Mamka dnes bola na pohotovosti, od minulej nedele je chora. Bolelo ju najprv hrdlo, potom prisiel kasel, bez teplot ani sa velmi necitila chora. Ale vcera poobede ju zacala tlacit na hrudniku, aj trocha sa jej horsie dychalo. Dnes to pretrvavalo. Isli sme na pihovotost, crp mala 3 daco, dr ze zapal priedusiek. Naordinoval erdomed tablety, kalciovy sirup a vela tekutin. Da ss to vyliecit bez atb? Viem ze crp bolo negat len ma znepokojuje ten tlak na hrudi a stazene dychanie. Dakujem
tlak na hrudi je priznak zapalu priedusiek.
ATB sa davaju na bakterialnu infekciu, pri virovej nezaberaju.
zapal priedusiek moze amt rozneho ovodcu, aj virus, co dokazuje CRP.
cize ano, da sa to vyliecit aj bez ATB. mame imunitny system, ktory sa musi postarat v spolupraci s nejakymi opatreniami ( to su tie, co dr odporucil ).
no moze sa stat, ze ma aj bakterialnu komplikaciu, len sa CRP este nezdvihlo. po navsteve pohotovosti by mala ist do 3 dni k ovodnemu dr. mozno bybolo dobre skontrolovat CRP. to moze stupat az na 3 den bakterialnej infekcie. doteraz mohla mat virovu infekciu, od vcera mohla nastat bakterialna komplikacia, ktora sa este na CRP neprejavila. no podla vysky CRP by som skor tipovala, ze stuapt nebude, ez to bude fakt virove.
Zo všetkých zápalov priedusiek, čo dcéra mala ( a že ich mala veľa ) dostala atb snáď iba 2 x. Vždy pri vysokej horúčke alebo bolo vysoké CRP. Pri nízkom crp a bez horúčky ( čo je skoro vždy ) , tak nikdy . Pitný režim , inhalácie a erdomed je fajn voľba .
Aj môj syn má momentálne zápal priedušiek. Áno dá sa vyliečiť aj bez ATB lebo zápal priedušiek vo väčšine prípadov spôsobuje vírus. Môj syn mal cro 70 tak ma už aj ATB.