Ahojte. Urcite je vas viac takych, ktorym sa stalo nieco podobne. Mozno ste to nejak riesili, ja by som tentokrat chcela, lebo mne sa to deje uz po druhy krat. 😢🤦♀️
Chodim poctivo na prehliadky, na dentalnu hygienu kazdych 6 mesiacov. Staram sa o zuby, pouzivam sonicare kefku, medzizubne kefky denne.
Pred 4 mesiacmi som bola na prehliadke ktora prebehla ako zvycajne, vraj mam zdrave zuby, pan doktor nevidi ziaden problem. A nabuduce robime rtg. (Tj tento rok niekedy).
Hm a problem je v tom, ze cely tyzden beham na pohotovost. Dva zuby mam mrtve a podla 3 rtg snimkov ktore mi robili, mam este minimalne dalsie 4 kazy. Cistili mi kanaliky, no stale mam zapal, nie je to dobre a bude ma to stat more penazi dat to do poriadku. Ved to poznate.
Ako (by) ste to riesili? Doktor pracuje pod jednou klinikou, kde je lekarov viac, pisala som mail na tu kliniku ze sa chcem stazovat, no bez odpovede. Mam to 200km, osobne by som tam isla ked vylucim vsetky ine moznosti, nakolko mam stale problemy.
A napokon, kamoska zubarka mi hovorila, ze oni robia kazdy rok male rtg snimky do medzizubnych priestorov. Ze to nestoji skoro nic a malo by to byt sucastou kazdej prehliadky. Ze je to rozhodne zanedbanie starostlivosti.
To je veľmi otázne...mne môj zubár pred 6rokmi na preventívke povedal že nemám ani 1kaz....ale poslal ma na RTG tam mi zistili 6kazov....zubára som vymenila, nový mi normálne povedal že si mám dať opravovať zuby čo ma bolia alebo je tam viditeľný kaz, v opačnom prípade mi síce môže povymieňať všetky blomby ale automaticky sa mi začnú lámať zuby....ono čím viac je zub vŕtaný tým sa vždy urobí väčšia diera na plombu a ten zub sa následne môže zlomiť...takže je to otázne čo je správne.....zanedbanie starostlivosti to z môjho pohľadu rozhodne nie je
Mala som rovnaký problém. Zmenila som zubára. Doteraz ma to stálo 2000 eur, ďalších 1500 mi ešte narátali. Podľa starého zubára zuby bez kazov. 🤦🤦🤦
To je pomaly už umenie nájsť zubára ktorý je fakt dobrý, dôsledný a človek pri ňom neutrati majland. Ja som až teraz našla perfektnú zubarku, keď to porovnám s ostatnými.... RTG nutnosť, konzultácia samozrejmosťou, dopredu viem čo sa bude robiť, koľko to bude cca trvať a celkovú sumu. Mikroskopické okuliare počas ošetrenia.
Tiez sme mali pred x rokmi obaja s manzelom taku skusenost. Vzdy vsetko ok a ked ma to zacalo boliet, vtedy mala zubarka volno, tak som si priplatila, aby ma vzal iny zubar. Spravil mi male rtg snimky a l ani nehovorím kolko bolo kazov a jeden zub uz ani nedokázali zachranit, kedze tam bol absces a ja tehotna. Hladala som ineho zubara, vzdy moja otazka hned bola ci robia pri preventivke tie male rtg snimky, ci pouzivaju koferdam a na co sa specializuju (kedze v zubarstve je 7 odborov). Nasla som nakoniec rodinnu zubarku a oni spolupracuju s inymi zubarmi co robia korunky, implantaty, mikro atd... Oprava zubov stala nie stovky eur, ale ovela viac. Poucila som sa. Ale nemyslim si, ze je to zanedbanie, len nema take vybavenie a volnym okom to nie kazdy zubar vidi.
Vitaj v klube...podobna skusenost.Na preventivnej vsetko ok,za 3 mesiace bolavy zub.Doktor mal dovolenku,mal tam len mladeho co sa ucil.Diera v stolicke,ktora sa uz nedala zaplombovat,vytrhol ho...posledny zakrok v tej ambulancii.Pride mi ako by boli myslou nepritomny pri preventivnych prehliadkach.Hlavne,ze za to platis....
No ja vas chapem, stare metody, kedysi nic take nebolo. Ale viete...doba ide dopredu. A ako je ze: neznalost zakona neospravedlnuje, tak aj ja mam na toto uz taky pohlad.
To ze mozno nemaju potrebne vybavenie je len a len ich problem. Volakedy ani dentalna hygiena nebola, moji rodicia si ani zuby necistili. Anesteza? Tabu. Ale teraz, v roku 2024 to uz musi vsetko byt! A najma tie trapne bitewingy, keby mi to kamoska teraz nevysvetlila ani neviem ake je to dolezite. A tento zubar to vsetko vybavenie ma! Platim tam nemale peniaze, nemaju ani zmluvy s poistovnami. Moderna klinika. Mozu ist dokelu.
Tal to je ina situacia ak to ma. Asi by som sa ozvala.
Daj aspoň lokalitu, či sme nechodili k tomu istému. 😁😁
Rtg snímok zahryzol ktorý je na určenie medzi zubných kazov robí aspoň raz ročne pri preventívnej, ideálne keď spraví aj dentalna. Veľký rtg sa robí raz za 2 roky
Ak tie male snímky nerobí, nemá šancu vidieť medzizubny kaz kým nie je veľký. Ale to už býva potom problém.
My sme tak po starom zubárovi ktorý mal tiež vybavenie prebrali ambulanciu a ľudia sa čudujú keď im povieme ze majú kopu kazov, ved oni chodilo každý rok. Ale keď sa pozrieme na rtg tak veľký majú 5 ročný a tie zahryzove vôbec. A napríklad u nás si hygienická tiež robila rtg,aspoň veľký keď nebol 2 roky čiže mohla aj ona spraviť alebo poslať a videla by a upozornila.
Ja chápem že sa hneváš, ale nechápem prečo ľudia hádžu vinu na zubára. Akože on ti spravil tie kazy ? Nie, kaz vznikne len pri nedostatočnej hygiene. Bohužiaľ. Zubár ti kaz nespravil, spravil ti ho zubný povlak ktorý si zle odstránila. Je to tak nech sa budeš akokoľvek hnevať a hoci koľko sťažnosti napíšeš
@klip0 áno ale zubar je od toho aby ho našiel v začiatkoch alebo keď je malý a keď je dobrý ma aj všetky vyšetrovacie pomôcky ako napríklad rtg. Malý röntgen ma v ambulancii každý lebo sa robia rtg snímky po plnení kanálikov a spraviť rtg malý zaberie asi minútu a je to neuveriteľný pomocník, vieš si rtg zväčšiť, pozrieť medzizubne priestory a vidíš aj začínajúci kaz. Veľký rtg nemá každý v ambulancii ale vieš poslať, tam sa zase pozera usadenie zubov, či nie je niekde začínajúci zápal, ako je na tom kosť, kĺby. A dentalna hygienicka aspoň čo ja poznám a poznám ich dosť nakoľko som z odboru si robí rtg aspoň veľký. Aj ona ak je dobra vidí kaz ako aj doktor pri preventívnej a vie upozorniť, rovnako keď si tie rtg robí aj na nich. Ano je pravda ze z platu vzniká ale niektorý ľudia majú napríklad menej slín, ktoré sú nápomocné pri samocisteni a upravujú pH po jedle a pití a tým pádom máji predispoziciu na väčšiu kazivost. Inak to ze mama alebo otec mali kazy nič neznamená, rovnako ako zuby neznici tehotenstvo. A zuby si vies rovnako zničiť aj keď sa najes a ideš si umyť zuby alebo sa napijes, nie čistej vody, ale minerálky alebo kávy, čaju a ideš si umyť zuby. Zuby sú vtedy oslabené a trvá pol hodinu kým sa úpravy pH v ústach. Preto aspoň vyplachnut čistou vodou aby sa skôr upravilo a pórom si môžeš skôr umyť zuby.
@koniarova ZA 😁
@ronie338 dakujem. 🙂 ano je to moja vina, no keby som vedela o tom ze sa mi tvoria kazy, tak asi nieco zmenim, budem viac davat pozor, alebo neviem, proste niekde musel byt problem, ale mal ma na to zubar upozornit. A nie povedat kazdy rok ze mam krasnu hygienu a zuby bez problemov. 🤷♀️ to cloveka utvrdi v tom ze to co robi je dobre, dostacujuce a robi to spravne. No ale teraz je uz neskoro, mala som hnusne bolesti, otrieskala som xy penazi a za to ja nemozem! Preto hovorim ze je to zanedbane.
Nevravím ze áno, je to na zubárovi, keď nerobí on rtg, ma posielať, 80% kazov sa nedá nájsť pohľadom, rovnako ako zubná kefka nevycisti cely zub. Treba medzizubne pomôcky používať a rtg robiť. Ale naozaj mohla aj dh navrhnúť ze by bolo dobre spraviť rtg keď sa chodí pravidelne. Tam je to chyba oboch podľa mňa. Zubára aj dentálnej hygienicky.
Joj ja som si tiez teraz zazila. U zubarky posledne preventivky bez kazu, vyziadala som si aj velky RTG minule leto, nasla mi jeden kaz a opravila. A teraz som zmenila zubarku a na vstupnej prehliadke to bolo doradu, ze kaz kaz kaz.... 🙈
@euie to nie je na hanbu pacienta ale lekára. My sme nikdy neriešili pacienta ktorý chodi pravidelne na prehliadky a ma kazy ako jeho chybu alebo niečo za čo sa má hanbiť, riešili sme zubára co je to za blbca ktorý ani nevie pacienta poslať na blbý rtg snímok a pacientovi tak ošetriť malý kaz bez komplikácií. Ľudia väčšinou menia lekára keď je problém, ale tam je vždy viac potom problémov ktoré treba riešiť a pacienta to stojí viac peňazí. My sme prebrali ambulanciu PK doktorovi ktorý šiel do dôchodku. Skoro každý pacient co prišiel mal aspoň 4 kazí, keď len toľko tak sme sa tešili ze ako malo, q každý a jeden ze ako je to možné že chodí každý rok na prehliadku a nikdy nič nemá. Ale nemali ani rtg a to ho mal v ambulancii a trvá to naozaj 1 minútu ich spraviť. Aktuálne sa objednávajú pacienti na september/október. A to nových neberie. Toho pacienta od takého zubára je nám ľúto. Ale keď mi príde pacient, nebol u zubára roky rokuce, ved na čo a čaká od nás zázrak na počkanie o tom si pomyslím svoje. Rovnako o rodičoch ktorý svoje deti berú ku zubárovi keď ich niečo bolí a nie preventívne lebo veď na čo. A mali sme aj alternatívnych rodičov, ktorým ich rodinný príslušník povedal ze keď svojmu rok a pol starému synovi budú umývať zuby zničia mu ich a že majú nejakú zázračnú masticku dávať. A to jeden a pol ročne dieťa malo tie zuby akurát tak na vytrhnutie. A to nás presviedčali ešte že určite nie a si vymýšľame, a jeho tie zúbky bolia z niečoho iného... ja som za tie roky toľko všelijakých ľudí zažila ze keď nám príde pacient s pokazenymi zubami neriešim. Skôr sa rozprávame o raritach, kto mal koľko keď prišiel o všetky zuby, aký čudný tvar mali korene, koľko kanálikov a podobne.
Mne robí rtg raz za dva roky, s tým ze keď sa jej náhodou niečo nezda tak spraví malý pri tom mieste
Presne ako pisete ,je to zanedbanost alebo umyselne.Kazdy sa vyhovara na zlu hygienu, nemyslim si to , vsetkym nam zalezi na zubkoch a nikdo nechce a ani si nezela mat bolesti.Vsetko je len o ludoch a tam patria aj zubary, su cestny co nezabudli na prisahu ,ale bohuzial mam pocit ze mnoho zubarov riesi len prinos penazi. A tieto alibizmy na co vsetko si musi zobrat uver su na vysmech ,oproti tomu aky maju mesacny zisk a ak sa nieco vyskytne tak opet alibizmus ako je na vine pacient, vsak podaj by nie ked podpiseme vsetky strcene papiere pod nos podpisat.A kto si to uz len cita od A po Z ked ma bolesti a strach? Bohuzial si nepomozeme , len mat stastie ze natrafime na ludskeho zubara ktory nezabudol aj na prisahu.
@ronie338 vidim ze tato debata sa otvorila znova, tak este dodam moju skusenost s vymenou zubarky s odstupom. Ako som pisala, stara mi roky na preventivke nic nenasla, dokonca ani po RTG na moje zelanie skoro nic a aktualne mam teda u novej opravene zubky, pomaly doradu. A teda je to ina kvalita. Stara mi dokazala za 30minut spravit aj 2zuby, ale tak to aj vyzeralo, ak opravovala zub kde bola stara amalganova plomba, len cast dala za bledu a povrch bol po uprave len rovny ako doska. Teraz tie po oprave ani nevidno ze boli opravovane, maju dokonaly tvar aj farbu, trva sice jeden zub 45-60minut ale ani som netusila ze az tak krasne sa to da... mam pocit, ze aj ambulancia aj vysledky su uplne z ineho storocia. Ked som bola mala, mala som aj chemo, proste odkedy si pamatam aj zubky som mala problemovejsie, ale az teraz som s nimi spokojna. Och a bonus, sice nova zubarka je cisto sukromna, platim mozno o 10eur viac za zub ako u povodnej. Ani nerozumiem ako som tam tak dlho mohla zostat, proste som jej doverovala a netusila som ani, ze sa to da inak.
Nemusí to byť zrovna zanedbanie starostlivosti, a zrejme ani nebude. Záleží od toho, aký prístroj používa, s akou citlivosťou. Ak s tým jeho strojom proste problém nevidí, nie je to jeho chyba. To je podobné, ako keď si tehotná a ideš na UZV, niekde majú zastaralý a inde im zobrazí vyslovene detaily. Ak nie si spokojná, zubára môžeš zmeniť, alebo si dávať tie snímky robiť aj inde.