Zapálené a pichajúce vyrážky na brade, ktoré sa nedajú vytlačiť

oblivian
25. apr 2021

Ahojte,

pred tromi mesiacmi, tesne pred menzesom sa mi objavilo na brade niekoľko červených vyrážok. Ani po menzese nezmizli (zvyčajne nemávam vyrážky/akné). Skúsila som ich teda vytlačiť, aby sa vyčistili a zahojili, ale nedalo sa. Tenučká vrstva kože sa mi začala z vyrážok odlupovať a videla som biely stred v každej jednej vyrážke. Keď som sa pokúsila vytlačiť ich, nedalo sa, no cítila som celkom silnú pichajúcu bolesť. Pokúsila som sa jemne pichnúť ihlou do vrchu bielych bodiek a potom ich vytlačiť von. Nedali sa vytlačiť, tak som skúsila chytiť a vytiahnuť pinzetou, keďže tie biele boli tvrdé. Iba jednu sa mi podarilo vytiahnuť. Bol to taký tvrdý, suchý "tuk". S ostatnými som si nevedela dať rady. Stále mám škaredú, zapálenú bradu. Žiadna mastička nepomáha. Mám pocit, že by sa to dalo vyčistiť iba mechanicky pinzetou, ale zase tie malé bodky sa nedajú uchopiť.
Som zúfalá. Mali ste niekto takýto problém? Čo to vôbec môže byť?

nika_val
25. apr 2021

📌

lula3108
26. apr 2021

Preboha hlavne nevytlacat. Moze sa ti to zapáliť a nebude sa to liečiť.treba to nechať tak, nerypat, kup si naplaste na akné,tie ti zabránia sa na to sústrediť a budu sa liečiť. Taketo vyrážky su hormonálne, vytlačiť sa ani nedajú keďže sú hlboko pod kožou. Poriadne si to vydezinfikuj alkoholom alebo alpou, prelep naplastou, kazdy vecer poriadne vyčistiť plet gélom na aknoznu plet a do tyzdna by to malo byt ok

oli18
26. apr 2021

@oblivian ked uz niekoho rozhodia 2,3 vyrazky na xichte natolko, ze sa musi zaregistrovat a vytvorit temu na mk, no zbohom. Caka ta tazky zivot so vsetkymi problemami, ku ktorym je zapalena vyrazka malina. 😁. Vyrazka sa vstrebe a netreba do nej sprtat. Chce len cas.

oblivian
autor
26. apr 2021

@lula3108 dakujem za radu. toto som skusala asi 3 tyzdne, vobec sa mi vsak nehojili vyrazky. zahojilo sa iba to jedine miesto, odkial sa mi podarilo ten suchy maz odstranit pinzetou... :/ neskor sa mi objavila jedna podobna vyrazka na cele, ktora sa tiez nevie zahojit...

oblivian
autor
26. apr 2021

@oli18 prosim ta, komentuj iba ak mas co povedat 😉 inak tu nestracaj svoj drahy cas 🙂
tu nejde o 2-3 vyrazky ale o to, ze mam celu bradu pod perami zacervenanu, vyrazky sa mi vysusuju, suche miesta praskaju a potom krvacaju, vyzeram strasne... 😪 neviem sa ani smiat poriadne, lebo pri pohybe perami ma tie tvrde vyrazky pichaju pod kozou, aj pri jedeni ma to obmedzuje, je to celkom neprijemna bolest...
tak som bola zvedava, ci to niekto pozna a ci by niekto nevedel poradit, ako sa toho problemu zbavit... kozna chcela iba fotku a odporucila mi masticky, ktore tiez nepomohli, potom odporucila liek, ktory ma take vedlajsie ucinky, ktore nechcem pri kojeni 2-rocneho syna riskovat.
p.s.: na koniku som registrovana uz roky 😉

mariannka1
26. apr 2021

@oblivian ahoj, existuje mapa tváre, kde ide o to, že podľa toho, kde máš vyrážky, máš problém vnútri. Myslím, že práve brada je oblasť pre pohlavné orgán. Možno skús pozrieť aj týmto smerom. Ú mňa to zatiaľ vždy platilo

lula3108
26. apr 2021

@oblivian brada su hormóny a je to hormonalne akné. To si naozaj nemozes vytlacat a na to nezaberá ani vysusanie lebo ta vyrážka je tak hlboko ze vysusis len to nad tym. Ked to mas take zle tak urcite chod kožnej, mozno ti predpise tretinoin, to je jediný liek na hormonálne akné. A potom by som samozrejme riesila gynekológa alebo mozno aj gastro - okolo úst to moze byt aj hrubé črevo a napr celiakia alebo iné alergie. Treba hľadať, take vazne akné nie je z nicoho nic