Dobrý večer, môj otec(54r.) sa pri bežnej konverzácii stále opakuje. Za 15 minút dokáže podať jednu informáciu aj 3x. Napríklad sa rozpráveme,že zajtra máme voľno v práci a za chvýlu sa opýta na to akú máme zajtra šichtu. Alebo mu povieme,že treba prísť pre vnučky pred školu o 14:00 on povie,že dobre sme dohodnutí budem pred školou o 14:00. A za pár minút povie,že príde o 14:00 k nám domov ako sme sa dohodli.
@miskax2 ale moze to byt aj ciste take chlapske selektivne vnimanie debaty. To treba odsledovat, mozno o nejake cinnosti nema az taky zaujem a schvalne to takto "nevnima".
@miskax2 ani môj otec si nič nepamätá a stále opakuje veci, dookola tie iste historky... má cez 70 a takýto už je minimálne 10 rokov. A môj 40-ročný chlap to iste, stále niečo nevie a hľadá. 11-ročný syn detto... všetci potrebuju asistenta, čo im bude furt pripomínať, kedy kde čo majú. To nie je demencia, to sú chlapiiiii.
No ak je to príklad demencie tak môj muž to má tiež a to ma 42. Bežne sa opýta to isté. Voláme spolu a on sa má opýtal čo sme robili, tak mu poviem a za minútu opäť, a čo ste dnes robili? Už si z neho aj deti robia srandu. Unho si však skôr myslím ide o to,že nepočúva poriadne a hlavne nevie o čom sa má baviť. Existujú také testy na rozpoznanie demencie, alzheimera, skús cez Google pozrieť,lebo k doktorke ho asi nedostanete
doma sme si to zažili...môjmu otcovi diagnostikovali alzheimerovu chorobu so skorým začiatkom ked mal 57 rokov...začínalo to tiež úplne banálne ...
sú n ato testy u psychiatra
demencia....ale vyšetriť by to mal lekár nie my tu...😉
Určite obvodný a on pošle k neurológovi a psychológovi/psychiatrovi ... radšej podchytiť alebo zbytočne, ako sa musieť o pár rokov starať o nesvojprávneho
Ďakujem za odpovede. Áno tie isté historky rozpráva bežne to sme si zvykli. Ale toto sú fakt také bežné rozhovory a krátky časový interval a všimli sme si to aj s mužom. U iných chlapov som si takýto jav nevšimla.(Napr. kolegovia v práci.) Áno mužom resp.celkovo ľuďom treba pripomínať,zopakovať atď. Ale toto je fakt už asi na hrane. A k doktorovi ho nedostaneme...... možno sa opýtam svojho doktora,že či je takéto rozprávanie v pohode či treba spozornieť a teda odporučiť návštevu lekára.
Odporúčam nenápadne mu dávať otázky: Prosím ťa, aký je dnes deň? Aký dátum? Na dátum svojich narodenín sa radšej nepýtať, to si nepamätá žiadny chlap. teda dávať otázky, kde sa čo nachádza. Nie formou testu, ale skôr tak, že Vás to momentálne nenapadá. Pokiaľ bude mať nepresné odpovede, naozaj treba sa pýtať na vyšetrenie k neurológovi - predpokladám, že k psychiatrovi ho nedostanete. Môjho muža keď sme došikovali nenápadne k psychiatrovi, v čakárni na plnú hubu sa spýtal "a čo som ja psychopat, že som na psychiatrii? " Aspon tam bolo veselo.
@0silvia0 no napriklad veci ktore robil rutinne,zrazu akosi zabudal...rad varil a zrazu ze on take nevie uvarit,soferoval roky a skvele a zrazu robil somariny, opakovane sa pytal na veci,nieco sme mu povedali a on do sekundy nevedel co sme sa bavili,bol nervoznejsi,zadumanejsi,panikaril,mal katastroficke scenare,rad rozpraval to co bolo v jeho detstve....aj kolega z prace nam volal,ze ci sa nieco nedeje,lebo otec si zapisuje co a ako robit,lebo zrazu nevedel a to robil tuto pracu 30 rokov...neurologicka nas odbila,ze co chceme,ze v jeho veku je prirodzene zabudat a odmietla mu spravit magneticku rezonanciu..vybavili sme si vlastnu...mal atrofiu mozgu uz vo velmi pokrocilom stadiu...ked to zbadala lekarka co mu odmietla vysetrenie tak len prehltla naprazdno...unho to malo bohuzial aj rychly priebeh...choroba hrozna...najviac boli rodinu,ktora sa musi pozerat ako sa z cloveka ktory vedel vsetko stava dieta v dospelom tele :(
@0silvia0 u nás žiadna liečba nebola...zo začiatku pamäťové cvičenia,skladali sme puzzle, a podobne, len žial otec si uvedomoval chorobu a upadol do ťažkej depresie...potom prišlo štádium keď prestával spoznávať svojich najbližšich,neskutočná agresivita z jeho strany,úteky, nočné pochody po byte, niečo hrozné to bolo, museli sme ho nastavit na lieky na spanie,nasledne zalahol a plienkovanie...fakt nieco velmi tazke pre rodinu takto choreho cloveka
@patricia_b to ma mrzi :(...pristup niektorych lekarov k pacientom je hrozny, aj ked sa najde nejaky lekar, co je ochotny pomoct, tak je zvalcovany poistovnami, ktore nechcu preplatit nejaky ukon ci liek...
@jaanulina mňa mrzí jediné, že som rodila a neurobili mi cisársky keď som prosila, že už nevladzem ... a od vtedy sa všetko pohoršilo
@patricia_b a tomu nerozumiem uz vobec,ked nechaju zenu takto sa trapit pri porode...rodila som dvakrat,u mna nastastie velmi rychlo a bez komplikacii ale lezali so mnou zeny,ktore nechali trapit aj dva dni v bolestiach a porod nepostupoval a nakoniec v poslednej chvili akutna sekcia lebo babu klesaju ozvy alebo zena vycerpanim nevladze
@miskax2 ahoj, uplne prvy jednoduchy test na zaciatok dajte ockovi nakreslit cifernik a instrukciu nech da rucicky na 23.20.Sleduje sa pri tom 5 veci.Ci to bude okruhle, vsetky cisla tak ako maju byt aj za sebou, ci su rucicky spravne jedna dlha jedna kratka a v neposlednom rade ci spravne zakresli rucicky na 23.20. Skus potom napisat ako to dopadlo.Ak ok, poslem ti info kde su dalsie 2 testy a ak tie dopadnu ok netreba dojtora, ak nie ihned neurolog.Nie su to ziadne vymysly, mam to od jedne ceskeho profesora neurologa.
Ako baby pisu skor demencia ako alzheimer.. alzheimer nieje len o zabudani kratkodobej pamate .. tak ide tiez o dezorientaciu cas/priestor,casto agresivitu, ked nieco chce povedat nepride mu na rozum dane slovo tak to casto nahradza za ine atd atd .. toto je skor na posudenie doktora ale u kazdeho chlapa pride vek kedy zacne zabudat moj otec ma o rok viac a tiez uz mam casto pocit ze demencia s nim zacala lomcovat 😊
@jjajka absolútne nesúhlasím. moja mama má alzheimera, ma 72 rokov. ked sme sa doma (ja, brat a otec) zhodli, že niečo nie je ok, šla som s mamou akože na klasickú preventívku k doktorke, už predtým som bola u dr. že o čo sa asi jedná. Mame spravila kompletnú preventívku so všetkými vyšetreniami, všetky "fyzické"ukazovatele mala ako 17-ročná t.j. hmotnosť, cholesterol, tlak, krv...... celý život bola fyzicky až neskutočne aktívna, byciklovala dennodenne v každom ročnom období, nikdy nefajčila a nepila, pracovala takmer do 68 rokov... ja som vedela, že tieto ukazovatele budú ok.......lenže viem aj to že psychickej pohody si v svojom živote vela neužila, nechcem to ďalej rozoberať. Ja som 100% presvedčená o tom, že na Alzheimera má oveľa väčší vplyv emocionálny stav - pohoda resp. nepohoda. Minule som to dokonca započula aj v rádiu, že nejakí vedci robili výskum a zistili, že nie "fyzicko ale psychicko" má podstatný vplyv na Alzheimera....
Ťažko povedať, možné to je....že aj ľudia po 50- dostanú Alzheimra...ale ak nieste si istý, zoberte ho k psyhiatrovi a ten mu dá liečbu.Lepšie na začiatku ako neskoro...môže sa stať, že sa zabudne v meste, nebude vedieť trafiť domov a pod....poznám to..robím v domove a Alzheimra majú čoraz mladší ľudia-aj geneticky.-aj môj dedo bol po 60- vyriadený....a teraz má73.r. a je v domove a nikoho nepozná.
@miskax2 môže to byť príznak demencie