Zápal okostnice po trhaní zubu

jajuska13
24. feb 2019

Ahojte v utorok mi trhali ambulantne osmičku dolnú, vytrhnta bez problémov, ale dnes je to 6 deň a stále ma to boli, aj kosti na líci aj na celusti, aj hornej celusti. Dnes aj včera už lepšie poobede ma to už nebolelo, bola som na čistení u zubára na pohotovosti, že vraj mam suché lôžko. Dnes som sa ráno zas zobudila s bolesťami, uplne mi ťahalo líce a ucho bolelo. Vydržala som to a nedala analgetiká, teraz to samé preslo a neboli. Teploty som nemala, len zima mi stále je, jem len kasovite a polievky, veľmi málo. Nemôžem dostať ten zápal okostnice keď ma to boli už 6 dní? Tak ze ráno sa zobudil s bolesťou, a poobede na chvíľu prestane bolieť, a v noci zas. Zubár ani na pohotovosti mi nedal atb vraj netreba zatiaľ, davam si šalvia na výplach a florsamil si striekam. Ak ste niekto mal zápal okostnice po trhani zubu, ako sa vám prejavil? To ma hlavne zaujíma. Ďakujem

sionell
24. feb 2019

Mam znameho zubara, je to sukromnik a spickovy odbornik. Ja som bola na vytrhnutie vsetkych 4 osmiciek, zakazdym som dostala ATB. Mala som aj suche lozko, a 7 dnoch bolesti a nevyspatia /aj ked som brala diklofenak a ine svinstva/ som za nim zasla. Do rany mi vlozil osminku acylpirinu a prekryl to gazou, na ktoru dal dalsiu gazu namocenu v nejakej plombovacej hmote, ktora za 3 minuty vytuhla. Za 30 minut bolest zacala ustupovat, do 2 hodin zmizla UPLNE. Plomba mi vydrzala 3 dni, ked vypadla sla som za nim, dal mi novu. Do rany nesiahal, len ju praplachol dezinfekciou. Pytala som sa na to, ci to staci a on ze ano, pretoze kazdym zasahom sa nici hojivy proces /na pohotovosti mi do rany pchali gazu-bez umrtvenia, ako inak.., priserne to bolelo, museli mi zatahujuce sa dasno poriadne rozorvat.. Za 2 dni plomba zase vypadla /drzala le na dasne, tak uz som za nim nesla, len som si do rany vlozila kusok acylpirinu, upchala podla moznosti gazou a takto to slo este dalsie 2 dni. Dasno sa zvycajne zatiahne do 10 dni, ale moze to trvat pri zapale aj 3 tyzdne. Ja som mala stastie a na 10. den som si uz nedala acylpirin a bolest sa nevratila. Ak ste alergicka na acylpirin tak vyskusajte do rany ine lieky - paralen, mozno aj ten diklofenak. Urcite to stoji za to. A dajte si hned od zajtra predpisat ATB. Potvrdil mi, ze ATB musia byt. A nenechajte si do rany sahat, uz ziadne gazicky a pod. Rano staci vyplachnut dezinfekciou 1x denne, pripadne 1x za dva dni, ak nemate zapal a este vam ucinkuje tabletka proti bolesti.

sionell
24. feb 2019

Este dodam, ze zubar ktory robil extrakcie mi do rany dal morske riasy, pouzivaju sa na lepsie hojenie, ale akurat ma to viac bolelo, ked ich bolo treba vybrat kvoli vlozeniu tabletky. Cize si do rany velmi nezasahujte, kazdym zasahom sa rana rozkrvaca. Fakt len raz za 1-2 dni si vymente gazu, preplachnite dezinfekciou a pri jedeni si po kazdom prehltnuti gazu opravte. Ak vam nedaju plombu tak vam drzat nebude, mne raz vypadla aj v noci, no rana je hlboka, takze acylpirin tam ostal, len som si gazu jemne vlozila spat. Snad vam to pomoze.

beetlik1
22. feb 2021

@jajuska13 Ahoj, mozem sa spytat, ako si dopadla s tym zubom? Mam presne ten isty problem....dakujem za odpoved.

nataly573
29. sep 2023

Ahojte chcem sa spýtať minulý týždeň piatok mi trhali dole zub no extrakcii stále bolel v utorok som šla späť k zubárovi vyčitil mi to a dal mi gázu ktorú si si na druhý deň vytiahla povedal že sa mi nespravila krvná zrazenina no už to je týždeň a bolesť je stále silnejšia

sionell
19. okt 2023

@nataly573 Ako píšem vyššie, stačí do diery vložiť osminku acylpirínu, prekryť gázou a bolesť prejde. Raz za 1-2 dni gázu vybrať a prepláchnuť ústnou dezinfekciou. Suché lôžko sa hojí 2-3 týždne. Žiaľ tým, že nemáte vytvorenú zrazeninu vás to bude bolieť čoraz viac. Zubári nevedia, ako ho liečiť, môj zubár na túto metódu prišiel sám, keď mal on suché lôžko po extrakcii osmičky a bol práve na konferencii v zahraničí, kde prednášal a nechcel brať silné lieky proti bolesti.

sionell
19. okt 2023

Môj príspevok vyššie: Mam znameho zubara, je to sukromnik a spickovy odbornik. Ja som bola na vytrhnutie vsetkych 4 osmiciek, zakazdym som dostala ATB. Mala som aj suche lozko, a 7 dnoch bolesti a nevyspatia /aj ked som brala diklofenak a ine svinstva/ som za nim zasla. Do rany mi vlozil osminku acylpirinu a prekryl to gazou, na ktoru dal dalsiu gazu namocenu v nejakej plombovacej hmote, ktora za 3 minuty vytuhla. Za 30 minut bolest zacala ustupovat, do 2 hodin zmizla UPLNE. Plomba mi vydrzala 3 dni, ked vypadla sla som za nim, dal mi novu. Do rany nesiahal, len ju praplachol dezinfekciou. Pytala som sa na to, ci to staci a on ze ano, pretoze kazdym zasahom sa nici hojivy proces /na pohotovosti mi do rany pchali gazu-bez umrtvenia, ako inak.., priserne to bolelo, museli mi zatahujuce sa dasno poriadne rozorvat.. Za 2 dni plomba zase vypadla /drzala le na dasne, tak uz som za nim nesla, len som si do rany vlozila kusok acylpirinu, upchala podla moznosti gazou a takto to slo este dalsie 2 dni. Dasno sa zvycajne zatiahne do 10 dni, ale moze to trvat pri zapale aj 3 tyzdne. Ja som mala stastie a na 10. den som si uz nedala acylpirin a bolest sa nevratila. Ak ste alergicka na acylpirin tak vyskusajte do rany ine lieky - paralen, mozno aj ten diklofenak. Urcite to stoji za to. A dajte si hned od zajtra predpisat ATB. Potvrdil mi, ze ATB musia byt. A nenechajte si do rany sahat, uz ziadne gazicky a pod. Rano staci vyplachnut dezinfekciou 1x denne, pripadne 1x za dva dni, ak nemate zapal a este vam ucinkuje tabletka proti bolesti.