alebo?

majamat
17. máj 2022

@20erika07 zda sa mi, ze doplaca stat. dokonca takemu cloveku nemozu zobrat cely dochodok len na pladbu za zariadenie. ieco mu musi ostat. cize je mnoho ludi, co tam su a nemaju na to. no to sa zrejme tyka skor statneho zariadenia. ak je v skromnom, tak sa zrejme zariadi preklad do statneho.

20erika07
17. máj 2022

@majamat dakujem za vysvetlenie 😊