Zápal zuba a vedľajší zub

28. nov 2022

Ahojte prosím o radu. Mám zubný koreň (zub sa rozpadol, ostal len koreň) ktorý sa mi zapaľuje dosť často ale stále pomôžu lieky ,, problém je vždy ma bolia aj okolité 2 zuby z každej strany okolo tohto koreňa. Myslíte že zápal môže prejsť aj na tie zuby? Z trhania mám obrovský strach. Ďakujem

nikuska412
28. nov 2022

Áno, zápal sa môže šíriť aj ďalej. Ak je to možné, zuby sa dajú liečiť aj inak ako len trhaním...

ivka21
28. nov 2022

Áno zápal sa dokáže rozšíriť určite radšej dat vytrhnúť.

autor
28. nov 2022

@ivka21 no bojim sa že už je pozde , nakoľko aj tie zdravé zuby citim

panelacikova
28. nov 2022

autorka - musíš za zubárom, RTG a riešiť. niekedy môže ísť o tzv. "prenesenú" bolesť, kedy reálne máš problém napríklad so spodnou pravou 4-kou, ale bolí ťa aj horná ľavá 3-ka, lebo prenesená bolesť. čiže ak bolia okolité zuby, nevedno, či ide o prenos zápalu alebo len bolesti. tam pomôže RTG, ktorý zápal identifikuje a následne bude zubár riešiť. držím palce... pre ukľudnenie, podobné procesy prebiehajú aj v črevách... ja mám problém niekde napríklad vpravo dolu, ako je slepák, ale behom 1-2 dní ma bolí takmer všade na striedačku... prenesená bolesť. ako zuby, tak aj črevá, nie raz som mala robené vyšetrenia, či RTG, nikdy nešlo o nič vážne. jednoznačne však musíš k lekárovi, aby sa predišlo tým negatívnym dopadom v prípade, že zápal naozaj postihol aj okolie...

veronika3110
28. nov 2022

No čím dlhšie to tak nechas, tým bude tá bolesť horšia.. čo ale určite vies.. ale nebude to zubárova chyba, ale tvoja..
ja som od štvrtku cítila že ma boli čeľusť až k spánku, nemohla som poriadne zahryznúť ani otvoriť ústa.. hneď v piatok som šla k zubarke, mala som zapálenú zubnú dreň, dokonca som tam mala hnis a hneď mi dala antibiotiká.. neviem ani od kedy to tam takto je, lebo som predtým nemala žiaden problém.. cez víkend sa mi to však zhoršilo a dnes som ho bola trhať.. tiež som mala obavy ako to pôjde, lebo zadná polovica zubu bola ešte pod ďasnom… ale poviem ti že ss nemas čoho báť.. viac bolela tá injekcia na umrtvenie.. potom len nejaký ťah a už bolo po všetkom… radsej 30 sekund vydržať ako sa potom trápiť s 3 zapálenými zubmi, hnisom a pod..

autor
28. nov 2022

@veronika3110 ďakujem za povzbudenie a info 🙂 u teba išlo o osmičku? A antibiotiká nezabrali?

veronika3110
28. nov 2022

Áno presne osmička.. dr povedala že by mali zabrať, ale tá bolesť neustupovala… a nakoniec mi povedala že aj tak rastie nejako krivo a tlaci na ostatne zuby.. ja som si nedávala žiadne lieky, lebo kojim, takze som si to odtrpela… ale fakt to nic nebolo a to keď ten zub vytiahla tak som neverila že je moj.. aj s tými koreňmi bol obrovský 😁😁 a bolesť nikde… fakt sa nie je čoho báť.. 🙂 hneď to bude lepsie

ivka21
29. nov 2022

Mne sa zapálil zub od vedľajšieho a teda nebolo to len také cítenie ale strašne bolesti ze som v noci nespala a ráno už sedela u zubára znova. V predchádzajúci deň mi robila vedľajší zub😏 takže bolestive ošetrenie 2 zubov plus 2x za sebou ATB. Určite chod vytrhnutie nieje tak hrozne ved ti to umrtvia a zachráni si zdravé zuby co je najhlavnejšie