Ahojte neviem či to tu patrí ale možno máte dámske skúsenosti a podelíte sa o ne.. môj bratranec leží na jiske má zápal mozgu a aj infekciu mozgu je to dosť vážne doktorky hovoria ... A chcú ho preložiť do Košíc na inkfecne oddelenie ... Je táto choroba nákazliva , keď sme snim bolo vo styku máme sa obávať ? A ináč keď mal dakto skúsenosť s takým prípadom môžte sa podeliť o skúsenosti lebo každý deň doktori hovoria to isté nič sa mu nelepší ..má strašne bolesti hlavy aj teploty ...a na jedno oko oslepol...
@simka000000 ja si, naopak, vôbec nemyslím, žeby bol zápal mozgu prenosný. infekčný áno, prenosný nie. to je rozdiel. chodila som kedysi na infekčné oddelenie 30 dní za sebou na cca 2 hodiny denne a stretla som tam niekoľko pacientov so zápalom mozgu a keby to bolo infekčné, asi by okolo nich lietali v skafandroch, nič také sa nedialo. rozprávala som sa s tými ľuďmi (keď sa vyhrabali z najhoršieho) a od počiatku k nim lekári pristupovali bez akejkoľvek ochrany.
najznámejší zápal mozgu či mozgových blán vzniká z encefalitídy. je dosť možné, že tvoj bratranec schytal nakazeného kliešťa (nemusel o ňom ani vedieť), no a jeho imunita to nezvládla, dostal zápal. ostaň hlavne pokojná, ak máš naozaj obrovské obavy, zavolaj na dané oddelenie, kde leží a normálne sa opýtaj to, čo sa pýtaš tu. si laik, nikto ťa nevysmeje a ty budeš pokojnejšia.
držím bratrancovi palce.
@miriam11 beriem späť, toto mi vypadlo, zrejme som tam stretávala len tých "kliešťových"... ale aj tak, ako je možné, že v tom období - pred covidom, keď vedeli, ža meningitída je prenosná, sa i tak vôbec nejak nechránili pri takých pacientoch? lebo ako som spomínala, tí, ktorí mali príznaky zápalu, ktoré sú v podstate rovnaké, či ide o vírus alebo baktériu, tak mi vraveli, že pohoda, žiadne krytie lekárov či sestier. od začiatku k nim pristupovali nechránení...
@simka000000 ja by som ti poradila, aby si sa informovala na danom oddelení, normálne povedz, že ste boli v kontakte. Okrem Meningitídy môže zápal mozgu vzniknúť z rôznych baktérií, plesní, parazitov a Herpes vírusu. Poznám 3 prípady. Jeden mal parazita v mozgu (získal počas cestovania v exotických destináciách= normálne fungoval, z ničoho nič mu "prepínalo", vedel, že sa musí ukľudniť a to prejde. Dlhodobo užíval kortikoidy, kamoška sa ale s ním rozišla. Jeho osobnosť bola väzňom vlastného parazita v mozgu. 🤔Ináč fajn chalan. Druhý prípad, ťažký zápal mozgových blán v detstve (za socializmu, liečený v top nemocnici tej doby v Prahe), napriek tomu trvalé následky...Tretí prípad: raz som v parku pri nemocnici videla potácajúcu sa seniorku (ja som šla z odberu krvi) Priskočila som k nej, hneď som sa pýtala kým bola schopná komunikovať... Máte cukrovku? Epilepsiu? Užívate lieky na tlak, srdce? Pani som už lapala a kládla na trávnik. Stihla mi povedať : dievčinka moja zlatá mám herpes na mozgu. Obvodná doktorka ma poslala do memocnice No ty kokso v takomto stave? Pomyslela som si! Ty bláho, a ja mám zrovna také šťastie, herpes pre mňa je veľmi kritický, 4 autoimunitné ochorenia... Našťastie šli okolo 2 sanitári. Vravím im: chlapci prosím vás pomôžte tej pani, berte ju, ja nemám silu zdvihnúť ju a je to pre mňa riziko. Tak som jej aspoň tašku odniesla. No a keď na MK napíšem, ako ke herpes vírus nebezpečný, dostane sa mi hubovej polievky, výsmech a urážky... Každopádne prípady ktoré som tu popísala nemusia byť prípad tvojho bratranca. Medícina, medikácia pokročila, bratranec môže byť silný, dobrú imunitu. Držím palce a skoré uzdravenie!
@simka000000 ja viem o pripade, kedy zapal mozgu dostalo par dnove babatko.. v mozgovo-miesnom moku bola potvrdena pritomnosti 4 patogenov (pamatam si z nich len e-coli). Dieta sa z toho nielen, ze vyhrabalo, ale ani nasledky nema, uz chodi do skoly.
Takze ano, je to sice vazny stav, ale nadej, ze to bratranec zvladne, stale je! Drzim palce.
K nakazlivosti sa vyjadrit neviem. Velmi zalezi od toho, co zapal sposobilo..
Dneska mu potvrdili meningitídu že musí na inkfečne do Košíc len zatiaľ nemajú voľné miesto dúfam že sa stojí dostane a všetkým ďakujem za odpovede
Dneska sa mu tiež zhoršilo má opuch mozgu čo si o tom myslíte ?
@simka000000 mrzi ma to, ale je to velmi vazny stav. Musi zabojovat.
@anjelicek26 😥😥🙏🙏🙏 ale aj to mi nejde do hlavy že každý deň nám povedia iné dačo raz že to má z ucha dneska že zo syra nevieme už vážne
Je vela dovodov, preco moze mat zapal mozgu... niektore su infekcne, ine nie... a aj tie, ktore su nakazlive neznamena hned, ze bude mat clovek takyto extremne zly priebeh. Drzim mu velmi palce a komunikujte s lekarkou, ona bude coskoro vediet, co bolo spustacom a podla toho sa zariadite.