čaute.Bola som dnes na kontrole na endokrinologii.Výsledky prolaktínu nedopadli dobre.Mám ho ešte vyšší ako predtým.Z 26 sa zvýšil na 30 .Ja len chcem vedieť z čoho sa môže takto zvyšovať prolaktín.Viem že za tým môže byť hypotyreoza.lenže TSH je v norme zatial. žeby stres?alebo je za tým niečo ešte horšie? predtým som takto nemala zvýšený prolaktín.až teraz tieto posledné 2-3 roky.viete o stres by ani tak moc nešlo.možno jedine ešte som rozmýšlala že by za tým bol ten môj strach alebo ešte že by to malo nejaký dopad na to ,čo som prežila to zlé za tie roky.no jednoznačne neviem.nejako neviem prísť na to z čoho mi tak stúpa ten prolaktín. má niekto skúsenosti že z čoho by mohol stúpať?lebo naozaj niekedy myslím na to najhoršie,že rakovina.
@anonymka11 zatial nie.nikto ma na mag.rezonanciu neposielal.mne ani ako z prsníkov mlieko nejde.len sa mi zvyšuje takto.menzes mi niekedy vynechá ale chodiť chodí mi.takže nerozumiem tomu.
Zvyšujúci sa prolaktín spôsobuje nezhubných nádor Adenom pri podmozgovej zlaze pri hypofyze Da sa zistiť len magnetickou rezonanciou . Ja som ho mala zvýšený 10-násobne pred 17rokmi a adenom mam veľkosť 2;5 mm. Moze spôsobiť nepravidelnú menzes výtok mlieka z prsníkov a problém z otehotnením . Ale vsetko sa da vyriešiť ak sa včas nasadia lieky na udržanie hladiny prolaktín v norme . Ja stale beriem lieky každých 10 dni -Cabest. A raz za 3-4roky MG- vsetko .
Treba pozriet, ci nemas problem s hypofyzou... A na to treba tu magneticku rezonanciu..
Z prirodnych veci moze pomoct vitex, vyssie davky b6, pripravky ako agnucaston ci mastodynon (predaju aj bez predpisu)
@romana160
Ja som len chcela povedať, že zrejme to asi nie je taký problém, keď to nik neriešil. A hlavne, keď sme sa snažili o bábo, lebo zvýšený prolaktin môže robiť šarapatu pri snahe o tehotenstvo. Takže asi takéto hodnoty nie sú až také príliš problémové.
Ale ja som si kúpila vitex a prolaktin klesol (ale aj tak sa mi nepodarilo otehotnieť 😢)
zvysene hodnoty oproti poslednemu odberu mozu byt sposobene aj rozdielnou hodinou odberu, pretoze hodnoty prolaktinu kolisu aj v priebehu dna - stupa pocas spanku a najvyssie hodnoty dosahuje rano. najvhodnejsi odber je niekolko hodin po prebudeni. kvoli akej diagnoze chodis k endokrinologicke?
pri tejto dg je zyseny prolaktin ale normalny, no stress, tak ako povedal lekar😃
Dakujem všetkým za rady a za ukludnenie.Asi to budem riešiť až ked mi vymizne menzes.Pokial ešte chodí tak to riešiť nebudem.
@romana160 ahoj ja som mala tiež zdvihnutý prolaktín ale snažíme sa o babo takze som si robil vyšetrenia ale povedala mi gynekologička že to môže byt zo stresu ale mne to zistili na štítnej a mna hneď poslal na magnetickú, výsledky boli dobre a ešte mi robí ďalšie testy ale sme už rozhodnutí s manželom do centra...
@miriam439 presne a ja mám takéto problémy, snažím sa otehotniet a nakoniec na štítnej mi zistili že mám zvyseny prolaktín ale nemám vysoké hodnoty, za každú radu budem vďačná
@romana160 ahoj bola si na magnetickej rezonancie hlavy? Lebo mne keď stále išlo mlieko s prsníkov prvé či mi doktor kontroloval prolaktin a povedal že ak bude zlý tak musím ísť na magnetickú