Zápal pľúc ,CRP 500

aneta1243
24. máj 2024

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať či prekonal niekto silný zápal. Manželovy bol zistený zápal pľúc , kde to crp bolo 500 . Pľúca mu fungujú na polovicu . Hľadajú príčinu toho zápalu o aku baktériu sa jedná . Má niekto s týmto skúsenosti ? Mali ste tak silný zápal, ? Za aký čas ste sa dostali do poriadku ,ako potom pľúca zregenerovali sa . Ďakujem

ivetamihanicova
24. máj 2024

Ahoj Aneta, chcem ťa iba ubezpečiť, že aj napriek tomu, že to znie veľmi strašidelne, takéto zápaly pľúc (kde ventilujú iba niektoré segmenty / so zvýšeným CRP) sú relatívne bežná vec a pri dodržiavaní liečebného režimu a antibiotík sa u manžela pravdepodobne nie je čoho obávať. Regenerácia bude v dobrom prípade úplná.

Samozrejme to bude závisieť na stave manžela, jeho veku, vitálnej kondícii, nadváhe a iných ochoreniach.

V každom prípade crp je iba zápalový marker a jeho vysoká hodnota nie je úplne to isté ako nebezpečnosť / rizikovosť ochorenia.

aneta1243
autor
24. máj 2024

@ivetamihanicova ďakujem za odpoveď

ivetamihanicova
24. máj 2024

@aneta1243 Určite nie je zač. Silný zápaľ pľúc je veľký strašiak u veľmi maličkých a u veľmi starých. Prípadne ešte u inak veľmi chorých. Zdraví ľudia ho skoro vždy zvládnu bez problémov do 2-3 týždňov.

deninka233
24. máj 2024

Ahoj, práve mám zápaľ plúc a aj najstarší syn má. Ja už beriem druhé antibiotiká, tie prvé veľmi nezabrali. Lenže do toho ešte kojím a starám sa o 6mes. bábo, tak je to strašný záhul, veľmi som vyčerpaná. Už 10. deň takto ťahám. Predpokladám, že rekonvalescenciu budem mať aj 2-3 mesiace. Je to fakt ťažká choroba.

majamat
24. máj 2024

ako pisu, moze sa z toho uplne dostat. pracujem so starymi ludmi a ponala som zopar takych, co mali taketo zapaly pluc so zlyhavanimdychania opakovane. opakovane hospitalizacie. po hospitalizacii to bolo rozne, kedze sa u nich zapal pluc opakoval, tak niekedy to prislo zachvilu, iinokedy sa stihli zregenerovat.
no toto pisem o starych ludoch, tam uz je predsa regeneracia pomalsia a nemusi byt uplna. a teda poznam mnoho ludi, co mali zapal pluc jednorazovo, resp ked vezmem do uvahy urcity dlhsi casovy usek. a tiez sa dali dokopy. prkaticky poznam niekolko desiatok takychto ludi v dochodkovom veku.
je to naozaj bezne.

simisi
25. máj 2024

Mamina mala vo veku 73 obojstranny zápal pľúc s CRP 480,mesiac stravila v nemocnici na kysliku, pridružili sa problemy s obličkami a zlyhavanie srdca.Ale všetko našťastie zvladla🙏.Drzim palce, skore uzdravenie